Βενιζέλος: Μην διαπραγματευόμαστε ως ηττημένη χώρα

Ειναι το χρέος το μεγάλο εμπόδιο της οικονομίας ή είναι το άλλοθι για ρίχνουμε τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας στους ξένους;

Ειναι το χρέος το μεγάλο εμπόδιο της οικονομίας ή είναι το άλλοθι για ρίχνουμε τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας στους ξένους; Και πρώτα από όλα γνωρίζουμε ποιό είναι το χρέος της Ελλάδας; Τα ερωτήματα τέθηκαν με ευθύ τρόπο σε ένα ακροατήριο υψηλού επιπέδου στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ο Κώστας Σημίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο Γιώργος Ζαννιάς, στελέχη του τραπεζικού τομέα, καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ο Θεόδωρος Πελαγίδης και ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, βουλευτές του ΠαΣοΚ όπως ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος, κ.α. Επίσης, προς το μέσον της εκδήλωσης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Στο πάνελ ο διακεκριμένος γάλλος οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν, ο επικεφαλής της Japonica Partners Πολ Καζαριάν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.

Ο κ. Βενιζέλος, προειδοποίησε ότι πρέπει να σταματήσει η βλαπτική παράταση της αξιολόγησης, να υπολογιστεί το βάρος της κωμικοτραγικής σύγκρουσης με το ΔΝΤ, να παραδεχθούμε ότι η αντίληψη της σύνδεσης της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού δεν οδήγησε πουθενά. «Τι πρέπει να γίνει;» έθεσε το ερώτημα. «Να επικρατήσει η αλήθεια. Να πάψουμε να διαπραγματευόμαστε ως ηττημένη χώρα, χωρίς στρατηγική. Η αλήθεια θα μας δώσει την ευκαιρία της ανασυγκρότησης», επισήμανε. Η Κριστιν Λαγκάρντ, πρόσθεσε, λέει ότι οι Ελληνες πολιτικοί δεν αναλαμβάνουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και το κόστος εφαρμογής του. «Εχει δει μεγαλύτερη ανάληψη κόστους, πολιτικού και εκλογικού και ανάληψη ηθικού κινδύνου; Πως θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνουν δημοκρατικά; Θέλει κάποιος μεταρρυθμίσεις χωρίς λαϊκό έλεγχο; Μπορούν κάποιοι να λαικίζουν, και εμείς, πάντα οι ίδιοι, να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος και τον κίνδυνο; Ξέρετε γιατί απέτυχε το μνημόνιο στην Ελλάδα; Γιατί αμφισβητήθηκε το παλαιό πολιτικό σύστημα. Σε καμμία από τις άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο δεν συνέβη το ίδιο, τα παραδοσιακά κόμματα ανέλαβαν την ευθύνη να τις βγάλουν από την κρίση», παρατήρησε. Και απευθυνόμενος στον κ. Λεβέντη είπε για την οικουμενική κυβέρνηση που προτείνει; «Φαντάζομαι των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, εννοείτε. Αυτή η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα, να μοιραστεί το βάρος των μέτρων… Αλλά, τα ζήσαμε όλα. Δεν ιδρώνει το αυτί μας».
Η συζήτηση ανάμεσα σε έναν Γάλλο, έναν Αμερικανό και σε έναν Έλληνα θα μπορούσε να είναι χαοτική. Αποδείχθηκε αρμονική γιατί στο τέλος τα νούμερα και τα στοιχεία λένε τη δική τους γυμνή αλήθεια ακόμα και σε μια εκδήλωση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος» η οποία οργανώθηκε για να καταρρίψει τους μύθους που φτίαχτηκαν γύρω από το κούρεμα του χρέους το 2012. Ο κ. Κοέν επισήμανε ότι το PSI ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα όταν έγινε, παρότι αποφασίστηκε κάπως αργά και ενω είχε συσωρευτεί όγκος δημοσίου χρέους.

«Σήμερα», είπε, «είμαστε στην ίδια κατάσταση δισταγμού από την πλευρά της ΕΕ και του ΔΝΤ και αυτό αντικατοπτρίζει η δυσκολία της κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία. Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, η μία του ΔΝΤ να μειωθεί το χρέος ώστε να υπάρξει ένα σημείο που η Ελλάδα να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές και η άλλη της Γερμανίας, που απορρίπτει την περικοπή του χρέους. Η κατάσταση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο, δεν γίνεται να απειλείται συνέχεια η Ελλάδα και να καλύπτεται από ένα νέφος αβεβαιότητας. Αν δεν περικοπεί το χρέος τότε θα πρέπει να συμφωνηθεί σήμερα η αναδιάρθρωση του σε μακρυπρόθεσμο ορίζοντα. Έχουν γίνει σφάλματα από την ΕΕ, το καλύτερο είναι να είμαστε στη μέση και να αποφευχθεί η αμφισημία για την Ελλάδα».

Ο κ. Καζαριάν παρουσίασε στην αρχή της τοποθέτησης του τους διεθνείς κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας IPSAS και IFRS που εφαρμόζουν πολλές χώρες για να υπολογίζουν την καθαρή αξία τους. Εφαρμόζοντας αυτούς τους κανόνες η καθαρή θέση της Ελλάδας ήταν το 2009, -243 δις. ευρώ και το 2015 ήταν -68 δις. Ευρώ. Η διαφορά των περίπου 180 δισεκατομμυρίων είναι το όφελος της χώρας από το PSI/OSI. Το καθαρό χρέος της Ελλάδας το 2015 ήταν 39% του ΑΕΠ και όχι 180% ,«όπως είναι η φούσκα που ακούτε συνεχώς. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι διψήφιο παρά το γεγονός ότι υπάρχει χαμηλότερο φορτίο βάρους χρέους από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία. Αν αποτυπωνόταν κανονικά το χρέος θα αυξανόταν η οικονομία, θα δούλευε η κτηματαγορά, θα μειωνόταν τα μη εξυπηρετούν μένα δάνεια, η κυβέρνηση θα αύξανε τα έσοδα της, χωρίς φορολογικές αυξήσεις που επιβαρύνουν τους πολίτες. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχετε καλούς διαχειριστές, δεν χρησιμοποιείτε το εργαλείο του ισολογισμού και για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε εξειδικευμένους ανθρώπους. Μπροστά σας θα έχετε καταστροφείς και δημιουργούς. Θα πρέπει να βρείτε ποιός χτίζει και ποιός καταστρέφει».

Αργότερα, απαντώντας στην παρέμβαση του κ. Λεβέντη, ο οποίος μίλησε για έλλειψη πολιτικής βούλησης από το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενώ χαρακτήρισε «μη σοβαρές τις απόψεις του Καζαριάν», είπε: «αυτά που λέω δεν είναι η θεωρία του Καζαριάν. Ειναι οι διεθνείς κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας. Μένω κατάπληκτος από την πίεση που υπάρχει να μην μιλήσουμε για αυτό το θέμα. Βλέπω από το ύφος σας ότι μπορεί να σκέφτεστε «ένας Αρμένης άχρηστος οικονομολόγος που δεν τον χρειαζόμαστε». Δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Εσείς όμως αν θέλετε να δώσετε προοπτική στη χώρα σας θα πρέπει να εφαρμόσετε τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την παρέμβαση του θέτοντας με τη μορφή ερωτημάτων τους μύθους που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Θα μπορούσαμε να είχαμε συγκεντρώσει κεφάλαια το 2009 πριν γίνει ορατό το πρόβλημα; Οι αγορές, απάντησε, γνωρίζουν τον προγραμματισμό του κάθε ΟΔΔΗΧ της κάθε χώρας. Αν προχωρούσαμε σε τέτοιες κινήσεις θα ήταν σαν να ομολογούμε το πρόβλημα αναχρηματοδότησης και θα επισπεύδαμε τις εξελίξεις. Μήπως κακώς αποκαλύψαμε τα ελλείμματα; Επί χρόνια, εξήγησε, τα ελληνικά στοιχεία ήταν αλλοιωμένα και ωραιοποημένα. Το σοκαριστικό έλλειμμα του 15,7% αποκαλύφθηκε μετά την υπαγωγή στο μνημόνιο. Γιατί δεν έγινε εξ αρχής επέμβαση στο χρέος; Υπήρχαν ευρωπαϊκοί θεσμικοί και νομικοί λόγοι, η άρνηση της ΕΚΤ, οι κανονιστικοί λόγοι από την πλευρά του ΔΝΤ και η απόφαση της Ντοβίλ που αύξησε το επίπεδο κινδύνου για την Ελλάδα. «Αν γινόταν ριζική παρέμβαση στο χρέος το 2010, με πραγματικό έλλειμμα 25 δις. ευρώ, δεν θα γλιτώσαμε τη σκληρή λιτότητα. Και τι παρέμβαση θα κάναμε; Μονομερή με ασύντακτη χρεοκοπία που θα έκανε την Ελλάδα τρίτο κόσμο ή αυτή που κάναμε το 2012, συμφωνημένη, εθελοντική και χρηματοδοτημένη πλουσιοπάροχα;» διερωτήθηκε.
Επίσης, αποκάλυψε ότι στις 6 Ιουλίου 2011, στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, συμφωνήθηκε ότι η Γερμανία θα ενθάρυνε τη σημαντική παρέμβαση στο χρέος σε δύο φάσεις. Μια αρχική που θα άνοιγε το δρόμο και μια τελική. Στο ενδιάμεσο, εξελίχθηκε ένα χρηματοοικονομικό θρίλερ όταν απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί το PSI η συμμετοχή του 95% των ομολόγων που βρισκόταν στην αγορά. «Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα πετύχαινε. Θυμάμαι την εκκωφαντική σιωπή στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όταν τους ανακοίνωσα ότι ξεπεράσαμε το 95%», διηγήθηκε.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το καταστροφικό PSI και τι κάνει τώρα; Το υπερασπίζεται υπέρ το δέον, στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με τρόπο αρτιότερο και καλύτερο από εμένα. Μάλιστα αναζήτησαν τα έγγραφα για να τα χρησιμοποιήσω. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η συνολική θεώρηση του επονείδηστου χρέους. Η Επιτροπή Αλήθειας στη Βουλή ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού για να παραπλανήσουν τον λαό, για να φτιαχτεί το μεγάλο άλλοθι ότι φταίνε οι ξένοι και όχι τα δικά μας ελλείμματα, θεσμικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, οι αλλόγιστες παροχές, η εθνική αμεριμνησία. Και μετά ήρθε το δημοψήφισμα και το τρίτο μνημόνιο και ο Πρωθυπουργός συμφώνησε αυτά που είχαμε πετύχει από το 2012, τις παραμετρικές αλλαγές στο χρέος. Αλλά δεν έγινε τίποτα, γιατί παρατείνεται η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτική στρατηγική. Οικοδόμησε την ύπαρξη της στη λογική του μη βιώσιμου χρέους, της καταστροφικής παρέμβασης του 2012. Τώρα που κατάλαβε, δεν εξηγεί διεθνώς το πραγματικό μέγεθος του χρέους. Αν το πει, θα είναι σαν να ακυρώνει τον πολιτικό της λόγο και να υποστηρίζει τα δικά μας επιχειρήματα. Πρέπει όμως να σταματήσει να υπάρχει η εκκρεμότητα για τη χώρα», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk