Υλικά (για 4 άτομα)

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κιλό αρνί από το μπούτι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και να το κόψει σε μερίδες)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

150 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κιλό καυκαλήθρες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια

2 ματσάκια μυρώνια, καθαρισμένα και κομμένα

αλάτι, πιπέρι

3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

60 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, σε φέτες

500 γρ. πατάτες, σε φέτες

300 γρ. φορμαέλα, σε φέτες

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.

Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (να μη σκεπάζει τα υλικά), χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαγειρευτεί το φαγητό.

Προσθέτουμε το θυμάρι, τις ελιές, τις πατάτες και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 °C.

Βάζουμε το φαγητό σε πήλινη γάστρα αραδιάζοντας πρώτα τις πατάτες, μετά το κρέας με τα χορταρικά και από πάνω τις φέτες της φορμαέλας. Ψήνουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί, και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.