Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου που συγκροτήθηκε για τα θέματα παιδείας δεν περίμεναν αυτό που αντίκρισαν στο Ινστιτούτο Παστέρ, στην πρώτη συνεδρίασή τους το απόγευμα της Τρίτης.
Πολύ περισσότερο, ούτε ήξεραν τι να απαντήσουν πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα στη δήλωση ενός εκ των 30 αδιόριστων εκπαιδευτικών που συνέθεταν το σκηνικό… ανταρσίας που τους υποδέχτηκε: «Πολλοί από εσάς που είστε εδώ σήμερα και μιλάτε για διάλογο, μέχρι χθες ήσασταν μαζί μας. Ήσασταν φασίστες τότε; Ήσασταν τραμπούκοι;»
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέχρι τις 20.30, οπότε και η προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος εξαντλήθηκε και όλοι οι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα αποχώρησαν.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, που είχε ανακοινώσει ότι θα παραστεί στην εκδήλωση για την πανηγυρική έναρξή της, δεν πήγε ποτέ, προφανώς επειδή ειδοποιήθηκε από την ασφάλειά του για τα τεκταινόμενα στον χώρο.
Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που συμμετείχαν στη διαδικασία μάταια προσπάθησαν να αποτρέψουν την κινητοποίηση, καθώς οι εκπαιδευτικοί απαντούσαν αρνητικά στις εκκλήσεις των υπευθύνων να αποχωρήσουν από τον χώρο και να ξεκινήσει η διαδικασία, φωνάζοντας μάλιστα ότι «ο διάλογος αυτός με τον τρόπο που γίνεται είναι έγκλημα σε βάρος καθηγητών, μαθητών, φοιτητών, οικογενειών».
«Θέλουμε δουλειά, θέλουμε ζωή», «Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που φώναξαν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που παρακώλησαν τη διαδικασία.
Α. Λιάκος: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η παιδεία μας
Με αφορμή την αναβολή της πρώτης θεματικής συζήτησης, ο κ. Λιάκος δήλωσε: «Σήμερα ήταν η πρώτη εκδήλωση του εθνικού και κοινωνικού διάλογου για την Παιδεία. Μια ολιγομελής ομάδα επέλεξε να μην αφήσει να γίνει ο διάλογος. Τους δώσαμε τον λόγο, τους είπαμε να θέσουν τα αιτήματά τους. Είμαστε αποφασισμένοι ο διάλογος να συνεχιστεί με πολλούς τρόπους και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Παράλληλα θα συνεδριάσουν οι επιτροπές, ενώ θα υπάρξει και η αρθρογραφία. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η παιδεία μας. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που ουδείς μπορεί να ματαιώσει»
Δεν δέχτηκαν διότι ο στόχος τους ήταν η ματαίωση της συζήτησης.



