Οταν η νύχτα πέφτει και οι ναυτιλιακές κλείνουν, οι δρόμοι που ορίζουν την πάλε ποτέ κακόφημη Τρούμπα ερημώνουν. Ομως το 131 της Νοταρά φαντάζει πολύβουο και φωτισμένο από την ταμπέλα που γράφει «Rouan Thai: Lunch, Dinner, Coffee, Drinks, Marina».

Φαντάζεσαι ότι θα αφήσεις το σκάφος απέξω και θα μπεις στο σικ San Diego Yacht Club, αντί αυτού όμως αφήνεις το αυτοκίνητο στο κλειστό πάρκινγκ απέναντι και μπαίνεις στο «καντινοειδές» εστιατόριο, όπου μπορούν να εξηγηθούν όλα όσα γράφει η ταμπέλα εκτός από το «Μαρίνα».

Η Μαρίνα, που στη χώρα της ονομαζόταν Noi, ενορχηστρώνει την κουζίνα.

Για να αποκωδικοποιήσεις το τελευταίο πρέπει να γνωρίσεις τον ιδιοκτήτη – και πρώην ναυτικό – κύριο Παύλο, να συγκινηθείς από τον έρωτά του με τη Noi που γνώρισε στην Ταϊλάνδη και να αισθανθείς εθνικά υπερήφανος από τη βάφτισή της με το όνομα Μαρίνα.

Κατόπιν πρέπει να παραγγείλεις διαλέγοντας κάποια από τα 130 πιάτα του πλαστικού καταλόγου ενώ στον τοίχο βλέπεις μερικά από αυτά σε φωτογραφίες τύπου ψητοπωλείου δίπλα σε φωτογραφίες της βασιλικής (υποθέτω) οικογένειας της μακρινής χώρας.

Προφανώς δεν μπορείς να παραγγείλεις τον βασιλιά στο πιάτο, μπορείς ωστόσο να διαλέξεις μεταξύ ταϊλανδέζικου αλλά και κινέζικου φαγητού. Μιας και δεν είμαστε υπάλληλοι της Cosco (ακόμη…) αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο πρώτο, που ξεκινά από το νούμερο 80 και στην πράξη διαθέτει τις σαφείς κατηγορίες spicy, spicy, spicy και spicy!

Κάναμε ένα mix από όλες τις παραπάνω και ζητήσαμε τα πιάτα όσο καυτερά γουστάρει η Μαρίνα, έτσι για να τσεκάρουμε το πόσο έχει εξελληνιστεί. Το πικάντικο μπορεί να κυμαινόταν από μέτριο έως πολύ καυτερό, όμως η ποιότητα των υλικών δεν σηκώνει κριτική, διαπίστωση την οποία επιβεβαιώνει και η άριστη κατάσταση του στομαχιού την επομένη.

Επίσης κριτική δεν σηκώνει και η γεύση, η οποία είναι γεμάτη αρωματικές εντάσεις, διαδοχικές εναλλαγές, τρυφερά ψησίματα και πολυποίκιλα χρώματα και αρώματα. Η πεμπτουσία των παραπάνω είναι η σούπα Tom Yam με κοτόπουλο, μια παιχνιδιάρικη πανδαισία που σε πάει από το γλυκό στο ξινό, το αλμυρό, το καυτερό, το ουμάμι… Ανάλογες συγκινήσεις προσφέρει και η σαλάτα Nam Tok Νoo, πιάτο στο οποίο το άριστο στους χρόνους μαγειρέματος χοιρινό υποδέχεται τον μόσχο μιας ομοβροντίας μυρωδικών όπως δυόσμου, λεμονιού, σχοινόπρασου, κόλιαντρου και λέμονγκρας.

Χοιρινό ξανά, αυτή τη φορά συνδυασμένο με μπαμπού και τσίλι, κάποιες μπουκιές του οποίου κυριολεκτικά έκοβαν την ανάσα, με μια καυτερή επίθεση που έκανε την κόλαση να φαντάζει δροσερή σαν γρανίτα! Το ήπιο Beef Green Curry θεωρητικά μαλάκωνε το στόμα με την κρεμώδη αίσθηση που του προσέδιδε το γάλα καρύδας, όμως να σου και ένα ύπουλο hot τελείωμα.

Πάντως τα Phad Thai, τα τηγανητά ρυζομακάρονα με φρέσκα φασολάκια και αβγό, σε καθιστούσαν υπεύθυνο του ανάμματός σου, αφού σε αυτό το εξαιρετικό πιάτο προσθέτεις όσα καυτερά στοιχεία επιθυμείς.

Δεν ξέρω αν και οι Ταϊλανδέζοι τρώνε α λα ελληνικά ή αν η Μαρίνα έχει υιοθετήσει ταβερνιάρικες συνήθειες, γεγονός πάντως είναι η σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση όλων των πιάτων στο τραπέζι, και αυτό αποσπά την προσοχή που αξίζουν και αφαιρεί γαστρονομικούς πόντους από την εξαιρετική αίσθηση του φαγητού του Rouan Thai.
Παρότι ο αυτοκράτορας Chulalongkorn Rama μετράει την κάθε σου μπουκιά από την κορνίζα, το Rouan Thai σημαίνει «το σπίτι της Ταϊλάνδης», θέλοντας να υπονοήσει το απλό και καθημερινό του φαγητού του. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει στο μαγειρικό κομμάτι, όμως μάλλον δεν ισχύει στο τιμολογιακό. Παρ’ όλο που το εστιατόριο δεν δρέπει απολύτως καμία δάφνη λούσου, ένας μέσος λογαριασμός θα ξεπεράσει τα €20 ανά άτομο, αλλά και πιθανώς τα €25 αν κάποιος εντρυφήσει στα πιάτα θαλασσινών.

Βέβαια, θα μου πείτε ότι, σε αντίθεση με το κακό, το καλό φαγητό δεν είναι ποτέ ακριβό. Φυσικά και θα συμφωνήσω μαζί σας, ωστόσο ένα χαμηλότερο κόστος θα επέτρεπε να απολαμβάνει κάποιος τις ξεμυαλιστικές γεύσεις του συχνότερα. Αν πάντως αναζητάτε μια εξωτική εμπειρία με προσωπικότητα, ποικιλία και αυθεντικότητα, το Rouan Thai θα σας προσφέρει μια σίγουρη γαστρονομική ικανοποίηση. Εστω και αν δεν μπορείτε να δέσετε τη θαλαμηγό σας στη Μαρίνα!

Rouan Thai, Νοταρά 131, Πειραιάς, τηλ. 210 4294 494