Η ανακεφαλαιοποίηση, τα «κόκκινα» δάνεια και η εκδίκηση των αριθμών

Σωστά ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε με «πολύ μεγάλη επιτυχία».

Σωστά ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε με «πολύ μεγάλη επιτυχία». Μόνο που η επιτυχία αφορά τα hedge funds και τα άλλα επιθετικά κεφάλαια, τους «γύπες» όπως τα ονομάζει, τα οποία απέκτησαν τον έλεγχο των τραπεζών με ελάχιστα χρήματα. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός έσπευσε να προεξοφλήσει τα κέρδη των επενδυτικών κεφαλαίων προβλέποντας «ραγδαία» άνοδο της μετοχής της Εθνικής.
Ομως, αν όντως πιστεύει στην άνοδο της μετοχής της Εθνικής (και των άλλων τραπεζών κατ’ επέκταση), τότε γιατί δεν διαπραγματεύθηκε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με λεφτά του ΤΧΣ, όπως συμφώνησε τη 12η Ιουλίου, ώστε το Δημόσιο να πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο τα χρήματα που θα έβαζε στις τράπεζες;
Γιατί άφησε τους επενδυτές να καρπωθούν τα οφέλη, δίνοντάς τους μάλιστα μπόνους 1 δισ. ευρώ για να συμμετάσχουν στην αύξηση της Εθνικής. (όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στη σελ. Α8) Αντ’ αυτού, στη συνέντευξη δήλωσε ότι «αν είχαμε μηδενική συμμετοχή ιδιωτών θα χρεωνόταν ο ελληνικός λαός 25 δισ. ευρώ, δηλαδή 19 δισ. ευρώ παραπάνω, περίπου 10% του ΑΕΠ». Ομως δεν γίνεται να συμβούν και να δύο: και οι μετοχές των τραπεζών να ανέβουν και να αυξηθεί το χρέος από ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοσίου. Παρεμπιπτόντως, ακόμη και όλα τα λεφτά να έβαζε το Δημόσιο, δεν θα χρεωνόταν με 25 δισ. ευρώ, αλλά 14,5 δισ. ευρώ, όσο το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιόρισε η ΕΚΤ.
Τα ποσοστά του Δημοσίου


Το πήγε όμως και παρακάτω. Επιχειρηματολογώντας ότι είναι καλύτερα τώρα που το Δημόσιο έχει μικρότερο ποσοστό στις τράπεζες από ό,τι πριν από την ανακεφαλαιοποίηση, είπε ότι «το 40% σε μια τράπεζα που πάει σε εκκαθάριση και δεν είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη έχει πολύ μικρότερη αξία από ό,τι το 20% σε μια τράπεζα που είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη». Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκκαθάρισης και να προστατευθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου, θα μπορούσε να διαπραγματευθεί οι ιδιώτες να καλύψουν μόνο το βασικό σενάριο και το ΤΧΣ το δυσμενές, όπως έγινε σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία. Ομως δεν το έκανε.
Υποστήριξε επίσης ότι με την ανακεφαλαιοποίηση έφυγε από το τραπέζι το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ομως το «κούρεμα» αποφεύχθηκε επειδή η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε πριν από την 1.1.2016. Από τον καινούργιο χρόνο ισχύει το νέο καθεστώς, το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών. Αν λοιπόν κάποια τράπεζα χρειαστεί και νέα κεφάλαια επειδή π.χ. τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν πέρα των προβλέψεων, τότε θα υπάρξει και «κούρεμα» καταθέσεων.
Το Grexit παραμένει


Αλλά ούτε το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων κινούνται στα επίπεδα του 8,5%, όταν της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας βρίσκονται στο 2,4%, 1,6% και 1,5% αντιστοίχως, αποτυπώνει ακριβώς τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας υποστήριξε ότι «πήραμε την προστασία 0% και την πήγαμε στο 60%». Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο νόμος Κατσέλη παρείχε προστασία στο 90% των δανειοληπτών και όχι 0%. Ολη η φασαρία έγινε για να περιοριστεί η προστασία που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη και ο οποίος συνέβαλε στη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλωστε στόχος των πιστωτών ήταν να φτιάξουν ένα καθεστώς λιγότερο ευνοϊκό από το ισχύον και όχι ευνοϊκότερο, όπως το παρουσίασε ο κ. Τσίπρας.
Ο νέος νόμος λοιπόν προστατεύει απολύτως το 25%, ενώ ένα άλλο 35% καλύπτεται υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών περίπου οι μισοί πληρούν τις προϋποθέσεις. Αρα το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι προστατεύει περί το 45% των δανειοληπτών, δηλαδή τους μισούς από το προηγούμενο.
Η ψυχολογία


Από τον Πρωθυπουργό μάθαμε επίσης ότι η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική για την οικονομία. «Η οικονομία δεν είναι μόνο μεγέθη και αριθμοί, είναι και ψυχολογία. Για να ανατάξουν οι τράπεζες πρέπει ο κόσμος να βγάλει τα λεφτά του από τα σεντούκια και να τα ξαναδώσει στις τράπεζες» είπε. Μόνο που ο κόσμος απέσυρε μαζικά τις καταθέσεις, οδηγώντας στο κλείσιμο των τραπεζών, εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που οδήγησε στα τάρταρα την ψυχολογία του. Και η ψυχολογία παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με βάση όλους τους δείκτες οικονομικού και καταναλωτικού κλίματος της ΤτΕ και του ΙΟΒΕ. Είναι ελαφρώς υψηλότερα από τον περασμένο Ιούλιο – Αύγουστο, αλλά πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο και μόλις ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Επιχειρηματολογώντας ο Πρωθυπουργός υπέρ της αλλαγής κλίματος στην οικονομία, είπε ότι κλείνουμε με μηδέν ύφεση το 2015. Βεβαίως οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ομως είναι κοινή πεποίθηση ότι η κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους, στην αγορά, η άνοδος των πωλήσεων αυτοκινήτων κ.λπ., που συντηρούν την οικονομία, είναι αποτέλεσμα ότι οι Ελληνες, έχοντας αποσύρει τα χρήματά τους από τις τράπεζες, τρώνε από τα έτοιμα. Χαρακτηριστικός είναι ο αρνητικός ρυθμός της αποταμίευσης, -12% του ΑΕΠ. Το στοιχείο αυτό και μόνο θα έπρεπε να ανησυχεί τον Πρωθυπουργό και όχι να τον κάνει να πανηγυρίζει γιατί δεν επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ύφεση 7%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk