Λιμενικό καλεί Frontex για το Προσφυγικό

«Η σημερινή συνεισφορά του Frontex με οκτώ περιπολικά σκάφη δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη του πρωτοφανούς μεγέθους των πιέσεων στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

«Η σημερινή συνεισφορά του Frontex με οκτώ περιπολικά σκάφη δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη του πρωτοφανούς μεγέθους των πιέσεων στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 Ιουλίου 2015 ζητήσαμε από τον Οργανισμό ουσιαστικότερη ενίσχυση με πρόσθετα επιχειρησιακά μέσα, ενώ μόλις την Πέμπτη επαναλάβαμε το αίτημά μας» επισημαίνει μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος ΛΣ κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

«Η αντιμετώπιση της έκρηξης των μεταναστευτικών ροών, με τους κινδύνους που αυτό επιφυλάσσει για την εσωτερική μας ασφάλεια, συνιστά κύρια προτεραιότητα και πρωταρχικό μέλημά μας. Ωστόσο η παράτυπη διακίνηση μεταναστών / προσφύγων δεν συνιστά ένα αμιγώς αστυνομικό ζήτημα, αποτελεί πάνω απ’ όλα ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο που βρίσκει τα βαθύτερα αίτιά του σε ιδιαίτερα περίπλοκες και ευαίσθητες γεωπολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται και εξελίσσονται σχεδόν καθημερινά σε χώρες γειτονικές ή μη της Ελλάδας».

Συνεισφορά

Για τη συνδρομή που παρέχει ο Frontex, ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «για το 2015, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις της χώρας μας, τριπλασίασε τον προϋπολογισμό της Μεικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “Ποσειδών”, εξέλιξη που μετουσιώθηκε στην ανάπτυξη πρόσθετων κοινοτικών επιχειρησιακών πόρων, συνδράμοντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και των δυνατοτήτων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ».

Ο αρχηγός του ΛΣ δεν ξεχνά να σημειώσει «και τη συνεισφορά των κρατών-μελών σε εμπειρογνώμονες, όπως μεταφραστές, αφενημερωτές, ειδικούς ελέγχου γνησιότητας ταξιδιωτικών εγγράφων και ειδικούς ταυτοποίησης εθνικοτήτων, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τη συνδρομή των τοπικών Αρχών. Από πλευράς μας, έχουμε σήμερα διαθέσει στο Ανατολικό Αιγαίο όλα τα μεγάλα σκάφη, καθώς και άλλες μονάδες επιφανείας που κρίνονται κατάλληλες να καλύψουν συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες».

Παράλληλα τόνισε και τη διακλαδική συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις για να προσθέσει: «Και να επισημάνω ειδικότερα τη μεγάλη συνεισφορά του Πολεμικού μας Ναυτικού με μέσα για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων»

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αθανασόπουλος θεωρεί ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί «στην ανάληψη από όλους τους ευρωπαίους εταίρους της κοινοτικής ευθύνης και της αλληλεγγύης που αναλογεί στον καθένα. Τούτο σημαίνει πραγματική συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης, με την ενίσχυση της συνεργασίας στο επιχειρησιακό πεδίο, την παροχή τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και ανταλλαγής βέλτιστων επιχειρησιακών πρακτικών».

Εξίσου σημαντική είναι για τον αρχηγό του ΛΣ «και η συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών για την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων διακίνησης προσώπων», επισημαίνοντας ότι για να φέρει η συνεργασία τα επιθυμητά αποτελέσματα, χρειάζεται και από αυτές τις χώρες «η ανταπόκριση που απαιτείται από τις περιστάσεις». Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία είχε επαφές με ομολόγους του, επισημαίνοντας ότι «η συνεργασία μεταξύ των Ακτοφυλακών των δύο χωρών έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, όμως η όποια πρόοδος πρέπει να γίνεται με σταθερά βήματα για να αποδώσει τα οφέλη που προσδοκούμε».

Οι συναντήσεις των αρχηγών ακτοφυλακών των δύο χωρών άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Αθανασόπουλος, διεξάγονται από το 2007 στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε αυτές εξετάζονται κυρίως τεχνικά θέματα «και εν προκειμένω η εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων διακίνησης προσώπων και ο έγκαιρος και αποτελεσματικός έλεγχος της αναχώρησης λέμβων πριν αυτές εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Ασταμάτητες» ροές

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, το Λιμενικό αντιμετωπίζει «σε καθημερινή βάση πλήθος περιστατικών διέλευσης μεικτών μεταναστευτικών ροών, από μη νομοθετημένα σημεία εισόδου – εξόδου στα θαλάσσια σύνορά μας, ιδίως από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν διογκωθεί υπέρμετρα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ως τον Νοέμβριο του 2014 ο αριθμός των εισερχομένων, διά θαλάσσης, μεταναστών / προσφύγων ανήλθε σε 32.865, ενώ το αντίστοιχο 11μηνο του 2015 ανήλθε σε 731.704, σημειώνοντας αύξηση κατά 21 φορές. Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και με βάση τις δυνάμεις που διαθέτει, ανταποκρίνεται σε καθήκοντα διαρκούς αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων και διάσωσης των κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα».

Υψιστη προτεραιότητα για τα στελέχη του Σώματος, όπως εξηγεί ο κ. Αθανασόπουλος, είναι «η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία». Για τη στάση του Λιμενικού στα περιστατικά επισημαίνει ότι «η προσήλωση και η επαγγελματική αφοσίωση των στελεχών του στο ανθρωπιστικό τους έργο αποδεικνύονται χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από τον αριθμό των διασώσεων που διαχειρίστηκε με επιτυχία από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, έχουν διασωθεί πάνω από 90.000 άτομα, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως».

Περαιτέρω ενίσχυση υπηρεσιών στο Αιγαίο

Σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής στα νησιά του Αιγαίου ο αρχηγός του ΛΣ σημειώνει: «Από το Αρχηγείο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής να λειτουργούν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στον ρόλο που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία για να εξυπηρετείται καλύτερα το κοινωνικό σύνολο και να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Εχοντας ως δεδομένο την πίεση από τις ιδιαίτερα αυξημένες μετακινήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Αθανασόπουλος κρίνει αναγκαία την ενίσχυση των υπηρεσιών στις περιοχές αυτές: «Χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία, θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα και εξαντλώντας κάθε περιθώριο οικονομικής κάλυψης και ενίσχυσης τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από τον Frontex, έχουμε υλοποιήσει ή βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης μεγάλου αριθμού μεταθέσεων. Αυτό έχει αποτέλεσμα την αύξηση της δύναμής τους κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2014. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι πρόσθετες ανάγκες των υπηρεσιών μας καλύπτονται με μεγάλο αριθμό αποσπάσεων».

Οι «ροές»

Στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη Συρία και το Αφγανιστάν είναι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι 746.714 πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα από τον Ιανουάριο ως τις 2 Δεκεμβρίου. Από αυτούς 58% είναι άνδρες, 16% γυναίκες και 26% παιδιά. Ο τραγικός απολογισμός των διελεύσεων στο Αιγαίο, με βάση στοιχεία από το Λιμενικό, από τις αρχές του έτους ως τις 30 Νοεμβρίου είναι 204 πνιγμοί ενώ 110 πρόσφυγες αγνοούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk