Τόσκας: Χωρίς «συγκρουσιακή διάθεση» η αστυνόμευση στις 17 Νοέμβρη

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στην Καισαριανή πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας.

''

«Συγχαρητήρια για τη χθεσινή αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία έγινε με ψυχραιμία, με επαγγελματικό τρόπο, με σύνεση, χωρίς διάθεση άσκοπης αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές, όπως έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας μιλώντας σε στελέχη των ΜΑΤ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου σημείωσε: «Οι ενέργειες που θα γίνουν και την επόμενη κρίσιμη μέρα, δηλαδή την Τρίτη 17 Νοέμβρη, θα γίνουν σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρετε από την ηγεσία σας και λίγο-πολύ με την πρακτική που εφαρμόστηκε χθες. Που σημαίνει, όχι συγκρουσιακή διάθεση, πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, έτσι ώστε να περάσει, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός που διαδηλώνει για συγκεκριμένους λόγους –που θα μπορούσαμε να διαδηλώνουμε κι εμείς– να διαδηλώσει χωρίς κανένα πρόβλημα και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας: που σημαίνει να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, να αποτρέψουμε σπασίματα, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να αποτρέψουμε και βεβήλωση χώρων, γιατί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έχει και μία συμβολική, ιερή σημασία, πέρα από τα μάρμαρα και τα σκαλιά».

Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είσαστε κι εσείς εργαζόμενοι, όπως είναι εργαζόμενος κι ο κόσμος απέξω, ότι είσαστε νέοι άνθρωποι κι εσείς, όπως και είναι κι αυτοί που είναι απέναντί σας και η όλη προσπάθεια που κάνουμε, πολιτική ηγεσία, ηγεσία της Αστυνομίας και όλοι εσείς οι υπόλοιποι, είναι να δημιουργήσουμε ένα ήπιο κλίμα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ήπιο κλίμα έτσι – ζητάω πολλά θα μου πείτε, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή».

Επεσήμανε ακόμη σχετικά με τη χρήση της βίας: «Η βία από πλευρά της έννομης τάξης, εννοώ. Η βία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Γιατί εάν γίνει ο κανόνας, προκαλεί και από την άλλη μεριά βία και τέλος ξέρετε ότι δεν υπάρχει. Επομένως και για να μη λέω πολλά λόγια. Τι σκεφτόμαστε; Σκεφτόμαστε αυτό που σας είπα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ήπιου κλίματος, που θα βοηθήσει στη συνέχεια στο σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλο. Του πολίτη απέναντι στην Αστυνομία, του αστυνομικού απέναντι στον πολίτη, για να ρίξουμε το βάρος εκεί που πρέπει. Όχι στην καταστολή, αλλά στην κοινή αστυνόμευση, που εξυπηρετεί άμεσα τον πολίτη. Δεν μπορεί να λέμε αστυνομία ίσον καταστολή, ίσον βίαιες ενέργειες. Μα δεν χρειάζονται βίαιες ενέργειες όταν αντιμετωπίζουμε βίαιες καταστάσεις; Σε κάποια φάση πιθανόν να χρειαστούν, αλλά δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, όπως σας είπα».

Επιπροσθέτως ο αναπληρωτής υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι «η καταστολή θα είναι η εξαίρεση, θα είναι το τελευταίο μέτρο. Θα δούμε μετά τη17 Νοέμβρη και ίσως μετά τις 6 Δεκέμβρη τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί προσωπικά προβληματίζομαι για τα πολλά λεωφορεία που είναι σκόρπια μέσα στην Αθήνα και καθόσαστε ώρες ατέλειωτες· το λέω σαν παρατηρητής έτσι, δεν έχω κάνει ακόμα συζητήσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν λίγα τμήματα απέξω και αρκετές εφεδρείες από πίσω. Η στρατιωτική μου αντίληψη αυτό με βοηθάει. Όταν δεν είναι συγκεκριμένη η απειλή ή ο κίνδυνος, κρατάς περισσότερες εφεδρείες και έχεις λίγες δυνάμεις μπροστά. Όταν είναι άμεσος ο κίνδυνος και η απειλή, έχεις περισσότερες δυνάμεις μπροστά. Είναι κοινή λογική, δεν είναι κανένα σπουδαίο στρατηγικό σχέδιο».

Πάντως κάποιοι σχολιάζοντας την «πολιτική Τόσκα» παρέπεμπαν στα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη το μεσημέρι λέγοντας ότι «ενώ τραυματίστηκε αστυνομικός, έγιναν ζημιές, έριξαν μολότοφ, εν τούτοις δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή!»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk