Ψυχολόγοι στη Μυτιλήνη για στήριξη λιμενικών «πρώτης γραμμής»

Μετά από μήνες, αμέτρητες επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης και αρκετά ναυάγια προσφύγων στο Αιγαίο το υπουργείο Ναυτιλίας μερίμνησε να στείλει ψυχολόγους για να συνδράμουν στη στήριξη των λιμενικών της «πρώτης γραμμής».

Κομβικό ρόλο για την απόφαση αυτή έπαιξε το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος ενώ και το Βήμα είχε αναδείξει το θέμα με δημοσίευμα στις 6 Νοεμβρίου.
Έτσι κατόπιν εντολής του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα τη Δεύτερα 9 Νοεμβρίου θα μεταβούν δυο ψυχολόγοι αρχικά στη Μυτιλήνη ώστε να συνδράμουν για την ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών του Λιμενικού.
Η ΠΕΑΛΣ σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας επεσήμανε ότι «οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με τις συνακόλουθες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν της σωματικής κόπωσης του στελεχιακού δυναμικού, υποβάλλουν τα καταπονημένα στελέχη σε συχνό επιχειρησιακό στρες» και εξηγούν πως «τα στελέχη αυτά, σχεδόν καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που τα συγκλονίζουν. Καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την απόγνωση και το σπαραγμό ενηλίκων και παιδιών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή».
Ανέφερε ακόμη ότι «σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, όταν κάποιος βιώσει επαναλαμβανόμενα τέτοιες εμπειρίες, είναι πιθανόν να εμφανίσει συμπτώματα Μετατραυματικού Στρες (Post-traumatic Stress) δηλαδή να εκδηλώσει σοβαρά, παρατεταμένα και επανεμφανιζόμενα συμπτώματα άγχους, τα οποία επιδεινώνονται κάθε φορά που κάτι προκαλεί αναμνήσεις του αρχικού συμβάντος. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται σε στελέχη που την ώρα της επιχείρησης, παρουσιάζουν θετική έως και ηρωική συμπεριφορά».
Μετά απ’ όλα αυτά υποστήριζε ότι κρίνεται απαραίτητη η ψυχολογική στήριξή τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο τη στρεσσογόνο εμπειρία, αλλά και τις πιθανές συνέπειές της στις καθημερινές, επαγγελματικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.
Καλούσε τέλος τον υπουργό να παρέμβει παρέχοντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την τακτική ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών «της πρώτης γραμμής», στον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk