ΕΚΤ: Να ολοκληρωθεί φέτος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος, δήλωσε την Τετάρτη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα του Μεξικού.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος, δήλωσε την Τετάρτη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα του Μεξικού.

«Ο έλεγχος της ΕΚΤ για την ευρωστία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι ένα ακόμα βήμα προς τα μπροστά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Κερέ στην εφημερίδα El Financiero.

«Η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι σημαντικά πιο εύρωστη απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα-δύο χρόνια».

Η Ελλάδα είναι μοναδική και όμως η ελληνική εμπειρία προσφέρει χρήσιμα διδάγματα για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης μας, τόνισε ο Κερέ.

«Μέχρι το 2010 στην Ελλάδα, ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις στον δημόσιο τομέα και εντάθηκαν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα διδάγματα για το μέλλον είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις τους θα έχουν επίπτωση και στους γείτονές τους, και ότι θα πρέπει να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες να είναι δημοσιονομικά συνετές και να αποτρέπουν την επανεμφάνιση ανισορροπιών. Η πρόληψη είναι το κλειδί», απάντησε ο Κερέ ερωτηθείς για το τι διδάχθηκε η ΕΚΤ από την ελληνική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πρόσθεσε, «τα κράτη-μέλη συμφώνησαν τον Αύγουστο να παράσχουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν η εμπιστοσύνη και η οικονομική σταθερότητα, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται γρήγορα».

Αναφορικά με τις προοπτικές του επόμενου έτους, ο Κερέ δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η σταθερότητα τιμών και αυτό σημαίνει να συνεχίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αυξήσουμε τον πληθωρισμό κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Το δεύτερο είναι να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μια τραπεζικής ένωσης παρέχοντας ισχυρή και εναρμονισμένη εποπτεία και στις 19 χώρες-μέλη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk