Ινγκβαρ Κάμπραντ: Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ φορολογείται έπειτα από… 42 χρόνια στην πατρίδα του

Ο Ινγκβαρ Κάμπραντ, ο μυθικός ιδρυτής των καταστημάτων Ikea, επέστρεψε στην πατρίδα του τη Σουηδία για να πληρώσει εκεί τους… πρώτους φόρους του έπειτα από 40 και πλέον έτη, στην ηλικία των 89 ετών, όπως γράφει η γαλλική «Figaro».

Ο Ινγκβαρ Κάμπραντ, ο μυθικός ιδρυτής των καταστημάτων Ikea, επέστρεψε στην πατρίδα του τη Σουηδία για να πληρώσει εκεί τους… πρώτους φόρους του έπειτα από 40 και πλέον έτη, στην ηλικία των 89 ετών, όπως γράφει η γαλλική «Figaro».
Ο Κάμπραντ εγκατέλειψε τη Σουηδία το 1973 (ήταν τότε μόνο 47 ετών) για να γλιτώσει τη βαριά φορολογία της εποχής – μιλάμε για συντελεστές φόρου της τάξεως του 87% για τις επιχειρήσεις και του 58% για τα προσωπικά εισοδήματα και τις κληρονομιές. Έπειτα από τη διαφυγή του στη γειτονική Δανία, όπου κι εκεί όμως ίσχυε το «σκανδιναβικό μοντέλο» φορολόγησης, εγκαταστάθηκε το 1976 στη χώρα της φορολογικής, τραπεζικής και εν γένει οικονομικής… λήθης, την Ελβετία. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε στις όχθες της λίμνης Λεμάν.
Η περιοχή είναι πανάκριβη για να ζει κανείς, αλλά ο Κάμπραντ κατάφερε να οικοδομήσει μια φήμη πολύ φειδωλού περί τα οικονομικά ανθρώπου. Ο βίος που διήγε όλα αυτά τα χρόνια ο σουηδός Κροίσος ήταν παράταιρα λιτός και μετρημένος, για τα δεδομένα ασφαλώς των παραλίμνιων γειτόνων του.
Την επιθυμία του να επιστρέψει στην γενέτειρά του ο γηραιός ιδρυτής των Ikea την εξέφρασε για πρώτη φορά προ διετίας, λέγοντας ότι «όλο και λιγοστεύουν όσα τον κρατούν στην Ελβετία» – είχε προηγηθεί ο θάνατος της συζύγου του Μαργκαρέτα το 2011. Έτσι επέστρεψε στη Σουηδία και «σαν καλός πολίτης», όπως γράφει ο «Figaro», υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση για τα εισοδήματα του 2014.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας (η προσωπική περιουσία του εκτιμάται ότι κυμαίνεται σήμερα από 3 έως 4 δισ. ευρώ, αλλά η περιουσία της οικογένειας Κάμπραντ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ) δήλωσε ως προσωπικό εισόδημα 17,7 εκατ. σουηδικές κορόνες (κάτι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ). Εξ αυτών οι 1,2 εκατ. κορόνες δηλώθηκαν ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία και οι 16,5 εκατ. κορόνες ως κεφαλαιακά κέρδη, σύμφωνα με τη σουηδική ημερήσια εφημερίδα «Dagens Nyheter».
Ο φόρος που θα καταβάλει ανέρχεται σε 6 εκατ. κορόνες (640.000 ευρώ). Θα φορολογηθεί δηλαδή με ένα συντελεστή 34%, καθώς από τη δεκαετία του 1990 το φορολογικό καθεστώς της Σουηδίας άρχισε να «χαλαρώνει», κατά κάποιον τρόπο.
Ο Κάμπραντ ίδρυσε την επιχείρησή του εν μέσω γερμανικής κατοχής, το 1943. Το 1986 αποσύρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά παραμένει μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ingka, της μητρικής εταιρείας των Ikea.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk