Μέτωπο Τσίπρα για το Προσφυγικό

Μήνυμα σωτηρίας για τα ελληνικά νησιά και τους πρόσφυγες στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Μήνυμα σωτηρίας για τα ελληνικά νησιά και τους πρόσφυγες στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. «Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα» δήλωσε στη Βουλή. Οι φράκτες που υψώνονται σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να σταματήσουν τα καραβάνια των προσφύγων και οι συζητήσεις στις συνόδους κορυφής «όπου ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο», όπως περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα απέραντο γκέτο εξαθλιωμένων προσφύγων και φτωχοποιημένων Ελλήνων. Τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς είναι δύσκολο να τους επηρεάσει η Ελλάδα μόνη της. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να συμπήξει ένα κοινωνικό μέτωπο με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στα ακριτικά νησιά, τα οποία δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση των μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους και τους μητροπολίτες πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Λέρου, Χίου, Κω, Σάμου) με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν αντισταθμιστικές δράσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα 500 εκατ. ευρώ των κοινοτικών ταμείων.
Η έλλειψη δομών


Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη δομών είναι τεράστιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να διορθωθεί ταχύτατα ή όσο άμεσα επιτρέπει η ελληνική γραφειοκρατία. Πιστεύουν όμως ότι αν λειτουργήσουν σωστά τα hotspots και οι διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των προσφύγων θα αναβαθμιστεί συνολικά η θέση της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το Προσφυγικό δεν είναι μόνο πρόβλημα αλλά και μια ευκαιρία για την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή και για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της αξίας. Χωρίς να παραγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες που ανακύπτουν από τη διαχείριση ενός ζητήματος το οποίο απειλεί να καταλύσει τις ευρωπαϊκές αξίες, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν χρήσιμο εταίρο. «Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας: όχι ρόλος επαίτη και φτωχού συγγενή που απλώς ζητεί πρόσθετα κονδύλια. Αλλά ρόλος ενεργητικός, ρόλος ισότιμου εταίρου και πρωταγωνιστή, όχι μόνο στο Προσφυγικό αλλά σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων, στις οποίες τυγχάνει – και λόγω γεωγραφικής θέσης – να βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα» επισήμανε στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Δυσκολία και πρόκληση είναι για τον Πρωθυπουργό το Προσφυγικό. Στη Βουλή ο κ. Τσίπρας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις – και επικρίθηκε για αυτό – σε σειρά ερωτημάτων για το πού θα εγκατασταθούν και πώς θα συντηρηθούν οι 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες και ποια ανταλλάγματα εξασφάλισε από τους ευρωπαίους εταίρους για την επιβάρυνση που θα δεχθεί η χώρα μας. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν λύσεις και συμμαχίες σε ένα προβληματικό περιβάλλον. Την ερχόμενη εβδομάδα το Προσφυγικό και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσουν τις δύο μείζονες προτεραιότητες στην πρωθυπουργική ατζέντα.
Την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί και θα έχει επαφές με την κυβέρνηση σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος. Την Παρασκευή φρόντισε με δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντικές και σκληρές αποφάσεις ως το τέλος του έτους. Το θετικό είναι πως υπάρχει αμοιβαία θέληση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι» επισήμανε.
Στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς


Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα παρευρεθεί μαζί με τον κ. Τσίπρα σε εκδήλωση εθελοντικών οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι δύο πολιτικοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Μυτιλήνη, ώστε ο ευρωπαίος αξιωματούχος να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα καταγραφής και φιλοξενίας, αλλά και η κοινωνία της Λέσβου και των άλλων νησιών να δει ότι η Ευρώπη δεν παρακολουθεί αμέτοχη το δράμα τους. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι οι λύσεις δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές και ότι η Τουρκία παίζει ρόλο-«κλειδί» στην προσφυγική κρίση. Για τον λόγο αυτόν προετοιμάζει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία αμέσως μετά τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη γειτονική χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίσει φοβικά το προσφυγικό κύμα όπως κάνουν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και ότι παράλληλα μπορεί να ευνοήσει τον διάλογο με την Τουρκία ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές της με την ΕΕ, κάτι που επιδιώκει και το Βερολίνο. Κρυφή επιδίωξη του έλληνα Πρωθυπουργού είναι, μέσω αυτών των δράσεων, να αναθερμάνει τη σχέση του με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας ισχυρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό.
Η επαναπροσέγγιση Αθήνας – Βερολίνου, εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θα αποθαρρύνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα γεράκια της Βόρειας Ευρώπης από το να ξαναφέρουν στο τραπέζι θέμα Grexit. Οι προειδοποιήσεις της γερμανικής πλευράς να μη συνδέσει η κυβέρνηση το Προσφυγικό με το Μνημόνιο ή με αιτήματα για χαλάρωση του προγράμματος χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ο Πρωθυπουργός τού είπε «δεν μπορείτε από τη μια μεριά να μας ζητάτε να πετάξουμε από τα σπίτια τους τις ελληνικές οικογένειες και από την άλλη να φιλοξενήσουμε σε διαμερίσματα χιλιάδες πρόσφυγες. Για να πετύχει το πρόγραμμα χρειάζεται πολιτική και κοινωνική σταθερότητα» και απέσπασε την υπόσχεση ότι «δεν θα είμαστε δογματικοί».

Τα δύσκολα
Το καυτό τετράμηνο με τα μέτρα

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα καυτό τετράμηνο. Τα πολλά και δύσκολα προαπαιτούμενα έχουν μεταφερθεί στην πρώτη αξιολόγηση και από τον Φεβρουάριο και έπειτα η πίεση θα μειώνεται σταδιακά και η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες έξω από τις απαιτήσεις του Μνημονίου. Το ερώτημα είναι αν τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές θα αντέξουν το μαρτύριο του Ταντάλου, να πεινάνε και να διψάνε για τη λύτρωση επί 120 ημέρες, ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται.
Το Ασφαλιστικό προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προτού κατατεθεί η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε στην Καλαμάτα μια πρώτη γεύση αγανακτισμένων πολιτών. Την αντίδραση του Πάνου Καμμένου προκάλεσε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες κατά 50%. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προειδοποίησε ότι το μέτρο αυτό «δεν ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναζητεί τρόπους για να εξευμενίσει τους αγρότες που έχουν ξεσηκωθεί. Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού έγινε πενταροδεκάρες από τον Νίκο Φίλη, πάει να εγκατασταθεί στο βοδινό κρέας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως ήταν η αρχική σκέψη του υπουργείου Οικονομικών. Το πιο σφοδρό μέτωπο με την τρόικα όμως αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι προτάσεις της κυβέρνησης και αυτές των δανειστών έχουν σοβαρές αποκλίσεις και είναι αμφίβολο αν η μειωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα περάσει από τη Βουλή. Επιπλέον, μεγαλώνει το χάσμα της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που δυσκολεύει τη συνεννόηση και τη συναίνεση που επιζητεί οψίμως η κυβέρνηση προκειμένου να σταθεί όρθια στην καταιγίδα που την κυκλώνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk