Χουλιαράκης: Προς άρση των capital controls τον Ιούνιο του 2016

Η ύφεση φέτος αναμένεται να είναι μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις με τους αξιωματούχους να περιμένουν συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,4% σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη για υποχώρηση 2,3%.

Τη βεβαιότητα ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2016. Για τα capital controls εκτίμησε ότι αυτά μπορούν υπό προϋποθέσεις να αρθούν τον Ιούνιο του 2016.

«Αντιαναπτυξιακός», «αναποτελεσματικός», «κοινωνικά άδικος», «λαιμητόμος για τα λαϊκά στρώματα» «αποτύπωση της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που προσέδωσε η Αντιπολίτευση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ηπιότερη ύφεση το 2015 και 2016

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα:

  • Πρώτον, η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010
  • Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως ανθρωπιστική κρίση και φορείς υγείας, και
  • Τρίτον, η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων

«Άγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.

Άρση των capital controls τον Ιούνιο

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης, εκτίμησε ότι ελληνική οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος. Προέβλεψε δε, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018, θα επιτρέψει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η ύφεση του 2015 είναι το αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δημιούργησε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αριστεράς στη συμφωνία.

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

«Αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο», χαρακτήρισε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τα μεγέθη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού αποτυπώνουν το κόστος της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα για το 2015 και το 2016, επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή ελλείμματα, στη αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διόγκωση της ανεργίας» εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το Προσχέδιο Προϋπολογισμού «επιβεβαιώνει ότι η χώρα, με οδηγό την αριστερή κυβέρνηση, έχει επιστρέψει στο ‘καθοδικό σπιράλ’» και ότι στο προσχέδιο περιλαμβάνονται «νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου, για πρώτη φορά από το 2009, να επιτευχθεί χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την προηγούμενη χρονιά».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «επί χρόνια καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με παληκαρισμούς για τη λύση του προβλήματος, ενώ τώρα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από τα τέλη του 2012».

«Προϋπολογισμό λαιμητόμο με φόρους και περικοπές χωρίς προοπτικές ανάπτυξης», χαρακτήρισε το Προσχέδιο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Πρόσθεσε ότι με τα μέτρα αυτά συνθλίβεται η πρωτογενής παραγωγή και οι μικρομεσαίοι και εκτίμησε ότι οι πολίτες δεν θα μπορέσουν μέσα σε συνθήκες κρίσης να καταβάλλουν τους φόρους που επιβάλλονται.

Δυσοίωνες χαρακτήρισε τις προοπτικές για το 2016, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κουτσούκος και εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε φάση οπισθοδρόμησης με επιστροφή στα ελλείμματα την αύξηση των ρυθμών της ανεργίας και την ύφεση».

Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι στο Προσχέδιο ομολογούνται τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου και υποστήριξε ότι θα είχε υπάρξει πλήρης κατάρρευση της οικονομίας εάν δεν υπήρχε συγκράτηση των δαπανών και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ου Δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν είχαν φθάσει στα 7,54 δισ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα έδιναν πολλαπλάσια οφέλη «εάν δεν είχαμε τον εκτροχιασμό του 2015», ενώ εκτίμησε ότι ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3% είναι υπερβολικός.

Την άποψη ότι το Προσχέδιο κινείται στην πεπατημένη των μνημονίων και των προηγούμενων κυβερνήσεων εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλαος Καραθανασόπουλος.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εργαλείο υλοποίησης ταξικής πολιτικής για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους» και εκτίμησε ότι μόνιμο θύμα των πολιτικών αυτών, είναι «η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους ενώ παράλληλα στερούνται σημαντικές κοινωνικές παροχές».

Αποτύπωση αποτυχίας της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης. Κατηγόρησε τα κυβέρνηση ότι «κατέστρεψε όλους τους δείκτες» και εκτίμησε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η χαμηλή ζήτηση, αλλά το ότι «δεν έχουμε παραγωγή».

«Μόνο οι παραγωγικές επενδύσεις θα μας βγάλουν από το τέλμα. Το ξέρουν και οι πέτρες πλην της κυβέρνησης» τόνισε.

Πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων και πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ζήτησε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι απαιτούνται αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος εκτίμησε ότι, «υπάρχουν περιθώρια στη διαπραγμάτευση για να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια».

Στο θέμα του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε και ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης που ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για την απορρόφηση του παλαιού ΕΣΠΑ.

Ο κ. Κατσιαντώνης τόνισε επίσης, ότι το πλέον σημαντικό για το κόμμα του είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια η ευημερία και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να αναστραφεί η μείωση των επενδύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk