Φ. Καραβίας:Bέβαιος για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank

Τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Εκτός από την απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Καραβίας έκανε λόγο για την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα στο 2015, την επιστροφή των καταθέσεων, τη διατήρηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για επενδύσεις, που θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Εξάλλου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, δηλώνοντας βέβαιος πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.
Άρση των περιορισμών
«Πέρα από την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος, η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη προϋποθέτει: την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, για την οποία εργαζόμαστε εντατικά, την άρση των capital controls, που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2016, τη σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος με έμφαση στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη θετικές πρωτοβουλίες, καθώς και την πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα, σημείωσε πως πρέπει να δίνει έμφαση και στην αναπτυξιακή του διάσταση, παρέχοντας κίνητρα στην επιχείρηση μέσω σταθερών, χαμηλών φορολογικών συντελεστών, και τη δυνατότητα ταχείας φορολογικής απόσβεσης των επενδύσεων της.
«Η επιτυχής και ταχεία υλοποίηση των παραπάνω θα συμβάλει και στην σχετικά άμεση έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος που επίσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη» είπε ο κ. Καραβίας.
Και πρόσθεσε πως «κλειδί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος, αποτελεί η ανάκαμψη των επενδύσεων – που το 2014 υποχώρησαν στο 11.5% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1960».
Βέβαιος για ανακεφαλαιοποίηση
Σε σχέση με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση, την τρίτη όπως είπε μέσα σε τρία χρόνια, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αλλά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε την κεφαλαιακή μας θωράκιση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τους καταθέτες μας και θέτοντας τα θεμέλια για την πλήρη, αν και σταδιακή, εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στη Eurobank τόνισε ότι «είναι σήμερα η τράπεζα του ιδιωτικού τομέα, με 65% ιδιωτική μετοχική βάση. Είμαι βέβαιος ότι θα αντλήσουμε, όπως το επιτύχομε και πριν από ένα χρόνο, ιδιωτικά κεφάλαια, εγχώρια και διεθνή, ώστε η τράπεζα να παραμείνει στο φυσικό της χώρο που είναι ο ιδιωτικός τομέας».
Και εκτίμησε πως «με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να υπηρετήσει το θεμελιώδη στόχο της, που είναι η χρηματοδότηση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και όπου αλλού έχουμε δραστηριότητα».
Επιστροφή καταθέσεων
Ο κ. Καραβίας υποστήριξε πάντως πως «η αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ρευστότητα, τη δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».
Όπως εξήγησε, «υπό συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, με ολοκληρωμένη την ανακεφαλαιοποίηση από ιδιώτες και μετά την άρση των περιορισμών των capital controls δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».
Πάντως, εκτίμησε ότι είναι απολύτως εφικτό να επιστρέψουν εντός του 2016 περίπου οι μισές καταθέσεις από τα €40 δισ. που χάσαμε ως ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους 12 μήνες.
«Στην περίπτωση αυτή θα αλλάξουν δραστικά οι δυνατότητές μας για χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων και γι’ αυτό είναι προς το κοινό συμφέρον η συμβολή όλων σε αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε.
Δάνεια στον τουρισμό
Αναφερόμενος στις τουριστικές επιχειρήσεις είπε ότι το 2015, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις σε υγιείς πελάτες, επιπλέον των ποσών για τις αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων.
Για το 2016, οι νέες χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν σε υγιείς επιχειρήσεις, παλαιούς αλλά και νέους πελάτες, θα μπορούσαν να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Τέλος, τόνισε πως η τρίτη μεγάλη πρόκληση αφορά την αντιμετώπιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων».
«Αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι η υλοποίηση βιώσιμων λύσεων και η διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, είτε με ενίσχυση των κεφαλαίων της επιχείρησης από τους ίδιους ή με την είσοδο νέων επενδυτών» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «ηχεί παράδοξα η ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 40%, αντίστοιχο με αυτό του συνόλου των δανείων στην οικονομία, σε ένα κλάδο που έχει να επιδείξει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk