Επιασαν πάτο οι πωλήσεις υπολογιστών το τρίτο τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο του 2015, επίδοση που αποδίδεται στην αρνητική επίδραση που είχαν στην αγορά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls).

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο του 2015, επίδοση που αποδίδεται στην αρνητική επίδραση που είχαν στην αγορά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls).

Eιδιότερα, οι πωλήσεις PCs κατά το εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησαν κατά 50% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση ανήκει στην IDC και περιλαμβάνεται σε report της εταιρείας για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ – Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική – το 3 τρίμηνο του 2015 (IDC EMEA Quarterly PC Tracker, Preliminary Results, 3Q15)
Βεβαίως, η Ελλάδα δεν αποτελεί την εξαίρεση στη γενική εικόνα της περιοχής, καθώς – συνολικά – οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ βρέθηκαν σε καθοδική τροχιά, η οποία ποσοστιαία μεταφράστηκε σε 23%, το 3ο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2015, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, διατέθηκαν συνολικά 18,4 εκατ. συσκευές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο είχαν πωληθεί 23,8 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της IDC, η αγορά επηρεάστηκε δυσμενώς από τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και από την πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, αν και οι αποστολές συσκευών που υποστηρίζουν το νέο λειτουργικό Windows 10, άρχισαν να αυξάνονται το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης της Microsoft δεν επέτρεψε την τόνωση της ζήτησης για νέες συσκευές.
Οι παραπάνω παράγοντες κλόνισαν τις πωλήσεις σε όλες τις επιμέρους αγορές της ΕΜΕΑ, αν και η κάθε περιοχή επηρεάστηκε διαφορετικά: στη Δυτική Ευρώπη η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 18,4%, στη Μέση Ανατολή και Αφρική υπέστη μείωση κατά 28,4%, ενώ η πτώση «βάθυνε» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου διαμορφώθηκε στο 31,3%.
Όσον αφορά ειδικότερα την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, στη Γαλλία οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 21,2% στη Γερμανία κατά 23,3%, η βρετανική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 11,15, ενώ καλύτερες επιδόσεις είχε η Ισπανία, όπου η πτώση ήταν της τάξης του 3,3%.
Η αγορά ήταν καθοδική και σε ό,τι αφορά στους επιμέρους τομείς της, με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για οικιακή χρήση να μειώνονται κατά 28,1% και τις αποστολές συσκευών για επαγγελματική χρήση να περιορίζονται κατά 17,2%.
Επιπλέον, πτωτικά κινήθηκαν και οι δύο επιμέρους κατηγορίες συσκευών, με τις πωλήσεις στον τομέα των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών να υποχωρούν, το 3ο τρίμηνο, κατά 23,3% και τη μείωση στους φορητούς να κινείται στο 22,8% σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία της IDC δείχνουν ότι οι πωλήσεις και για τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές για την περιοχή ΕΜΕΑ επιδεινώθηκαν το 3ο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στην κορυφή της αγοράς, από πλευράς πωλήσεων (τεμάχια), βρέθηκε η HP, με μερίδιο 23,7%, αλλά είχε πωλήσεις μειωμένες κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Τη δεύτερη θέση της αγοράς κατέλαβε η Lenovo, που υπέστη μείωση πωλήσεων κατά 20,1%, ενώ το μερίδιο αγοράς της κινήθηκε, επίσης, στο 20,1%. Dell, Acer Group και Asus κατέλαβαν, αντίστοιχα, την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση της αγοράς στην περιοχή ΕΜΕΑ με μερίδια 10,1%, 9,6% και 8,2% (η μείωση των πωλήσεων ήταν αντίστοιχα 11,3%, 38% και 25,5%).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk