Ν. Τόσκας: Υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα η σίτιση των μεταναστών

Ένα από τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η νέα πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι το ζήτημα με τη σίτιση των μεταναστών στα κέντρα κράτησης μετά το μπλοκάρισμα 6 εκατ. ευρώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ένα από τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η νέα πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι το ζήτημα με τη σίτιση των μεταναστών στα κέντρα κράτησης μετά το μπλοκάρισμα 6 εκατ. ευρώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα που σχετίζονται με τους μετανάστες, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος είπε ότι είναι γνωστό θέμα και πρόσθεσε: «Είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2014. Όπως ξέρετε, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση έχουν να λαμβάνουν αρκετά χρήματα, υπήρξαν κάποιες διαδικασίες οι οποίες δημιούργησαν την εμπλοκή αυτή. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε από τον Μάιο να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Γνωρίζετε επίσης ότι και με προσωπική παρέμβαση και του προηγούμενου υπουργού, αλλά και ο υπουργός μας τώρα έχει δείξει ενδιαφέρον και έχει γίνει η προσφυγή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αρθεί το εμπόδιο αυτό και να προχωρήσει ομαλά η σίτιση. Παρά ταύτα, δύο εκ των εταιρειών συνεχίζουν, καίτοι έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο, να προσφέρουν τη σίτιση στα δύο Προαναχωρησιακά Κέντρα της Αττικής, δηλαδή Αμυγδαλέζα και Ελαιώνα».
Ο κ. Φιλιππάκος επεσήμανε ακόμη πως «σε ό,τι αφορά τα 6 εκατομμύρια που έχουν ληφθεί από εσωτερικό δανεισμό από τον προϋπολογισμό, με απόφαση του κ. Μάρδα, ξέρετε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτή τη στιγμή, διότι έχουν πιστωθεί μεν, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να χρησιμοποιηθούν. Έχουν όμως συμβάλει κατά κάποιον τρόπο σε μια θετική εξέλιξη, διότι τρέχει ένας διαγωνισμός και ξέρετε ότι αν δεν υπάρχει αντίκρισμα χρημάτων, δεν μπορεί να τρέξει ο διαγωνισμός».
Και συμπλήρωσε ότι: «Σε ό,τι αφορά τη σίτιση η Αστυνομία, με απόφαση του Αρχηγού και του Γενικού Γραμματέα, κάλυψε σε αρκετές περιπτώσεις τη σίτιση των ανθρώπων αυτών και ότι το ελάχιστο που έχουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η σίτισή τους, να μην τους αφήσουμε χωρίς τροφή. Επίσης, πρέπει να πω εδώ ότι -είναι γνωστό και αυτό- και η Εκκλησία έχει συμβάλει. Ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά παρενέβη και μάλιστα μετά από μία επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από 15 ημέρες, ανέλαβε να καλύψει τη σίτιση εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα για ένα μήνα». Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το ζήτημα πολύ σύντομα θα αντιμετωπιστεί.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι είναι «μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε, έχουν γίνει λάθη πολλά σε αυτό το θέμα, από διάφορους κρατικούς φορείς. Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, το οποίο προσπαθήσουμε να λύσουμε και δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι που η σίτιση των Κέντρων αυτών επαφίεται μόνο στις ΜΚΟ ή στην Εκκλησία ή σε άλλες οργανώσεις. Θέλουμε να το λύσουμε, γιατί τον κύριο ρόλο πρέπει να τον έχει το κράτος και σε ό,τι αφορά τη σίτιση και σε ό,τι αφορά την οργάνωση και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη αυτών των χώρων».

Ερώτηση στη Βουλή από Το Ποτάμι
Με τίτλο «Κυβέρνηση αδιαφάνειας και προχειρότητας» οι βουλευτές του Ποταμιού κκ. Ιάσονας Φωτήλας, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Κώστας Μπαργιώτας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή «σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει ως μη σύννομη τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης των δαπανών για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών».

Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να μάθουν «πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της στέγασης, σίτισης, υγιεινής και λοιπών υπηρεσιών για τους παράτυπα εισερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες, έπειτα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εάν προτίθενται να προκηρύξουν άμεσα διαγωνισμούς ή θα εναποθέσουν στο έλεος της φιλανθρωπίας κοινωνικών φορέων το πρόβλημα της σίτισης των χιλιάδων προσφύγων που εισρέουν στη χώρα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk