Οι ευρωσοσιαλιστές, η Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο ηγέτης της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας; Το ερώτημα έγινε επίκαιρο εξαιτίας του αιτήματος που διατύπωσε ο έλληνας πρωθυπουργός

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο ηγέτης της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας; Το ερώτημα έγινε επίκαιρο εξαιτίας του αιτήματος που διατύπωσε ο έλληνας πρωθυπουργός αμέσως προς τον Μάρτιν Σουλτς και τον Τζιάνι Πιτέλα να παρακολουθεί ως παρατηρητής τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ. Η θερμή στάση του Φρανσουά Ολάντ απέναντι στον κ. Τσίπρα συνέτεινε στη δημιουργία εντυπώσεων. Το ΠαΣοΚ θορυβημένο αντέδρασε, ενώ το Ποτάμι, που ανήκει στην ίδια ομάδα, αντιμετώπισε με ψυχραιμία την κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη από τα στενά κομματικά συμφέροντα και ένα κομμάτι των ευρωπαίων Σοσιαλιστών θέτει ένα καίριο ερώτημα στη συζήτηση: «Η Ελλάδα», λένε, «χρειάζεται βοήθεια τώρα. Μας ζητάτε να περιμένουμε ώσπου να υπάρξει άλλη κυβέρνηση;».
Ελλάς – Γαλλία συμμαχία(;)


Την περασμένη Τετάρτη στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε, σε μια σπάνια συγκυρία, από κοινού παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. Ηταν η δεύτερη φορά που ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας μίλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – στην πρώτη, το 1989, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν απευθύνθηκαν στην Ολομέλεια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αν τότε ήταν μια εποχή ελπίδας, τώρα οι σοβαρές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ -προσφυγική κρίση, αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ελληνική οικονομική κρίση, ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία – απαιτούν τουλάχιστον πολιτική δέσμευση και ισχυρή ηγεσία.
Μέρκελ και Ολάντ έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση. Ο γάλλος πρόεδρος όμως δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί και αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση. Υπενθύμισε την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, μίλησε για τον κίνδυνο ρήγματος στην ευρωζώνη και για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα με τους εταίρους του. «Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας» σημείωσε. Είπε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να συμβουλευθεί τον λαό του προτού συμφωνήσει, και πρόσθεσε: «Εύχομαι όλα αυτά να καταλήξουν τώρα σε μια συζήτηση του θέματος για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αποτελεί αυτό μέρος της συνολικής συμφωνίας».
Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να πανηγυρίσει στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις ότι ο κ. Ολάντ «αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Ο γάλλος πρόεδρος αξιοποίησε την κρίση στις σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους και δανειστές της για να επανατοποθετηθεί πολιτικά στην ευρωπαϊκή σκηνή και συνεχίζει να παίζει ρόλο γεφυροποιού με το Βερολίνο. Στις 22-23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, που θεωρείται στήριξη στον κ. Τσίπρα, ο οποίος στηρίζει πολλά σε αυτή τη συμμαχία.
Στην κλειστή συνάντηση που έγινε στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, πριν από τις ομιλίες Μέρκελ και Ολάντ, ο γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε ως ο ηγέτης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Ζήτησε συχνότερη επικοινωνία των σοσιαλιστών ηγετών προβάλλοντας το παράδειγμα της Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, όταν παίρνει μια πρωτοβουλία έχει πίσω της όλο το Λαϊκό Κόμμα, καθώς γίνονται προσυνεννοήσεις. Θύμισε πως όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η ΕΕ είχε 15 μέλη οι 11 πρωθυπουργοί ήταν Σοσιαλιστές, με την έννοια ότι η συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια είναι εκ των θεμελιωτών της Ενωσης, και επισήμανε πως η σχέση της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι «η αρχή κάθε συμβιβασμού» στην Ευρώπη. Φυσικά αναφέρθηκε και στην ελληνική κρίση και περιέγραψε με δραματικούς τόνους πώς γλίτωσε στο παρά πέντε η χώρα μας το Grexit χάρη στις προσπάθειες τις δικές του και του Ματέο Ρέντσι, καθώς και στην καθοριστική, στην τελική φάση, συμβολή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που κατάφεραν να πείσουν και να μετακινήσουν την κυρία Μέρκελ από τη γραμμή Σόιμπλε.
Στο παρασκήνιο η κοινή εμφάνιση Μέρκελ – Ολάντ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Ιταλίας, καθώς ο κ. Ρέντσι δεν φαίνεται διατεθειμένος να παίζει το δεύτερο βιολί στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ο γάλλος πρόεδρος έσπευσε να κλείσει το μέτωπο αυτό διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία «με τον Ματέο».
Θετική στάση από Ιταλούς και Γερμανούς


Τόσο οι γάλλοι όσο και οι ιταλοί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αντιμετωπίζουν θετικά την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αυξηθεί η ισχύς της ομάδας τους. Η ιταλική πλευρά μάλιστα προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στο Μιλάνο για τα εγκαίνια της Expo στις 21 Οκτωβρίου. Ο Πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί, καθώς την επόμενη ημέρα υποδέχεται τον κ. Ολάντ, θα τον αντικαταστήσει όμως ο Γιώργος Σταθάκης.
Υπέρ της σταδιακής ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας τάσσεται και ένα τμήμα των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στη λογική ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να πολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις σε τέτοια σενάρια από τους υπόλοιπους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και από αυτούς των βορειοευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί ή ότι θέλει να μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιον βαθμό. Με τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν εντός και εκτός Ελλάδας, το αίτημα του κ. Τσίπρα να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις συνόδους των ηγετών του S&D μάλλον «παγώνει», αν και η εικόνα παραμένει θολή. Ακόμη και όσοι υποδέχθηκαν θετικά αυτή την ιδέα, στη βάση του προηγούμενου που δημιούργησε η περίπτωση Χριστόφια, δεν επιμένουν πια και υιοθετούν τη λογική «ας δούμε πώς θα κυβερνήσει και αποφασίζουμε αργότερα», αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές ο κ. Τσίπρας «άλλα μάς είπε και άλλα έκανε». Η ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου δεν βοήθησε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του στον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.


«Από μακριά και… όχι αγαπημένοι»
Γεννηματά και Θεοδωράκης δεν βλέπουν χώρο σύγκλισης με Τσίπρα

Η συναίνεση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η κυρία Γεννηματά απέρριψε τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός γιατί υπάρχει ισχυρό ρεύμα στο ΠαΣοΚ υπέρ της παραμονής του κόμματος στην αντιπολίτευση ώστε να ανακάμψει πολιτικά αλλά και επειδή αναγνωρίζει τον κίνδυνο αφομοίωσης αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενταχθεί στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια. «Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευθήκατε. Εσείς θα κριθείτε» τόνισε.
Το Ποτάμι, που βρίσκεται σε προσυνεδριακό διάλογο, εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση δεν ευνοούνται συζητήσεις κορυφής στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις σε μείζονα θέματα για τη χώρα και μια στέρεη προγραμματική συμφωνία σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας – το Ποτάμι όπως και το ΠαΣοΚ θέτει ως προαπαιτούμενο την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η επιλογή του Σταύρου Θεοδωράκη να παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις του προτάσεις, σαν να ήταν ο νικητής των εκλογών και όχι ο επικεφαλής ενός κινήματος του 4%, όπως είπε, δεν ήταν τυχαία. Ολη η συζήτηση το προσεχές διάστημα θα περιστρέφεται γύρω από τις θέσεις του κόμματος που θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές συνεργασίες, όπως π.χ. για την αποδόμηση του πελατειακού συστήματος, για την Παιδεία, τη φορολογική πολιτική, την ανεργία.
Στο εσωτερικό του Ποταμιού υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο πολιτικής μετακίνησης του κ. Τσίπρα και αποτυπώνεται σε άρθρο του Σπύρου Λυκούδη στη «Μεταρρύθμιση». «Νέα συριζαίικη «σοσιαλδημοκρατία» ή «Κεντροαριστερά» υπό τον Τσίπρα με ευαγγέλιο τον Αλτουσέρ, τον Μπαλιμπάρ, τον Μπαντιού και τον Ζίζεκ, με σημαία ευκαιρίας τον αριστερο-δεξιό λαϊκισμό, απλώς δεν γίνεται, δεν μπορεί να υπάρξει όσο κι αν αιωρείται ως ευσεβής πόθος ορισμένων, οι οποίοι δικαίως, βέβαια, αγωνιούν για την τύχη της χώρας που η «ριζοσπαστική» κυβερνώσα Αριστερά έριξε στα βράχια μέσα σε επτά μήνες» σημειώνει. Ο κ. Λυκούδης δεν αποκλείει «κινήσεις του κ. Τσίπρα και της ηγετικής του ομάδας προς τον μεσαίο χώρο», αλλά παρατηρεί ότι «μοναδικό στόχο θα έχουν την παραμονή στην εξουσία και τη νομή της».
Την ερχόμενη Τετάρτη η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης θα βρεθούν σε έναν κομματικά ουδέτερο χώρο διαλόγου. Και οι δύο είναι ομιλητές, σε διαφορετικά πάνελ, στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το «Δίκτυο» της Αννας Διαμαντοπούλου με τίτλο «Greece Forward, προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο». Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του FEPS (Foundation for European Progressive Studies), το οποίο αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα προοδευτικά think tanks της Ευρώπης, και θα συμμετάσχει ο πρόεδρός του και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ’ Αλέμα. Υστερα από αυτό θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για την επεξεργασία των θέσων της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, μια ευκαιρία συνάντησης για τις δυνάμεις του χώρου αλλά και δοκιμασίας των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk