Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ: «Σύμμαχος» των δήμων εμφανίζεται ο Θ. Δρίτσας

Υπόμνημα στο οποίο θα ζητά την εξαίρεση περιοχών από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ αναμένεται να καταθέσει ως το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας.

Υπόμνημα στο οποίο θα ζητά την εξαίρεση περιοχών από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ αναμένεται να καταθέσει ως το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ενώ θα κάνει λόγο και για τη δημιουργία δημόσιων λιμενικών Αρχών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Παρασκευή, έληγε η διορία που είχε δώσει το ΤΑΙΠΕΔ για παρατηρήσεις επί του νέου σχεδίου που είχε δώσει για διαβούλευση.
Ο υπουργός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο υπόμνημα -το οποίο γραφόταν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής- θα μεταφέρει τα αιτήματα της Περιφέρειας Πειραιά και των δήμων Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος. Σε παλαιότερη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης και οι δήμαρχοι από τους παραλιμένιους δήμους έθεσαν το θέμα της εξαίρεσης από τη σύμβαση παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας αλλά και εδαφών από τη χερσαία ζώνη που έχουν παραχωρηθεί έναντι μικρού τιμήματος από τον ΟΛΠ στους δήμους.
Σημειώνεται πάντως πως τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διατύπωναν την άποψη ότι τυχόν παραχωρήσεις θα «αποδυναμώσουν» τη σύμβαση.
Προγραμματικές δηλώσεις
Ο κ. Δρίτσας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή είχε επισημάνει για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών ότι η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία επιβάλλεται κοινωνική διαβούλευση για τη χρήση εκτάσεων και εγκαταστάσεων, όπως και για τη ρύθμιση λειτουργιών του λιμανιού, με βάση κοινά παραδεκτούς διεθνείς κανόνες δημοσίου συμφέροντος «και σε αυτά δεν είμαστε θεσμικά δεσμευμένοι».
Και είχε προσθέσει ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθεί, μεταξύ άλλων: «Συμβάσεις παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, με τρόπο που να κατοχυρώνονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του Δημοσίου και οι ανάγκες των εργαζόμενων, των τοπικών κοινωνιών και των δήμων. Εποπτεία και έλεγχος της λειτουργίας των λιμανιών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δημιουργία Δημόσιων Λιμενικών Αρχών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωση της δομής και των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων».
Από κοντά και το υπουργείο Πολιτισμού
Εκτός από τον κ. Δρίτσα οι φορείς που αντιδρούν έχουν «σύμμαχο» και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο απέστειλε επιστολή με αποδέκτες συναρμόδιους υπουργούς και το ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο ζητά να εξαιρεθούν χώροι όπως στη Πολιτιστική Ακτή Πειραιά και η «Παγόδα» στην άλλη άκρη του λιμανιού που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Την εξαίρεση συγκεκριμένων χώρων είχε ζητήσει και η δημοτική παράταξη του Πειραιά «Το Λιμάνι της Αγωνίας» -με το οποίο είχε συμμετάσχει ως επικεφαλής στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Δρίτσας- και πιο συγκεκριμένα σημείωνε: «Είναι ανεπίτρεπτο να παραχωρούνται κτίρια και οικόπεδα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία (Σιλό – Κτιστές Δεξαμενές – Πέτρινη αποθήκη – Πενταώροφες αποθήκες του ΟΛΠ, Ηετιώνεια Πύλη), ως πλατείες (Πλ. Καραϊσκάκη – Πλ. Αγ. Νικολάου, όπου υπάρχουν και αρχαιότητες του Κονώνειου Τείχους), ως διατηρητέα κτίρια (Παγόδα, Τελωνείο)».

Αντιδράσεις
Πάντως όπως έλεγαν χαρακτηριστικά φορείς που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, από το σχέδιο που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς εξέταση προκύπτει ότι «ουσιαστικά παραχωρείται όλη η ακτογραμμή από τον Πειραιά έως το Πέραμα».
Εν τω μεταξύ για αύριο, Σάββατο, ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα «Διεκδικούμε τη θάλασσα. Κερδίζουμε τις ζωές μας». Αρχικά στις 11.00 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο παλιό Δημαρχείο Δραπετσώνας και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας ενώ στις 17.00 θα γίνει νέα παρέμβαση στην πλατεία του Δημαρχείου Δραπετσώνας στη «γιορτή τσικουδιάς».
Ανάμεσα στα αιτήματα είναι: «Η οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου μας: δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Η οριστική παραχώρηση στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Η οριστική παραχώρηση στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk