Σε θρίλερ εξελίχθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων για την ώρα έναρξης συζήτησης και ψήφισης του νέου μνημονίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η Διάσκεψη των Προέδρων αρχικά αποφάσισε την άμεση έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας με ψήφους 10 υπέρ, οκτώ κατά και δύο παρών, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε θέμα απόλυτης πλειοψηφίας στην απόφαση καθώς υπερψηφίστηκε με 10 ψήφους επί 20 παρόντων και η συνεδρίαση διεκόπη προκειμένου να εξεταστεί το θέμα. Νωρίτερα η Πρόεδρος της Βουλής, ζήτησε να αρχίσει αυριο η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Με την επανέναρξη της διαδικασίας, η Πρόεδρος της Βουλής έθεσε εκ νεου το ζήτημα ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ που ψήφισαν «παρών» δεν θέλησαν να αλλάξει η ψήφος τους.
Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Τελικά η απόφαση του Αλέξη Μητρόπουλου να θέσει την ψήφο του στη «διάθεση της πλειοψηφίας» έδωσε τη λύση.
Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων και έπειται απο μια σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από πολιτικές και προσωπικές κόντρες, οι επιτροπές έκαναν δεκτό κατά πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο.

Η συζήτηση στις επιτροπές

Κατατέθηκε τροπολογία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και για την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη

Ολοκληρη την τροπολογία για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση

Ολόκληρη η τροπολογία για την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη

Επίθεση Κωνσταντοπούλου κατά Τσακαλώτου-Φλαμπουράρη: Με στοχοποιείτε


Για στοχοποίηση με «νεο-αυριανικές» μεθόδους έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής, η οποία πήρε το λόγο στη συζήτηση του μνημονίου στις Επιτροπές της Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου άσκησε κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αναφορά του -το πρωί της Τρίτης- έξω από το Hilton, ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί «Ζωής θελούσης».

Επικαλέστηκε μάλιστα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Kontra News, το οποίο την στοχοποιεί.

Επιτέθηκε επίσης και στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για όσα είπε το πρωί στον ΣΚΑΙ περί Φρόιντ και Μαρξ για να εξηγήσει κανείς την προσωπικότητα της προέδρου.

«Φρόιντ και Μαρξ έπρεπε να είχαν ουσιαστικό ρόλο για σοβαρότερη ανάλυση της ανθρώπινης υπόστασης» σημείωσε o κ. Φλαμπουράρης.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τη έλλειψη χιούμορ. Δεν θέλω να ροκανίσω τον πολύτιμο χρόνο. Οσοι θέλετε να ροκανίσετε τον χρόνο και να πάτε σε δάνειο γέφυρα ας το κάνετε», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας η απάντηση είναι και πάλι ο λαός

Η αναφορά της πρόεδρου της Βουλής, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, γεννά θεσμικά προβλήματα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τους πάντες «σε Βουλή, κυβέρνηση και στη συνείδησή μας».

Σχολιάζοντας την αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μπόνους των 50 εδρών έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Φίλης είπε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας η απάντηση είναι και πάλι ο ελληνικός λαός».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και το μέλλον του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε, γιατί αύριο υπάρχει Eurogroup όπου θα κριθεί η στάση της ελληνικής πλευράς, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.
Τσακαλώτος: Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα

Την ανάγκη να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου, αύριο, με μια συμφωνία και στο Eurogroup, να αποφευχθεί ένα δάνειο – γέφυρα, αλλά να υπάρξει μια κανονική συμφωνία.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι εκτός από κάποιες δυνάμεις εκτός χώρας, υπάρχουν και εδώ κάποιοι που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο – γέφυρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας.

«Είχαμε εντολή από Κοινοβούλιο να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στο Eurogroup γιατί αρχίζουν οι άλλες Βουλές» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι χρειάζονται 19 βήματα για να φτάσουμε στην πρώτη πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, ενώ αποκάλυψε πως «ρωτήσαμε τον ESM αν υπάρχει πρόβλεψη για δάνειο γέφυρα αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία. Μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Είναι αυτό με τα 19 βήματα που τελειώνει στις 19 Αυγούστου».


Ευ.Τσακαλώτος: Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο καταθέτει τον Μάρτιο η κυβέρνηση

Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα υποβάλει το Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου της Νέας Συμφωνίας.

Σε ότι αφορά την διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα τη πρώτης αξιολόγησης του Οικονομικού Προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης των Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017

Σε ότι αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια. Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν προτάσεις για band bank, για δημιουργία asset management bank και άλλες λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα, το ποιοι θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Γίνεται μία προσπάθεια για να μην χάσουν τη δική τους συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες.

Αναφερόμεντος στα φορολογικά, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στον αγροτικό τομέα η αύξηση που θα πληρώνουν οι αγρότες για το ντίζελ θα γίνει σε δύο δόσεις.

Επίσης και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι αυξήσεις θα γίνουν σπαστά, διαδοχικά.

«Οι θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε έως το Μάρτιο του 2016», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε, καθώς ετοιμάζονται νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά στα εργασιακά και υπολογίζεται μπορεί να κατατεθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φαρμακοποιούς, φούρνους και διάφορα άλλα κλειστά επαγγέλματα, η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από το πώς θα απαντήσει η ελληνική οικονομία και η ελληνική πολιτική τάξη.

Αναπτυξιακό σχέδιο

«Μέχρι το Μάρτιο του 2016 σκοπεύουμε να καταθέσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Υπάρχει αυτή η πρόταση μέσα στη συμφωνία να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη στον γεωργικό, ενεργειακό και άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή και διευκρίνισε, ότι από το πώς θα διατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις για επενδύσεις θα εξαρτηθεί και η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ (υπενθυμίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη βάση μόχλευσης για μεγαλύτερα κεφάλαια), ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα τις δυνατότητες που παρέχει αυτό.

Στην παρούσα διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ως σημαντικό, το σημείο που αφορά στο εάν θα υπάρξει εκταμίευση για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ) του ελληνικού κράτους, σε νοσοκομεία προμηθευτές και άλλους επαγγελματικούς φορείς.
Διευκρίνισε τέλος ο κ. Τσακαλώτος, ότι πρώτη πληρωμή από τον ESM (European Stability Mechanism) θα φύγει αμέσως από την Ελλάδα, είτε για να πληρωθεί το πρώτο δάνειο-γάφυρα, είτε για τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, είτε για τα ληξιπρόθεσμα.

Διευθέτηση χρέους

Το κατά πόσον αυτό το πρώτο πακέτο επιτρέπει τις επενδύσεις, εξαρτάται από το πόσο υφεσιακά θα είναι και τα μέτρα.

Από το επενδυτικό πρόγραμμα και από την πρώτη αξιολόγηση θα εξαρτηθεί εάν θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Και πως θα αξιολογήσει ο καθένας από εμάς τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από το σύνολο του πακέτου», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος κλείνοντας την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αντιπαράθεση εντός ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο ομιλίας των βουλευτών

Αντιπαράθεση και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σχετικά με τον χρόνο ομιλίας των βουλευτών στη συνεδρίαση των Επιτροπών και τον χρόνο λήξης της συνεδρίασης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζήτησε μετ’ επιτάσεως να οριστεί χρόνος λήξης της συνεδρίασης, αλλά ο Προεδρεύων Στέφανος Σαμοΐλης, που είναι από τους διαφωνούντες, δεν το έκανε. Όρθιος ο Ν. Φίλης επέμεινε διαμαρτυρόμενος ότι είναι «κόλπο» ώστε να παραταθεί η διάρκεια της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι ως τώρα έχουν εγγραφεί περίπου 65 βουλευτές για να μιλήσουν και με δεδομένο ότι θα δοθεί χρόνος 4 λεπτών, η συνεδρίαση θα τελειώσει πολύ αργά το απόγευμα και θα καθυστερήσει η έναρξη της Ολομέλειας.

Δυσφορία φαίνεται να υπάρχει και στην κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούσθηκε να λέει ότι «το κάνει συνεχώς σκοπίμως και με δόλο», υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έγινε και στις συνεδριάσεις για τα δύο προαπαιτούμενα νομοσχέδια.

Ο κ. Φίλης πρότεινε η συνεδρίαση να τελειώσει ως τις 3 ή τις 4 το μεσημέρι και να μοιραστεί στους βουλευτές ο εναπομείναν χρόνος μετά τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων. Με την πρόταση συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, που είναι από τους διαφωνούντες, είπε ότι πρέπει να παραμείνει το τετράλεπτο.

Εισηγήσεις των κομμάτων

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει χτυπώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και έτσι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου από τα επώδυνα μέτρα, σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

Ο κ. Μπαλαούρας επισήμανε ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με τα χρήματα να πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, το νέο Ταμείο (που προβλέπει η συμφωνία) θα λειτουργήσει για 30 χρόνια και τα έσοδά του δεν θα είναι μόνο από πωλήσεις, αλλά και από εκμετάλλευση περιουσίας με τη συμμετοχή του Δημοσίου, και με τα έσοδα να πηγαίνουν και για το χρέος και για την ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε ότι «αποφύγαμε να πουληθούν τα ”κόκκινα δάνεια” σε ξένα funds».

Για «αριστερό μνημόνιο» με «προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις» και «καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε ότι στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία.
Όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης «δεν ήταν μόνο πως η κυβέρνηση ήταν εκτός ευρωπαϊκής και οικονομικής πραγματικότητας. Ήταν ότι δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την 5η αξιολόγηση. Αυτή με το email Χαρδούβελη, το κείμενο που αναπολούμε με νοσταλγία. Ότι επέστρεψε τα 11 δισ. του ΤΧΣ. Ότι καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση, αγνοώντας ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. Ότι προχώρησε σε δημοψήφισμα όταν είχε τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην πραγματική οικονομία. Απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Στις θεατρικές παραστάσεις που έδωσε η κυβέρνηση παίρνει πολύ καλό βαθμό. Στη διαπραγμάτευση μηδέν».

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε, επίσης, ότι «αν και με τη σημερινή συμφωνία η χώρα μένει στο ευρώ και την ΕΕ (κάτι που όπως είπε η ΝΔ το βάζει πάνω απ’ όλα), ωστόσο οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα κόστος που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει». Όπως εξήγησε «δεν είναι μόνο το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεν είναι μόνον το κόστος των πρόσθετων μέτρων που προκύπτει από την πτώση εκ νέου στο πηγάδι της ύφεσης για να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι και η ευκολία που αυτή εδώ η κυβέρνηση, μεταξύ της περικοπής δαπανών και της αύξησης φόρων προτιμά την επιβολή φόρων». «Αυτό που θα ψηφιστεί το βράδυ χαιρετίζει τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για να μην πάει χαμένη η συμφωνία, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κτήμα τη συμφωνία της, να υπάρξει παραγωγή νέου εισοδήματος με ιδιωτικές επενδύσεις, να υπάρξει εθνική συνεννόηση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα (από αγορές και επενδυτές) και να δοθεί ικανός χρονικός ορίζοντας στη συμφωνία για να εφαρμοστεί, καθώς, όπως είπε, «μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης επισήμανε ότι η συμφωνία αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, σημειώνοντας ότι η περίσταση απαιτεί εθνική σύμπνοια την οποία, όπως είπε, «δεν βλέπω να κατανοεί η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας».

Αντιλαϊκή συμφωνία που πρέπει να την αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Εξάλλου, χαρακτήρισε ως «επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «ανέλαβε να προωθήσει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ανέφερε πως «πρέπει να το ψηφήσουμε, να βρούμε είτε τη χρηματοδοτική γέφυρα, για εμάς δεν είναι προτιμητέα, είτε την πρώτη εκταμίευση βάσει των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως έχουν έρθει στη δανειακή, για να πάει η Ελλάδα παρακάτω και να έρθει η επιθυμητή κανονικότητα στην Ελλάδα».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, καθώς, όπως υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας ξεγέλασε τον κόσμο προεκλογικά και στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολούθησε. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λάθη σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για χαμένο χρόνο. Ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι «θα ψηφίσουμε ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τα προαπαιτούμενα».

Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Ο ίδιος μίλησε για τρίτο μνημόνιο, που έχει χαρακτήρα αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό και το οποίο εντείνει τις κοινωνικές αδικίες.

Τ.Κουίκ: Να δοθεί απόψει η κατάλληλη απάντηση στους «δραχμόβιους»

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πολλά από τα μέτρα που θα ψηφιστούν απόψε δεν είναι δύσκολα. Αν και κάποια άλλα είναι απαραίτητα για τον εξορθολογισμό του ελληνικού κράτους που πρέπει επιτέλους να γίνει» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων προσερχόμενος στη Βουλή.

«Δεν μπορώ να μπω στη λογική εκείνων που ταυτίζονται με τη λογική του Σόιμπλε και του οποιουδήποτε άλλου μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο που θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός Ευρωζώνης, μια Ελλάδα διαλυμένη και σε πλήρη κατάρρευση» προσέθεσε, τονίζοντας πως «πρέπει όλοι οι βουλευτές να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν η πατρίδα μας να παραδοθεί στα χέρια των δραχμόβιων που επιχειρούν αυτή τη στιγμή μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου να κάνουν το δικό τους ‘πάρτι».

«Ως ανυποχώρητος ευρωπαϊστής και θέλοντας να ξαναδώ μια ισχυρή πατρίδα, ζητώ να δοθεί απόψε η κατάλληλη απάντηση σε όλους αυτούς τους ‘δραχμόβιους’» κατέληξε ο κ. Κουίκ.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής-Εμπορίου και της διαρκούς επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, οπότε θα αποφασιστεί η συνέχιση της διαδικασίας στην Ολομέλεια.

Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης.