Όρους για την ψήφιση του νέου μνημονίου στην επικείμενη συμφωνία, θέτει με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ολόκληρο το άρθρο του Ευ. Βενιζέλου
Ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν «ένα τρίτο μνημόνιο που κρατάει τη χώρα τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη σε καθεστώς εξάρτησης από τους εταίρους και πιστωτές της προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξαναπετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θετικό ρυθμό ανάπτυξης, δηλαδή προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε και πάλι τις προϋποθέσεις που υπήρχαν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και οδηγούσαν στην προληπτική πιστωτική γραμμή, την ελεγχόμενη σταδιακή επάνοδο στις αγορές, τις πρόσθετες παραμετρικές ελαφρύνσεις στο χρέος που είχαν συμφωνηθεί από το 2012 και συνιστούν περαιτέρω μείωσή του σε πραγματικούς όρους (σε καθαρή παρούσα αξία), πέραν του κουρέματος και της αναδιάρθρωσης του 2012 που συστηματικά προσπάθησε να απαξιώσει ο κ. Τσίπρας».
Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι προκειμένου να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι «όροι εθνικής υπευθυνότητας»:
Πρώτον «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να παραδεχθεί ότι δημαγώγησε, εψεύσθη, συκοφάντησε, παραπλάνησε, έβλαψε».
Δεύτερον, Να αλλάξει άμεσα το εκλογικό σύστημα και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών «ώστε να εναρμονισθεί ο εκλογικός νόμος με την ανάγκη κυβερνητικών σχημάτων ευρύτερης συνεργασίας που θα εφαρμόσουν τη μόνη υπαρκτή – όπως αποδείχθηκε – εθνική στρατηγική».
Τρίτον, να απαλλαγεί η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου από τα καθήκοντα της.
Τέταρτον, ο κ. Τσίπρας να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Και συγκεκριμένα «Όχι εκλογές, καθυστερήσεις και νέες εκκρεμότητες. Ούτε όμως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που εκμεταλλεύεται αφενός μεν την υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης, αφετέρου δε την στάση αναμονής των συγκρουόμενων εσωκομματικών πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ».
Πέμπτον, Δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας «με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και με ισχυρή εθνική ομάδα επεξεργασίας και εφαρμογής του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης».
Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει το σενάριο των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι θα πρέπει να δεσμευθεί για δύο πράγματα: «Πρώτον, ότι αυτό θα προκαλέσει τις λιγότερες δυνατές βλάβες στην οικονομία με καθαρές προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των κομμάτων που δηλώνουν αποδοχή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.
Και, δεύτερον, ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνει σεβαστό το Σύνταγμα και θα εφαρμοστεί η διαδικασία του άρθρου 41 παρ. 4 (παραίτηση της κυβέρνησης) που είναι απολύτως υποχρεωτική τον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές που έγιναν λόγω διάλυσης της Βουλής».
Και σε αυτή την περίπτωση, προσθέτει ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η μόνη λύση θα ήταν και πάλι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία «πρέπει να μετέχουν και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου και πρόσωπα με ικανότητα συνεισφοράς από το χώρο της κοινωνίας και της παραγωγής».
Και καταλήγει: «αν επικρατήσει και τώρα η λογική «ας ψηφίσουμε γιατί επείγει και γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον» χωρίς να τεθούν οι όροι εθνικής υπευθυνότητας, τότε θα έχουμε συμπράξει στην επικείμενη βαριά βλάβη του εθνικού συμφέροντος λόγω αυτών που θα έχουμε αφήσει να επακολουθήσουν.
Αν επικρατήσει η λογική του στενού κομματικού «πατριωτισμού» με τη ΝΔ να λέει ή να νομίζει ότι θα εκφράσει μόνη της το 39% του «ναι», το Ποτάμι να αποφεύγει κάθε επαφή με το «παλιό» θεωρώντας ως «νέο» τον κ. Τσίπρα και τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς του, και με το ΠαΣοΚ, αδικημένο ιστορικά και πληγωμένο λόγω της υπεύθυνης στάσης του, να κινείται αμυντικά για να οριοθετηθεί, αφήνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Τσίπρα. Όχι ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως αποτέλεσμα φοβικής ανάγνωσης της κατάστασης».