Στις 12 ώρα Ελλάδος αναμένεται να συνεχιστεί η διακοπείσα αργά το βράδυ του Σαββάτου συνεδρίαση του eurogroup κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική αντιπροσωπεία βρέθηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες του grexit (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και της ενοχλητικής εμμονής σε σημεία που δεν μπορούν να περιληφθούν σε τεχνική συμφωνία (ο φινλανδός Αλ. Στουμπ περί δανείων έναντι ενεχύρων από την δημόσια περιουσία).
Το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα εξέδωσε τα ξημερώματα της Κυριακής μία εκτίμηση ότι «κάποιες χώρες δεν επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας», καθώς και ότι οι συνεχείς αναφορές περί αναξιοπιστίας στην συνεδρίαση του Σαββάτου ποτέ δεν έγιναν συγκεκριμένες και δεν εξειδικεύτηκαν.
Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες ο Αλ.Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου όλα φαίνεται πως θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης (η Σύνοδος των 28 ακυρώθηκε).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αρχίζουν να διαμορφώνονται στην Αθήνα, με βάση τα όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, όποια και αν είναι η έκβαση του eurogroup που θα προηγηθεί, ο κ. Τσίπρας καλείται να σηκώσει το βάρος καθοριστικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας και να υπερβεί σχεδιασμούς και αντλήψεις.
Είναι φανερό κατά πολλούς, ότι η λύση τώρα μπορεί να είναι μόνο πολιτική ή όπως σημειώνουν κάποιες πηγές: «διπλωματική».
Από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί στην Σύνοδο, αναλόγως και των αποφασεων ο ίδιος έχει λάβει, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο θα τον υποδεχθούν οι ομόλογοί του θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ενωση – αν και υπάρχουν κάποιες εκτιιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες, αν η Σύνοδος δεν οδηγηθεί σε ναυάγιο, ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα περιθώρια μερικών ημερών.
Το καθοριστικό ζήτημα της αξιοπιστίας, έπειτα από το καταστριοφικό πεντάμηνο Βαρουφάκη, πέφτει πλεόν σαν βράχος στους ώμους του Πρωθυπουργού, ο οποίος όπως όλα δείχνουν – σε μία χειρότερη εκδοχή αναλόγων απαιτήσεων του παρελθόνοτος – θα πρέπει να εγγυηθεί για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ως αντάλλαγμα για την συμφωνία.
Φαίνεται πως στην Σύνοδο της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολιτικά ζητήματα, όπως: δέσμευση για μή διεξαγωγή εκλογών και πολιτική ομαλότητα, συναίνεση με αντιπολίτευση για την υλοποίηση της συμφωνίας – δεδομένου ότι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζεται μεν θετικά η «ρήξη» με τους δραχμιστές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως θεωρείται ότι η κυβέρνηση παραμένει μετέωρη.
Ο κ. Τσίπρας δείχνει πως από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει στο μυαλό του μία μεταβατική κυβέρνηση μερικών μηνών και εν συνεχεία την διεξαγωγή νέων εκλογών, με το υπάρχον εκλογικό σύστημα. Φαίνεται πως η παράμετρος αυτή και η ενδεχόμενη αποδοχή ενός άλλου σχεδίου από τον κ. Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που ψήφισαν ναι τα ξημερώματα του Σαββάτου (οι οποίοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες την Κυριακή), με τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κρίνει την τύχη της χώρας στις 12 Ιουλίου.