Την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας θεσμούς και εταίρους να προβούν σε μια χειρονομία ώστε να υπάρξει απεμπλοκή.

«Εδώ που φτάσαμε, και από τη στιγμή που η Βουλή προσυπογράφει, πρέπει να κλείσει η συμφωνία. Οι εταίροι δεν μπορούν να προβάλουν τώρα νέες αξιώσεις» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε, «τώρα που ο κ. Τσίπρας σταμάτησε το πήγαινε-έλα και ισορρόπησε σε μία θέση εθνικής ευθύνης, οι εταίροι πρέπει να ανταποκριθούν».

Εκτίμησε, πάντως, ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και τόνισε πως «όταν έχεις μια προοπτική ανάπτυξης 2,5% για το 2015 και τώρα πας σε ύφεση 3%, άρα έχεις κενό 5,5% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 10 δισ. ευρώ, μιλάς από θέσης ήττας και όχι από θέση ισχύος».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι υπάρχει εισήγηση για Grexit από πλευράς γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν ξέρει αν έχει τεθεί.

«Δεν ξέρω αν είναι στο τραπέζι, πιστεύω ότι δεν είναι, αλλά δεν έπρεπε να φτάσουμε στη θέση αυτή» είπε, εκτιμώντας ωστόσο ότι αν δεν υπήρχε «ένα χαμένο πεντάμηνο, η αμηχανία, η σκοπιμότητα, τα λάθη», δεν θα τολμούσε να θέσει κανείς στο τραπέζι τέτοιες ιδέες.

Ερωτηθείς για τα δεδομένα που προκύπτουν για την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει πολιτικά και δεοντολογικά τη Δεδηλωμένη», προσθέτοντας πως «τυπικά έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», αλλά αναγνωρίζοντας πως «υπάρχει πρόβλημα».

Υπογράμμισε ωστόσο πως το μήνυμα στους Ευρωπαίους πρέπει να είναι ότι «θα αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα αφού συνάψουμε συμφωνία ως έθνος, ως χώρα-μέλος της ΕΕ», υπογραμμίζοντας ότι οι εταίροι «διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ουσιαστικά διαπραγματεύονται με την Ελληνική Δημοκρατία».

Ο ίδιος είπε πως κυβερνήσεις ειδικού σκοπού δεν υπάρχουν συνταγματικά και πως για να υπάρξει κυβέρνηση που να μην είναι υπηρεσιακή πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που «θα το πει η κοινοβουλευτική πραγματικότητα».

«Δεν ξέρω πού θα φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ…» σημείωσε.