foodchain

Με το Σαββατοκύριακο να απλώνεται μπροστά μας, που για μερικούς, τυχερούς, μπορεί να εξελιχθεί και σε τριήμερο, είμαστε σε χαλαρή διάθεση.

Με το Σαββατοκύριακο να απλώνεται μπροστά μας, που για μερικούς, τυχερούς, μπορεί να εξελιχθεί και σε τριήμερο, είμαστε σε χαλαρή διάθεση. Και αντί να βάψουμε για άλλη μία εβδομάδα τα μούτρα μας με τα χρώματα του πολέμου και να πλακωνόμαστε με διάφορους αντιπαθητικούς για το ποια τροφή κάνει καλό και ποια όχι, περιμένοντας και την περιβόητη συμφωνία που θα καθορίσει ίσως και το τι θα τρώμε (και αν) εδώ σε αυτή τη χώρα, ας ρίξουμε μια (ανώδυνη) ματιά στις διατροφικές τάσεις όπως φαίνεται να διαμορφώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναν χώρο που συνεχώς ψάχνεται σε σχέση με την τροφή και δεν διστάζει κάθε τόσο να ομολογεί τα λάθη του. Οπως το ότι η προδιάθεση για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στον αμερικανικό πληθυσμό από το 1980 ως το 2012 αυξήθηκε κατά 166% και σήμερα σχεδόν ο ένας στους 10 Αμερικανούς είναι διαβητικός, ενώ περίπου 86 εκατομμύρια βρίσκονται στο κατώφλι. Και επειδή όλα αυτά έχουν τη μετάφρασή τους και στη γλώσσα του δολαρίου, βρίσκουν ότι το κόστος φθάνει τα 245 δισ. τον χρόνο!
Ας δούμε λοιπόν σε σχέση με τη… μάσα και για όσους έχουν να φάνε, πού πηγαίνουν τα πράγματα. Τον τελευταίο χρόνο η πιο μεγάλη είδηση κατά τη γνώμη μου ήταν το άρθρο του περιοδικού «ΤΙΜΕ», που κατάφερε να γίνει και εξώφυλλο, σχετικά με το λίπος. «Don’t blame fat» ήταν το αθωωτικό σύνθημα για την επιστροφή στο βούτυρο, στο γάλα και στο κρέας με το λίπος του. «Ακόμη και τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν σε μια ψητή μπριζόλα ή στο βούτυρο μπορεί να έχουν για το σώμα ένα πιο πολύπλοκο αποτέλεσμα από ό,τι πιστεύαμε πριν. Η δαιμονοποίηση του λίπους μάς κάνει κακό που τώρα μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε» έλεγε το άρθρο.
Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε ένας άνθρωπος από την περιοχή της Μεσογείου, το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ανέβει στην εκτίμηση των Δυτικών αλλά ακόμη, παρά την αγωνία τους για τη χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες, δεν έχει πάρει πρωταγωνιστική θέση στην κουζίνα τους. Το αναφέρουν, αλλά κάπως χλιαρά. Αντίθετα, το «nonfat greek yogurt» συνιστάται ανεπιφύλακτα και κάνει μεγάλους τίτλους στα άρθρα που ασχολούνται με τη διατροφή. Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών συνιστάται σήμερα στους Αμερικανούς ακόμη και αντί για μαγιονέζα.
Ποια άλλα τρόφιμα θεωρούνται τα πιο υγιεινά αυτή τη στιγμή; Χωρίς η σειρά παρουσίασης να έχει σχέση με τη διατροφική τους αξία, έχουμε: Το πράσινο αστέρι, που ήταν η αποκάλυψη και ανέβασε στα ύψη τη μετοχή του στο διατροφικό χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια. Εφθασε και σ’ εμάς με τη μορφή τσιπς. Το kale, ένας τύπος λαχανίδας, που μπορεί στον έλληνα παππού και στη γιαγιά μας να θυμίζει Κατοχή. Αλλο καινούργιο διατροφικό «κοσκινάκι» είναι η κινόα, και με το δίκιο της. Μια φυτική τροφή η οποία μας έρχεται από τις Ανδεις και ανήκει στα ψευδοδημητριακά. Δηλαδή είναι πλατύφυλλο φυτό, αλλά οι σπόροι της χρησιμοποιούνται όπως οι σπόροι του σιταριού και της βρόμης. Την έχουμε παρουσιάσει διεξοδικά και από τη στήλη αυτή και σήμερα οι διατροφολόγοι συνιστούν να αντικαθιστά σε αρκετές περιπτώσεις το ρύζι. Που για το ρύζι, αφού το αναφέραμε, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν κάτι όχι πολύ ευχάριστο. Οτι έχει την τάση να απορροφά το αρσενικό από τα διάφορα εντομοκτόνα με τα οποία ραντίζουν οι καλλιεργητές τους ορυζώνες. Και βρήκαν, σε μεγαλύτερη ποσότητα μάλιστα, να υπάρχει το αρσενικό στο αναποφλοίωτο ρύζι και συνιστάται πολύ καλό πλύσιμο και βράσιμο με μπόλικο νερό.
Αλλα που είναι στα επάνω τους αυτή την εποχή στο αμερικανικό τραπέζι: οι μελιτζάνες (για τις ίνες, τη βιταμίνη-Β και τα αντιοξειδωτικά τους), οι φακές (οι οποίες δεν παράγουν και αέρια στο στομάχι), τα παντζάρια (ιδιαίτερα για τις εγκυμονούσες γυναίκες), το κόκκινο κρασί, η γλυκιά κολοκύθα (για τη βιταμίνη Α και το β-καροτένιο), το μπρόκολο (διαφημίζουν τις αντικαρκινικές ιδιότητές του), το πλιγούρι (διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη), τα μήλα (εξαιτίας της πηκτίνης που κατεβάζει την ανεπιθύμητη LDL-χοληστερόλη), οι σπόροι chia και ο αλεσμένος λιναρόσπορος (για το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ ALA που περιέχουν). Ωστόσο θα χρειαστεί να συνεχίσουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk