Χρήσιμες μνήμες οικονομικής ιστορίας

Η συνεχιζόμενη ασφυξία την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μου έφερε

Χρήσιμες μνήμες οικονομικής ιστορίας | tovima.gr
Η συνεχιζόμενη ασφυξία την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μού έφερε κατά νου την Βρετανική οικονομική κρίση στα μέσα του 1970. Το 1976, η τότε κυβέρνηση των Εργατικών, με πρωθυπουργό τον James Callaghan βρέθηκε αντιμέτωπη με τα έντονα πυρά των διεθνών επενδυτών.
Οι επενδυτές, πεπεισμένοι ότι η στερλίνα ήταν υπερεκτιμημένη, προέβησαν σε μαζικές πωλήσεις του Βρετανικού νομίσματος (το οποίο έχασε περίπου 19% της αξίας του) κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε χρηματοοικονομική κρίση και αποσταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας. Η κυβέρνηση των Εργατικών αναγκάσθηκε να προσφύγει στο «κακό» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου της τάξης των 3,9 δισ. δολαρίων (περίπου 2% του ΑΕΠ) το οποίο συνάφθηκε υπό την προϋπόθεση μεγάλης μείωσης στο Βρετανικό δημοσιονομικό έλλειμμα και την εφαρμογή αυστηρής οικονομικής λιτότητας.
Πράγματι, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιρρήσεις από το «βαθύ» τμήμα του Εργατικού κόμματος, η Βρετανική κυβέρνηση προχώρησε, μέσα σε ένα έτος, σε γενναία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 20%. Η αποφασιστικότητα με την οποία χειρίσθηκε την χρηματοοικονομική κρίση η κυβέρνηση των Εργατικών κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών (με το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού να υποχωρεί από το 14,6% στις αρχές του 1976 στο 12% το 1978).
Ως εκ τούτου, η οικονομία ανέκαμψε με ταχύ ρυθμό κάτι που με τη σειρά του επέτρεψε στην Βρετανική κυβέρνηση να κάνει χρήση τμήμα μόνον του συναφθέντος δανείου. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το παραπάνω δάνειο θεωρήθηκε καταστροφικό για την τιμή και την υπόληψη των Εργατικών καθώς επέσπευσε την άνοδο της Margaret Thatcher στην εξουσία τρία χρόνια μετά το 1976.
Το μάθημα της Βρετανικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί απώλεσαν την εξουσία, κάτι το οποίο έχει βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του, είναι ότι κρίσιμες οικονομικές καταστάσεις απαιτούν λύσεις με αποφασιστικότητα.
Καλές οι (ατέρμονες) συζητήσεις με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, σε τελική ανάλυση, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της όποιας συμφωνίας η οποία, για το καλό της πατρίδας μας, θα πρέπει να στηριχθεί και από τα λοιπά «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι την έννοια του δημοψηφίσματος:
-Θα θεωρήσουμε, την όποια συμφωνία, «βάναυση» για τα ελληνικά συμφέροντα; Σε αυτήν την περίπτωση, την απορρίπτουμε ως κυβέρνηση.
-Θα θεωρήσουμε, την όποια συμφωνία, (ας πούμε) κατά τα 2/3 «καλή» για τα ελληνικά συμφέροντα; Σε αυτήν την περίπτωση, την αποδεχόμαστε ως κυβέρνηση και την εφαρμόζουμε. Ή, μήπως, στο γνωστό πνεύμα της δημιουργικής ασάφειας (και λογιστικής), θα κινήσουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόνο για… το 1/3 των «βάναυσων» μέτρων;
* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk