Ερωτηματικά σχετικά με τη σιωπή του προεδρείου της Ενωσης Δικαστώνκαι Εισαγγελέων για τη διεκδίκηση των αναδρομικών αμοιβών τωνδικαστικών λειτουργών διατυπώνουν μέλη της μειοψηφίας της Ενωσης(Χριστόφορος Σεβαστίδης, Μπάμπης Σεβαστίδης, Κωνσταντίνος Σαργιώτης,Χριστίνα Σαλάπα και Μαρία Κουβαρά).

Ταυτόχρονα επισημαίνουν τηναντίθεση της στάσης που κρατά το προεδρείο έναντι της σημερινήςκυβέρνησης , σε σχέση με το θέμα αυτό και τη στάση που κρατούσε έναντιτης προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι ίδιοι δικαστές, εκφράζουν – εμμέσως –τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον ορισμό του νέου υφυπουργού
Δικαιοσύνης, όχι βέβαια ως προς το πρόσωπό του ή την αναγκαιότηταορσιμού του, αλλά όσον αφορά το τίτλο που συνοδεύει το αξίωμα αυτό,δηλαδή του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφάνειας τηςΔικαιοσύνης.

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι η σύσταση Υφυπουργείου με αυτό τον τίτλοουσιαστικά αφήνει στίγμα σε βάρος του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνηςπερί αδιαφάνειας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια τηλειτουργία του θεσμού που επί χρόνια υπηρέτησε από διαφορα πόστα και οίδιος ο νέος υφυπουργός. .

Ειδικότερα, το περιεχόμενο της επιστολής που επιγράφεται Αιτήματαπρος το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων :

«Μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Δικαιοσύνης τοΓραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «ο νέος υφυπουργός θααναλάβει αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση της διαφάνειαςστον χώρο της Δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της σημερινήςηγεσίας του υπουργείου».

Ζητούμε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίεςενέργειες, ώστε να διασαφηνιστεί από την κυβέρνηση εάν κατ’ αρχήνυφίσταται ζήτημα διαφάνειας στη Δικαιοσύνη και σε θετική περίπτωση πώςσκοπεύει το Υπουργείο να το αντιμετωπίσει.

Κατά δεύτερον επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για το λόγο πουδιακόπηκαν εντελώς απροειδοποίητα και αναιτιολόγητα οι διαδικασίεςκαταστατικής γενικής συνέλευσης, ζήτημα για το οποίο συγκαλέσατε Δ.Σ.τον Ιανουάριο, ζητήσατε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας καισυμφωνήσαμε στην διεξαγωγή της Συνέλευσης εντός του τρέχοντος μήνα.

Τέλος οφείλετε εξηγήσεις στους συναδέλφους για την πλήρηακινησία της Ένωσης ως προς το θέμα της εφαρμογής της απόφασης του«Μισθοδικείου» για την φορολογική εξομοίωση με τους βουλευτές και ωςπρος το αίτημα για κατάργηση του άρθρο 86 παρ. 6 Ν. 4307/2014, πουπεριέκοψε αυθαίρετα κατά 50% τις αναδρομικές αποδοχές μας, σε μια
στιγμή μάλιστα που διάφορες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχωνπροσφεύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και προβάλλουν ανάλογα αιτήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι για το τελευταίο αυτό θέμα είχατε συγκαλέσειΠανδικαστική Συγκέντρωση στις 30.10.2014, στην οποία για πρώτη φοράεκφράσατε την αντίδραση του Δικαστικού Σώματος σε τέτοιες κυβερνητικέςπρακτικές, ζητώντας την άμεση καταβολή των αντισυνταγματικών περικοπώναπό τον Αύγουστο του 2012.

Είναι βεβαίως πλήρως κατανοητό ότι ταπροβλήματα της εθνικής οικονομίας ήταν και πριν από 7 μήνες στην ίδια
κακή κατάσταση στην οποία είναι και τώρα. Οπότε ή κακώς διεκδικούσαμετότε ή κακώς δεν διεκδικούμε σήμερα».