• Αναζήτηση

Δυσαρέσκεια της μειοψηφίας της ΕΔΕ για τις αναδρομικές αμοιβές των δικαστικών

Ερωτηματικά σχετικά με τη σιωπή του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη διεκδίκηση των αναδρομικών αμοιβών των δικαστικών λειτουργών διατυπώνουν μέλη της μειοψηφίας της Ενωσης (Χριστόφορος Σεβαστίδης , Μπάμπης Σεβαστίδης, Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Χριστίνα Σαλάπα και Μαρία Κουβαρά).

Ερωτηματικά σχετικά με τη σιωπή του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη διεκδίκηση των αναδρομικών αμοιβών των δικαστικών λειτουργών διατυπώνουν μέλη της μειοψηφίας της Ενωσης (Χριστόφορος Σεβαστίδης, Μπάμπης Σεβαστίδης, Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Χριστίνα Σαλάπα και Μαρία Κουβαρά).

Ταυτόχρονα επισημαίνουν την αντίθεση της στάσης που κρατά το προεδρείο έναντι της σημερινής κυβέρνησης , σε σχέση με το θέμα αυτό και τη στάση που κρατούσε έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι ίδιοι δικαστές, εκφράζουν – εμμέσως – τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον ορισμό του νέου υφυπουργού
Δικαιοσύνης, όχι βέβαια ως προς το πρόσωπό του ή την αναγκαιότητα ορσιμού του, αλλά όσον αφορά το τίτλο που συνοδεύει το αξίωμα αυτό, δηλαδή του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφάνειας της Δικαιοσύνης.

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι η σύσταση Υφυπουργείου με αυτό τον τίτλο ουσιαστικά αφήνει στίγμα σε βάρος του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης περί αδιαφάνειας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ίδια τη λειτουργία του θεσμού που επί χρόνια υπηρέτησε από διαφορα πόστα και ο ίδιος ο νέος υφυπουργός. .

Ειδικότερα, το περιεχόμενο της επιστολής που επιγράφεται Αιτήματα προς το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων :

«Μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Δικαιοσύνης το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «ο νέος υφυπουργός θα αναλάβει αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση της διαφάνειας στον χώρο της Δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου».

Ζητούμε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να διασαφηνιστεί από την κυβέρνηση εάν κατ’ αρχήν υφίσταται ζήτημα διαφάνειας στη Δικαιοσύνη και σε θετική περίπτωση πώς σκοπεύει το Υπουργείο να το αντιμετωπίσει.

Κατά δεύτερον επιθυμούμε να μας ενημερώσετε για το λόγο που διακόπηκαν εντελώς απροειδοποίητα και αναιτιολόγητα οι διαδικασίες καταστατικής γενικής συνέλευσης, ζήτημα για το οποίο συγκαλέσατε Δ.Σ. τον Ιανουάριο, ζητήσατε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και συμφωνήσαμε στην διεξαγωγή της Συνέλευσης εντός του τρέχοντος μήνα.

Τέλος οφείλετε εξηγήσεις στους συναδέλφους για την πλήρη ακινησία της Ένωσης ως προς το θέμα της εφαρμογής της απόφασης του «Μισθοδικείου» για την φορολογική εξομοίωση με τους βουλευτές και ως προς το αίτημα για κατάργηση του άρθρο 86 παρ. 6 Ν. 4307/2014, που περιέκοψε αυθαίρετα κατά 50% τις αναδρομικές αποδοχές μας, σε μια
στιγμή μάλιστα που διάφορες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων προσφεύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και προβάλλουν ανάλογα αιτήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι για το τελευταίο αυτό θέμα είχατε συγκαλέσει Πανδικαστική Συγκέντρωση στις 30.10.2014, στην οποία για πρώτη φορά εκφράσατε την αντίδραση του Δικαστικού Σώματος σε τέτοιες κυβερνητικές πρακτικές, ζητώντας την άμεση καταβολή των αντισυνταγματικών περικοπών από τον Αύγουστο του 2012.

Είναι βεβαίως πλήρως κατανοητό ότι τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας ήταν και πριν από 7 μήνες στην ίδια
κακή κατάσταση στην οποία είναι και τώρα. Οπότε ή κακώς διεκδικούσαμε τότε ή κακώς δεν διεκδικούμε σήμερα».

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk