H γλώσσα μας είναι η μοναδική γλώσσα παγκοσμίως με την ιδιότητα της συνέχειας μέσα στους αιώνες. «Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας είναι ότι έχει μια προφορική συνέχεια 40 αιώνων, μια γραμματική συνέχεια 3.500 χρόνων και μια οπτική συνέχεια 2.800 χρόνων» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης και συγγραφέας του βιβλίου «Η συνοπτική ιστορία της ελληνικής γλώσσας», που αποτελεί τον τρίτο τόμο της «Βιβλιοθήκης για την ελληνική γλώσσα», ο οποίος θα βρίσκεται την Κυριακή 17 Μαΐου με «Το Βήμα» στα περίπτερα.
Στον τρίτο τόμο της μελέτης του, ο κ. Μπαμπινιώτης ερευνά την ιστορία της ελληνικής γλώσσας μελετάει τη γλώσσα από τις απαρχές της και την Κοινή Αλεξανδρινή (που ένωσε τις διαφορετικές διαλέκτους των αρχαίων ελληνικών), ως τη νέα ελληνική γλώσσα που όμως δεν είναι τόσο νέα, όπως εξήγησε, αφού ξεκίνησε περίπου 2.000 χρόνια νωρίτερα.

«Με εύληπτο, ουσιαστικό και διδακτικό τρόπο αναδεικνύονται περιληπτικά τα κύρια χαρακτηριστικά τής ιστορικής διαδρομής τής ελληνικής γλώσσας από τα προϊστορικά χρόνια, τις πινακίδες τής Γραμμικής Β΄ και τις πρώτες αλφαβητικές επιγραφές μέχρι τις απαρχές τής νεοελληνικής γλώσσας και την επίλυση τού γλωσσικού ζητήματος στη δεκαετία τού ’80» σχολιάζει ο κ. Μπαμπινιώτης αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου του.

Οι αναγνώστες του βιβλίου θα βρουν στις σελίδες του:
– Την ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, η μεγάλη οικογένεια των γλωσσών στην οποία ανήκει και η ελληνική.
– Τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες της ελληνικής γλώσσας
– Την προέλευση και την εξέλιξη του ελληνικού αλφαβήτου
– Την ταξινόμηση των αρχαίων ελληνικών διαλέκτων και των χαρακτηριστικών τους
– Την Αλεξανδρινή Κοινή και τη Μεσαιωνική Ελληνική
– Τον γλωσσικό διαχωρισμό των νεότερων χρόνων
– Την επισημοποίηση της Νεοελληνικής το 1976
«Το βιβλίο αυτό είναι ο καρπός της μακρόχρονης ενασχολήσεώς μου με την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και τα προβλήματά της, όπως τα είδα μέσα από τη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία μου» γράφει ο κ. Μπαμπινιώτης στον πρόλογο του βιβλίου του.
«Πιστεύω, και η πεποίθησή μου αυτή ενισχύεται όλο και περισσότερο, πως ο έλληνας φιλόλογος δεν μπορεί να κατανοήσει και να διδάξει σωστά τη λογοτεχνία μας και γενικότερα τη φιλολογία -αρχαία, βυζαντινή και νέα-, χωρίς να είναι εξοικειωμένος με τα ζητήματα της γλώσσας των αντιστοίχων περιόδων και με τη μεθοδολογία της έρευνάς του» αναφέρει ο καθηγητής γλωσσολογίας.
«Τόσο στο κύριο σώμα του βιβλίου όσο και στα παραρτήματά του προσπάθησα να περιλάβω τα πιο ουσιώδη θέματα της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και της μεθοδολογίας της έρευνας της. Η στενότητα του χώρου με οδήγησε αναγκαστικά στην παράλειψη ορισμένων θεμάτων, που ίσως μπορέσουν να περιληφθούν σε μια διερυμένη έκδοση του βιβλίου» καταλήγει.