Ένας έλληνας υποπλοίαρχος έχασε τη ζωή του έπειτα από επίθεση ενόπλων στο με σημαία Μάλτας ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Κάλαμος» (Kalamos) το βράδυ της Τρίτης. Επίσης κατά την επίθεση απήχθησαν τρία μέλη του πληρώματος εκ των οποίων δύο έλληνες ανθυποπλοίαρχοι.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πλοίο είχε 23 μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων 10 Έλληνες. Όλα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Το πλοίο ήταν κενό φορτίου και έπλεε από την Κίνα προς τη Νιγηρία. Ενώ βρισκόταν μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν δέχθηκε την ένοπλη επίθεση και έχασε τη ζωή του ο έλληνας ναυτικός. Στη συνέχεια οι πειρατές αφού άρπαξαν τους άλλα τρία μέλη του πληρώματος εξαφανίστηκαν.

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τις ακτές της Νιγηρίας.
Για την υπόθεση έχει σημάνει συναγερμός στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις ο αναπληρωτής υπουργός κ. Θεόδωρος Δρίτσας. Προέβη και σε δήλωση στην οποία εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του έλληνα ναυτικού.

Θ. Δρίτσας: «Βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των ελλήνων ναυτικών»

«Τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε ότι χθες τη νύχτα εκδηλώθηκε ένοπλη επίθεση κατά του Δ/Ξ πλοίου “Kalamos” στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καμερούν και Νιγηρίας.

Κατά την επίθεση έχασε δυστυχώς τη ζωή του έλληνας ναυτικός, ενώ απήχθησαν άλλοι τρεις, δύο Έλληνες και ένας Πακιστανός. Το υπόλοιπο πλήρωμα, στο οποίο συγκαταλέγονται επτά έλληνες ναυτικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι ασφαλές.

Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των ελλήνων ναυτικών. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της σορού του νεκρού ναυτικού, τη διάσωση των ομήρων και τη διερεύνηση του συμβάντος.

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη της ελληνικής πολιτείας για την τραγική απώλεια αλλά και για την περιπέτεια των τριών απαχθέντων, όπως επίσης και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλη τη ναυτική οικογένεια.

Η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερα προσεχτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων».

H ανακοίνωση του Λιμενικού

«Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα (σ.σ. Τετάρτη), για περιστατικό ένοπλης επίθεσης που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες, στο M/T “Kalamos” σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν εν αναμονή φόρτωσης στη θαλάσσια περιοχή Qua Iboe της Νιγηρίας, με είκοσι τρία (23) μέλη πληρώματος, μεταξύ των οποίων δέκα (10) Έλληνες. Το εν λόγω πλοίο προερχόταν από Κίνα με προορισμό τη Νιγηρία, κενό φορτίου.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε θανάσιμα ο έλληνας υποπλοίαρχος του πλοίου, ενώ απήχθησαν τρία (03) μέλη πληρώματος, εκ των οποίων δύο (02) Έλληνες.

Σύμφωνα με συλλεγείσες μέχρι στιγμής πληροφορίες το M/T “Kalamos” παραμένει ασφαλώς αγκυροβολημένο στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, ενώ για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών για τις δικές του, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη χώρα να επισπεύσουν τις διαδικασίες μεταφοράς της σορού στην Ελλάδα καθώς και να εξεταστεί αν κάποια από τα μέλη του πληρώματος επιθυμούν να επαναπατριστούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.