Ο Βενιζέλος φεύγει, οι δελφίνοι έρχονται

Σε μια εποχή για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένο μπαίνει το ΠαΣοΚ μετά την ήττα στις εκλογές όπου έλαβε το χαμηλότερο ποσοστό – 4,7% – στην ιστορία του.

Σε μια εποχή για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένο μπαίνει το ΠαΣοΚ μετά την ήττα στις εκλογές όπου έλαβε το χαμηλότερο ποσοστό – 4,7% – στην ιστορία του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδίδει την προεδρία του κόμματος δηλώνοντας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στο συνέδριο, το οποίο προσδιόρισε για τον Μάιο. Σε αυτή την κορυφαία διαδικασία που θα είναι ανοιχτή για ολόκληρη τη Δημοκρατική Παράταξη δεν θα εκλεγεί μόνο ένας νέος αρχηγός αλλά θα συζητηθούν τα πάντα: το στίγμα, το όνομα, τα σύμβολα της παράταξης.
Εν αναμονή των εξελίξεων στη χώρα, με τη σχέση της κυβέρνησης και των εταίρων να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, τα μαχαίρια των διαδόχων παραμένουν στα θηκάρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χτίζονται συμμαχίες. Η Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον Μάρτιο, είναι ένας πόλος που συγκεντρώνει υποστηρικτές με τη λογική να ξαναμαζευτεί το «μαγαζί» και ενδεχομένως να υπάρξει προσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οσο ισχυρό είναι το επιχείρημα της συναισθηματικής και πολιτικής επαναπροσέγγισης τόσο πειστικός είναι και ο αντίλογος. Ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει πως δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια παρότι έμεινε εκτός Βουλής και σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls το 60% των ψηφοφόρων του ΚΙΔΗΣΟ λέει ότι αισθάνεται πολύ κοντά στο κόμμα που ψήφισε, άρα θα συνεχίσει να το στηρίζει.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, αλλά υποστηρίζει ότι υπάρχουν πρώτα απ’ όλα τα θέματα της χώρας (παράταση του προγράμματος, συγκρότηση της Βουλής, έναρξη της αντιπολίτευσης με την καταψήφιση της κυβέρνησης) και στη συνέχεια τα θέματα του ΠαΣοΚ. «Είμαστε κόμμα της Κεντροαριστεράς που πρέπει να βρει αξιόπιστο πολιτικό στίγμα μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης. Οχι στον ΣΥΡΙΖΑ και απομάκρυνση από τη συνεργασία με τη ΝΔ πρέπει να είναι η κορυφή της πολιτικής μας σκέψης» δηλώνει. Από τη νεότερη γενιά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα. Υπό σκέψη βρίσκονται και άλλα πρόσωπα, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γιάννης Μανιάτης.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το ΠαΣοΚ δεν είναι η αλλαγή ηγεσίας, γι’ αυτό όλοι κάνουν προσεκτικές κινήσεις για να μη δώσουν, μετά τη διάσπαση, την εικόνα εμφύλιου σπαραγμού. Το ΠαΣοΚ θα χρειαστεί να πολεμήσει την αίσθηση που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων ότι έχει τελειώσει και να απευθυνθεί σε νέο ακροατήριο. Επιπλέον η επανατοποθέτησή του στο πολιτικό σκηνικό και η αναδιοργάνωσή του με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και εξαρχής στελέχωση κάποιων οργάνων θα χρειαστεί να γίνουν ενόσω τα στελέχη του λένε ότι θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τη χώρα. Πάντως αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να βρει ένα modus vivendi με τους εταίρους εκτιμάται ότι θα έχει στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Κεντροαριστερά.
Τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls δείχνουν μια εικόνα ερημοποίησης. Το ΠαΣοΚ σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές έχασε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ (20%) και προς το κόμμα Παπανδρέου (17,2%). Οι διαρροές του προς τα υπόλοιπα κόμματα ήταν μικρότερες, περίπου 6% προς τη ΝΔ και 4% προς το Ποτάμι.
Η δύναμή του περιορίστηκε στις ηλικίες από 55 ετών και άνω (7,6%), ενώ στους νέους ηλικίας 18-34 ετών το ποσοστό του ήταν μόλις 3,2% και στην ομάδα 35-54 ετών 3,5%. Συνταξιούχοι, αγρότες και νοικοκυρές ψηφίζουν το ΠαΣοΚ από το 2012 ως το 2015. Συγκεκριμένα, στους αγρότες το ποσοστό του ήταν 8,5%, στους συνταξιούχους 7,7% ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις νοικοκυρές και στους δημοσίους υπαλλήλους, που κάποτε αποτελούσαν μια σημαντική δεξαμενή, πήρε 4,7%. Ακόμη χειρότερα, στους φοιτητές, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και στους ανέργους κινήθηκε στο όριο του 3%.
Με δυο λόγια, στα παραγωγικά στρώματα, στους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ (έλαβε 1,6%) και στις μικρές ηλικίες έχει χάσει κάθε δυναμική.
Το ΠαΣοΚ κράτησε δυνάμεις στην Περιφέρεια, όπου κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 5,5%-6%, αλλά στο λεκανοπέδιο της Αττικής καταποντίστηκε συγκεντρώνοντας 3,3%. Υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσε στο Νότιο Αιγαίο (6,63%), στην Πελοπόννησο (6,38%), στη Δυτική Μακεδονία (6,08%), στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (5,97%), στη Δυτική Ελλάδα (5,6%), στο Βόρειο Αιγαίο (5,35%), στην Ηπειρο (5,47%), στην Κρήτη (5,24%). Στη Θεσσαλία, στο Ιόνιο και στη Στερεά Ελλάδα πήρε κάτω από 5%.
Παρά την πολύ κακή εικόνα θεωρείται ότι τίποτε δεν χάθηκε οριστικά και ότι υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης. Από τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, δηλώνει ότι αισθάνεται ταυτισμένο μαζί του το 65,2%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 56,2% και για το Ποτάμι στο 43%. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ένα ασταθές έδαφος πάνω στο οποίο οικοδομήθηκαν ελπίδες και προσδοκίες και η ζυγαριά δεν έχει γείρει ακόμη για να φανεί αν θα επαληθευθούν ή αν θα καταρρεύσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk