Η εικόνα της Ελλάδας

Ηταν αρχές Δεκεμβρίου του 1981 στις Βρυξέλλες. Δύο μήνες νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ με μια σαρωτική νίκη στις εκλογές ερχόταν στην εξουσία.

Η εικόνα της Ελλάδας | tovima.gr
Ηταν αρχές Δεκεμβρίου του 1981 στις Βρυξέλλες. Δύο μήνες νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ με μια σαρωτική νίκη στις εκλογές ερχόταν στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, ανέλαβε τότε για ένα μικρό διάστημα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας και υπό την ιδιότητά του αυτή παραβρέθηκε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας. Και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν λόγω του βέτο που πρόβαλε ο έλληνας πρωθυπουργός. Η πρώτη και τελευταία βέβαια, καθώς τα βέτο μετράπηκαν στη συνέχεια στους περίφημους αστερίσκους και έτσι η έξοδος από το ΝΑΤΟ αντικαταστάθηκε από τη «διπλωματία των αστερίσκων».
Δεν είναι όμως σαφές αν ο νέος έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε στο μυαλό του αυτό το ιστορικό προηγούμενο όταν κατά την τελέτη παράδοσης – παραλαβής απείλησε σε οργισμένο τόνο ότι θα ασκήσει βέτο στην κυοφορούμενη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Και αυτό επειδή σε ένα χαρτί που κυκλοφορούσε την ημέρα εκείνη δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι απόψεις της νέας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμη καλά καλά αναλάβει. Τελικά, όπως συμβαίνει συνήθως, επήλθε συμβιβασμός και η απόφαση εγκρίθηκε ομοφώνως. Η ζημιά όμως για την εικόνα της Ελλάδας είχε ήδη γίνει, σε μια στιγμή που αυτό που απαιτείται είναι να έχουμε φίλους και συμπαραστάτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει των κρίσιμων νέων διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Εκτός αν θεωρήσουμε ότι τη συμπαράσταση αυτή μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να διαταράξει την ενότητα των κρατών – μελών της ΕΕ, προτείνοντας οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Την οποία είχε αρνηθεί στο παρελθόν όχι μόνο απέναντι στη χώρα μας αλλά και απέναντι στην Κύπρο. Και όταν μάλιστα είναι απολύτως αδύνατο, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, να παράσχει σε άλλες χώρες οποιαδήποτε ουσιαστική βοήθεια. Καλό είναι λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται μόνο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση όταν παραμένουν ανοιχτά όλα τα εθνικά μας θέματα, επειδή είναι δυστυχώς το πολιτικό κόστος που δεν επιτρέπει την επίλυσή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk