Βενιζέλος: Δεν πρέπει να αποκλειστούμε από την αγορά ομολόγων

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε έμμεσα το ΚΙΝΗΜΑ του Γ.Παπανδρέου υπονομευτή της παράταξης, στον οποίο έδωσαν απάντηση οι δημοσκοπήσεις.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

«Η ΕΚΤ είναι το βαρύ πυροβολικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η πραγματική ενίσχυση προς τα κράτη-μέλη, προς το τραπεζικό σύστημα των κρατών- μελών δεν προέρχεται από το μηχανισμό σταθερότητας από τον ESM τον EFSF παλαιότερα που δάνεισε την Ελλάδα, προέρχεται από την ΕΚΤ που έχει την απεριόριστη ρευστότητα.

» Με την ΕΚΤ έχουμε δυο βασικές σχέσεις. Η μία σχέση αφορά τις Τράπεζές μας που είναι η κρατούσα η βασική σχέση και έχουμε και μια δεύτερη που τώρα ιδρύεται, που είναι η σχέση με την αγορά ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη. Των ομολόγων, με τα οποία αναχρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος.

» Σε αυτή τη δεύτερη διαδικασία δεν πρέπει να αποκλειστούμε. Ο λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρέπει να αποκλειστούμε, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση ενδιάμεση.

» Βγαίνει από το Μνημόνιο αλλά δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την προληπτική πιστωτική γραμμή. Γιατί ένα βασικό κριτήριο για την ΕΚΤ είναι τα κράτη να βρίσκονται στην αγορά, ή αν είναι εκτός αγοράς να είναι μέσα σε ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι είτε δάνειο και Μνημόνιο, όπως αυτό που έληξε για μας 31 Δεκεμβρίου του 2014, είτε προληπτική πιστωτική γραμμή» εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή του κόστους μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορική αδικία, να έχουν τα δύο κόμματα τουλάχιστον ίση ευθύνη για όσα συνέβησαν στη χώρα και αυτές να μοιράζονται άνισα. Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ για οικειοποίηση έργου, καθώς εμφανίζεται να έχει επιτύχει εκείνη όσα πετύχαμε εμείς.

Επέμεινε στις θέσεις του ότι το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν οι επιλογές της περιόδου 2010-2011, οι οποίες δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα στο κόμμα, το οποίο, την ίδια περίοδο, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν να κινείται σε ποσοστά 3-4%.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτήρισε έμμεσα το ΚΙΝΗΜΑ υπονομευτή της παράταξης.

«Σε σχέση με οποιονδήποτε θέλει να υπονομεύσει την Παράταξη, οι δημοσκοπήσεις έχουν δώσει μια απάντηση. Η χρήσιμη ψήφος, η ψήφος με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα για το ΠΑΣΟΚ, για την παράταξή μας, είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Για το Ποτάμι είπε ότι είναι μια ετερόκλητη συμμαχία και εξέφρασε την απορία του για τη μνημονιακή πορεία αντιμνημονιακών δυνάμεων που επιδιώκουν παράταση του μνημονίου.

«Χρειαζόμαστε όμως εθνικό χρόνο. Και επειδή πιστεύει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ‘δεν πειράζει, μπορούμε να παρατείνουμε το δίμηνο και να μείνουμε όσο θέλουμε μέσα στο Μνημόνιο’, πραγματικά εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω μια θεωρία αντιμνημονιακών δυνάμεων που λένε θα κρατήσουμε τη χώρα στο Μνημόνιο, δεν πειράζει υγεία νά ‘χουμε, όπως δεν καταλαβαίνω και τη θεωρία που λέει ‘δεν θέλουμε τις δόσεις, δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές, θα εκδίδουμε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου’ ενώ ξέρουμε ότι αυτά έχουν στεγνώσει» σημείωσε.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk