Τσίπρας: Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις θεσμικές δεσμεύσεις μέσα στην ΕΕ, που εκπορεύονται από τις Συνθήκες της ΕΕ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ένωσης, είναι το μέσον που οδήγησε στην καταστροφή. Επανέλαβε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως και το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις θεσμικές δεσμεύσεις μέσα στην ΕΕ, που εκπορεύονται από τις Συνθήκες της ΕΕ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ένωσης, είναι το μέσον που οδήγησε στην καταστροφή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε: «Εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2009.»

Έκανε λόγο για ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο δηλαδή και την πολιτική της λιτότητας.

«Τη δανειακή σύμβαση θα τη διαπραγματευθούμε, με μια λογική που λέει εμείς δε θέλουμε νέα δάνεια. Η λογική μας δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια, η λογική μας είναι να βρούμε μία βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημά του δημόσιου χρέους, δεν υπάρχει σωτηρία του ευρώ με κράτη που να χρωστάνε σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ δημόσιο χρέος.»

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «γιατί με τα υλικά του χθες δεν μπορείς να δημιουργήσεις το αύριο», αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με «δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι ο αγώνας την επόμενη μέρα θα είναι δύσκολος, χρειάζεται εθνική ενότητα, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται προσπάθεια.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, επανέλαβε ότι επιθυμία είναι να μην διαρκέσει επ’ αόριστον. «Όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, διότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συγκρούονται δύο διαφορετικές λογικές που υπάρχουν και στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση.

»Η μία είναι η λογική, η προτεσταντική λογική του κ. Σόιμπλε, που λέει ότι τους νόμους που φτιάξαμε πρέπει να τους εφαρμόζουμε ακόμα κι αν είναι νόμοι που αποδεδειγμένα μας οδηγούν στο λάθος και στην καταστροφή.

» Η άλλη λογική είναι αυτή που εκφράστηκε και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λέει εντάξει οι νόμοι, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το ευρώ, την Ευρωζώνη, την ΕΕ.»

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι είναι κοστολογημένο και μελετημένο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Έχουμε μελετήσει μία προς μία τις δαπάνες, δαπάνες που δεν είναι παροχές διότι δεν είναι παροχολογία το να έχεις έγνοια για να μην υπάρχουν πολίτες εν έτη 2015 σε μια ευρωπαϊκή χώρα που να πεθαίνουν από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, δεν είναι παροχολογία να δίνεις ένα πιάτο φαγητό σε 300.000 οικογένειες που σήμερα βρίσκονται με έλλειψη του βασικότερου αγαθού της τροφής.

» Αντιθέτως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk