Βλέπουν αυτοδυναμία, ψάχνονται για υπουργεία

Στον απόηχο των ατυχών δηλώσεων της Ραχήλ Μακρή, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να ασχοληθεί με τα μείζονα ζητήματα της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Στον απόηχο των ατυχών δηλώσεων της Ραχήλ Μακρή, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να ασχοληθεί με τα μείζονα ζητήματα της επόμενης ημέρας των εκλογών. Με δεδομένο ότι στην Κουμουνδούρου βλέπουν πλέον την 26η Ιανουαρίου μέσα από το πρίσμα της αυτοδυναμίας, ένα μέρος του σχεδίου τους είναι έτοιμο (αν και τμήμα του παραμένει κρυφό) και ένα άλλο θα κριθεί από τις καθοριστικές παραμέτρους των εκλογών, και ειδικότερα: το εύρος της νίκης που κατά τα λοιπά στην Κουμουνδούρου έχουν προεξοφλήσει, ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση αυτοδύναμη, ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν, αλλά και με ποια σύνθεση και ποιους συσχετισμούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να στηρίξει την πολιτική του κ. Τσίπρα.
Μετεκλογικές εκκρεμότητες


Η αυτοδυναμία ή μη του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αποφασιστικής σημασίας παράμετρο για την επίλυση της πρώτης μετεκλογικής εκκρεμότητας, που είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα όσα ελάχιστα είναι διατεθειμένα να αναφέρουν επ’ αυτού στελέχη του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα, το ενδεχόμενο να προταθεί ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς δεν πρέπει να αποκλειστεί. Υπό την έννοια αυτή, είναι σαφές ότι, εφόσον διαφανεί πως με τη σύγκληση της Βουλής υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, η πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενδεικτική των διαθέσεών του και ειδικότερα ως προς το αν θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα προσχηματικό έστω πλαίσιο συναίνεσης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με την προσδοκία της αυτοδυναμίας από κάποιους μελετάται και το σενάριο μιας υποψηφιότητας από την Αριστερά.
Το πεδίο στο οποίο οι σχεδιασμοί και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις αφορά τη συζήτηση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδόν όλες οι δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκονται εντός γραμμής. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι η αξιόπιστη και επαρκής κωδικοποίησή τους. Για παράδειγμα, η παρέμβαση της Νάντιας Βαλαβάνη ότι δεν θα χρειαστούν τα 7,5 δισ. της εκκρεμούσας δόσης εμπίπτει στη λογική της εφ’ όλης της ύλης συζήτησης. Και όπως επιβεβαιώνουν επιτελικά στελέχη, οι πρωταρχικοί στόχοι είναι η παρουσίαση του περίφημου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» το συντομότερο δυνατόν προς τους δανειστές και με βάση αυτό η διασφάλιση κατ’ αρχάς μιας περιόδου διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι προετοιμασίες γίνονται ούτως ώστε τα πρώτα νομοσχέδια μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να είναι αυτά για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών. Αλλες εισηγήσεις θέλουν νομοσχέδια για την αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας Διοίκησης να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της ατζέντας.
Ρόλοι, θέσεις αντιθέσεις για τα υπουργεία


Σε φάση προετοιμασίας και εντατικών συζητήσεων βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης των ενδεχομένων για τις αναθέσεις των υπουργείων. Οι σχεδιασμοί τελούν πάντως υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως του αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος ή όχι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για θέση υπουργού Επικρατείας προαλείφεται ο Ν. Παππάς. Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η ανάληψη της θέσης από τον Ι. Δραγασάκη, αν και δεν πρέπει να αποκλείεται η δραστηριοποίησή του σε έναν περισσότερο επιτελικό και εποπτικό ρόλο. Υπό τον υπουργό Οικονομικών θα τεθεί πάντως η περίφημη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, για την οποία ο πιθανότερος ως επικεφαλής της φέρεται ο Ι. Βαρουφάκης. Το ενδεχόμενο αυτό όμως συναντά ήδη σθεναρές αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ και υπ’ αυτήν την έννοια η σύνθεση της ομάδας αποτελεί ένα από τα ερωτηματικά· επίσης, ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν πρόσωπα όπως η Λούκα Κατσέλη, ο Ν. Καραμούζης κ.ά., οι οποίοι πάντως έχουν ήδη ρόλους στο πεδίο του σχεδιασμού και της προετοιμασίας.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ένα από τα πρόσωπα που φέρονται ως πιθανά προς αξιοποίηση με κάποιον τρόπο είναι και ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Προβόπουλος. Ερωτήματα διατυπώνονται για το αν και με ποιους τρόπους θα αξιοποιηθούν πρόσωπα όπως οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Ι. Μηλιός, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν λάβει αποστάσεις από την ομάδα Τσίπρα, σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχει ήδη ένα σενάριο που φέρει στη θέση του υπουργού τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την παρασκηνιακή συνδρομή του πατέρα της Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες έναν γενικότερο συμβουλευτικό ρόλο.
Για τα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη παρουσιάζεται έντονος προβληματισμός. Η τοποθέτηση του στρατηγού ε.α. Νίκου Τόσκα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προϊδεάζει για αξιοποίησή του στο υπουργείο Αμυνας, όπου έχει μακρά πείρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταλάβει τη θέση του υπουργού.
Στα δύο άλλα νευραλγικά υπουργεία προς το παρόν παρουσιάζεται κενό και αναζητούνται λύσεις που θα στέλνουν ένα μήνυμα αδιατάρακτης συνέχειας του κράτους. Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη και οι διευκρινίσεις του κ. Τσίπρα πως ο αφοπλισμός των αστυνομικών αφορά μόνο εκείνους που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές συναντούν ήδη σθεναρές αντιδράσεις στους κύκλους της Αστυνομίας.
Οι απολυμένοι της ΕΡΤ και οι προβληματισμοί


Μία από τις κυριότερες πηγές προβληματισμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν ψηφοφόροι του ή ομάδες που έχουν εναποθέσει σε αυτόν ελπίδες και προσδοκίες. Τις προηγούμενες ημέρες στην Κουμουνδούρου είχαν εκδηλωθεί έντονοι προβληματισμοί με αφορμή την πληροφορία ότι η ομάδα των απολυμένων της ΕΡΤ (ως εκπρόσωπος των οποίων βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας η Αγλαΐα Κυρίτση) προετοιμάζονταν σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής να επιστρέψουν «δυναμικά» στο Ραδιομέγαρο, ακόμη και το βράδυ των εκλογών. Ηδη έχουν καταβληθεί προσπάθειες αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου.

«Ρεαλιστές» και Αριστερό Ρεύμα
Οι «φυλές» στην επόμενη KO
Ενα από τα κρίσιμα ζητήματα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο συσχετισμός των εσωκομματικών δυνάμεων την επομένη των εκλογών, κάτι που αποτελεί πηγή αγωνίας για την Κουμουνδούρου.
Οπως διαφάνηκε ήδη από τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκαν τα ψηφοδέλτια, οι «φυλές» που θα εκπροσωπούνται στην επόμενη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής: κατ’ αρχάς οι εκπρόσωποι της λεγόμενης τάσης του ρεαλισμού, με βασικούς εκπροσώπους τους Ι. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη, Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη, Κ. Πουλάκη, Ι. Μπαλάφα, Ν. Ξυδάκη κ.ά.
Την ίδια στιγμή σοβαρές αξιώσεις για δυναμική εκπροσώπηση έχει το Αριστερό Ρεύμα με τους Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Αλ. Καλύβη, Κ. Λαπαβίτσα, Στ. Λεουτσάκο, Δ. Μπελαντή, Σόφη Παπαδόγιαννη κ.ά.
Μια τρίτη ομάδα που δίνει τη μάχη της για δυναμική παρουσία είναι αυτή των πασοκογενών Αλ. Μητρόπουλου, Π. Κουρουμπλή, Δ. Τσουκαλά, Ι. Μιχελογιαννάκη, με τη σύμπραξη των Γ. Βαρεμένου, Ν. Αθανασίου κ.ά., οι οποίοι αναμένεται ότι θα παίξουν και το χαρτί της «εγγυητικής δύναμης» ως προς την ευρωπαϊκή πορεία.
Η τέταρτη ομάδα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές που αναδείχθηκαν παράλληλα με τον Αλ. Τσίπρα, με κυριότερους εκπροσώπους τον Α. Καρίτζη και τον Ν. Παππά, των οποίων οι αναφορές είναι «προεδρικές».
Ο άγνωστος Χ των εκλογών, δεδομένης και της εκτίμησης ότι ακόμη και αν επιτευχθεί η αυτοδυναμία θα είναι ισχνή, είναι οι ανένταχτοι σε τάσεις βουλευτές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk