Μπιλ Γκέιτς vs Τομά Πικετί: Προτιμώ να κάνω δωρεές, όχι να φορολογούμαι

Τι βιβλία διαβάζει ο Μπιλ Γκέιτς; Μα φυσικά βιβλία που τον αφορούν. Δεν ήταν δυνατόν

Τι βιβλία διαβάζει ο Μπιλ Γκέιτς; Μα φυσικά βιβλία που τον αφορούν. Δεν ήταν δυνατόν, ας πούμε, να μην ξεκοκαλίσει το ευπώλητο «Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» του Τομά Πικετί. Το διάβασε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου το πόνημα του γάλλου καθηγητή Οικονομικών, το μελέτησε ενδελεχώς και μάλιστα το ενέκρινε! Ενα μόνο σημείο διαφωνίας επισήμανε: αυτό που αφορά την ανάγκη, κατά τον συγγραφέα, να αυξηθεί η φορολόγηση των πλουσίων.
Είναι αλήθεια ότι οι πλούσιοι – και όχι μόνο οι κροίσοι σαν τον Γκέιτς – αντιδρούν στην υποχρεωτική αναδιανομή των εισοδημάτων μέσω της φορολόγησης. Δεν δέχονται να φορολογούνται για να χρηματοδοτούνται κοινωνικά προγράμματα από το κράτος. Θέλουν «λιγότερο κράτος». Ευχαρίστως, ωστόσο, συμμετέχουν σε φιλανθρωπικά προγράμματα. Ευχαρίστως κάνουν δωρεές για κοινωνικούς σκοπούς. Δεν έχουν αντίρρηση δηλαδή στην προαιρετική, με δική τους πρωτοβουλία και με δικό τους χρονοδιάγραμμα, αναδιανομή του πλούτου.
Είναι γνωστή, άλλωστε, η εκστρατεία που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια ο Γκέιτς (μέσω του «Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» που έχει ιδρύσει με τη σύζυγό του) και ο παλιόφιλός του, ο εμβληματικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, για να πείσουν τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη «να επιστρέψουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους πίσω στην κοινωνία».
Το πρόβλημα των «εχόντων και κατεχόντων» είναι ότι θέλουν εκείνοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους. Οποτε εκείνοι θελήσουν. Οχι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών κατά βούληση δική του και του πολιτικού προϊσταμένου του, του πρωθυπουργού. Αυτό ακριβώς είπε και ο Γκέιτς στον Πικετί, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο μιλώντας στη Βοστώνη ο γάλλος καθηγητής. «Μου άρεσαν όλα όσα γράφεις στο βιβλίο σου. Μόνο που δεν θέλω να πληρώνω περισσότερους φόρους. Πιστεύω ότι μπορώ να διαθέσω τα χρήματά μου με πιο αποτελεσματικό τρόπο από όσο η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο Πικετί στο βιβλίο του, το οποίο ανακηρύχθηκε από τους «Financial Times» ως το καλύτερο βιβλίο για την οικονομία που δημοσιεύθηκε το 2014, τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός παγκόσμιου φόρου στη μεγάλη περιουσία, για να αμβλυνθούν οι ολοένα οξυνόμενες εισοδηματικές ανισότητες στον πλανήτη. Διότι δεν χωρεί αμφιβολία ότι τις τελευταίες δεκαετίες (από το 1980 και εντεύθεν) που ο νεοφιλελευθερισμός επιβλήθηκε παγκοσμίως ως η νέα οικονομική ορθοδοξία, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ειδικότερα στις ΗΠΑ το 2010 το πλουσιότερο 10% των πολιτών απολαμβάνει περίπου το μισό του εθνικού εισοδήματος, όπως συνέβαινε και έναν αιώνα πριν, δηλαδή το 1910.


Αφορολόγητα πλούτη

Οι μηχανισμοί διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια είναι δύο, κατά τον Πικετί: η περιοδικά ανεξέλεγκτη τάση των ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων να αυξάνουν το εισόδημά τους απεριόριστα απολαμβάνοντας ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση και η τάση της κερδοφορίας του κεφαλαίου να αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας.
Στον πρώτο μηχανισμό, που μας αφορά εν προκειμένω, προστίθεται η κληρονομική μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από τη μία γενιά πλουσίων στην επόμενη, που συντηρούσε και αύξανε τις ανισότητες πλούτου διαχρονικά. Στην Ελλάδα η μεταφορά αυτή, όπως όλοι θυμούνται, έγινε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, με την πλήρη κατάργηση, σε μια περίοδο μάλιστα εκτόξευσης του δημόσιου δανεισμού, των φόρων μεταβίβασης ακινήτων.

«Πιο προκλητικά ειπωμένο, ακόμη και αν σήμερα δεν υπάρχουν οι οξυμένες οικονομικές ανισότητες του 19ου αιώνα, είμαστε καθ’ οδόν προς την ολική επαναφορά ενός είδους πατριμονιακού καπιταλισμού, στον οποίο λίγες οικογένειες θα σωρεύουν αμύθητα πλούτη»
γράφει στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Σωτηρόπουλος παρουσιάζοντας το βιβλίο του Πικετί.


Η αντιπρόταση του Γκέιτς

«Συμφωνώ με τα περισσότερα συμπεράσματα του Πικετί. Συμφωνώ ότι οι διευρυνόμενες εισοδηματικές ανισότητες συνιστούν κοινωνικό πρόβλημα και ότι ο καπιταλισμός αδυνατεί να διορθώσει μόνος του το πρόβλημα αυτό. Συμφωνώ ότι πρέπει να μειωθεί η φορολόγηση της εργασίας. Αλλά αντί να μεταφερθεί το βάρος της φορολόγησης στο κεφάλαιο, σκέφτομαι ότι θα ήταν καλύτερα να φορολογηθεί με προοδευτικό τρόπο η κατανάλωση» γράφει στο προσωπικό του μπλογκ ο Μπιλ Γκέιτς.
Κατά των άμεσων φόρων και της φορολόγησης του κεφαλαίου και υπέρ της έμμεσης φορολόγησης τάσσεται λοιπόν ο ιδρυτής της Microsoft. Και θεωρεί ότι κακώς ο Πικετί βάζει όλους τους πλούσιους στο ίδιο σακί. «Αλλοι επενδύουν σε εταιρείες, άλλοι στη φιλανθρωπία και άλλοι για να ζουν μια τρυφηλή ζωή» σημειώνει χαρακτηριστικά. Αυτοί οι τελευταίοι θα πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο κατά τον Γκέιτς – προφανώς μιλά για φορολόγηση των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και της πολυτέλειας και όχι για αύξηση των συντελεστών στα αγαθά ευρείας κατανάλωσης που θα επιβαρύνει τα ασθενέστερα εισοδήματα.
«Η φιλανθρωπία αποτελεί μέρος της λύσης των ανισοτήτων. Διότι δεν δημιουργεί μόνο άμεσα οφέλη στην κοινωνία, αλλά μειώνει και τον πλούτο των μεγάλων οικονομικών δυναστειών» σημειώνει ο Γκέιτς υπερασπιζόμενος κατά κύριο λόγο το Ιδρυμά του, το οποίο έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 30 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και των επιδημιών στον Τρίτο Κόσμο.
Ο Μπάφετ πάντως, ο οποίος εκτός από προσωπικός φίλος είναι και μέγας χορηγός του Bill and Melinda Gates Foundation, είχε προ ολίγων ετών αγανακτήσει με το αμερικανικό φορολογικό σύστημα. «Διαπίστωσα ότι η γραμματέας μου φορολογείται με υψηλότερους συντελεστές από εμένα. Καλώ την κυβέρνηση να έρθει και να με φορολογήσει δίκαια» είχε δηλώσει ο επονομαζόμενος και «σοφός της Ομάχα». Η δήλωση είχε προκαλέσει οργή στο Κόμμα του Τσαγιού, στελέχη του οποίου είχαν συστήσει στον Μπάφετ «να βάλει τα λεφτά του στο στόμα του για να το βουλώσει».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk