Η απειλή της «διπλής κρίσης»

Αντί να τσακωνόμαστε για τα πολιτικά, προτείνω να μιλήσουμε με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών.

Αντί να τσακωνόμαστε για τα πολιτικά, προτείνω να μιλήσουμε με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών. Να δούμε, δηλαδή, πόσα λεφτά χρειάζονται, πόσα λεφτά υπάρχουν και πόσα πρέπει να βρεθούν.
Εχουμε και λέμε.

Σύμφωνα με τον Fiscal Monitor του ΔΝΤ (8 Οκτωβρίου 2014), η Ελλάδα χρειάζεται 14,3% του ΑΕΠ χρηματοδότηση για τη διετία 2015-2016.
Αυτό αναλύεται ως 10% του ΑΕΠ για το 2015 (περίπου 18 δισ.) και 4,3% του ΑΕΠ για το 2016 (περίπου 8 δισ.). Σύνολο: 26 δισ. για τη διετία.
Αυτά πρέπει να δώσουμε.
Την ίδια στιγμή έχουμε να παίρνουμε 1,8 δισ. από τον EFSF (υπόλοιπο του Μνημονίου), 1,9 δισ. επιστροφές κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και 12,6 δισ. από το ΔΝΤ. Σύνολο: περίπου 16,5 δισ.
Ξεκινάμε, δηλαδή, ήδη με μια τρύπα 10 δισ. στη διετία αν όλοι οι προϋπολογισμοί εκτελεστούν στην εντέλεια. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αναζητηθούν στις αγορές.
Αν κάποιος θελήσει να διώξει και το ΔΝΤ, θα πρέπει να βρει και τα 12,6 δισ. που θα μας έδινε το Ταμείο.
Πάμε παρακάτω.
Μέσα στο 2015 η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 22,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα πολλά είναι Ιούλιο – Αύγουστο (8,8 δισ.), άλλα 4,5 δισ. πρέπει να δοθούν τέλη Μαρτίου.
Με άλλα λόγια, όποιος σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα έχει μπροστά του μόλις έναν μήνα ώστε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με την τρόικα και να συμφωνήσει την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή με τον EFSF και το ΔΝΤ.
Μόνο σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάρει τα 7,2 δισ. που έπρεπε να πάρει τον Δεκέμβριο και μόνο με την Προληπτική Γραμμή θα μπορέσει να βγει έστω τμηματικά στις αγορές για να καλύψει τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Αν η νέα κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με την τρόικα και τους δανειστές ως τις 28 Φεβρουαρίου, την 1η Μαρτίου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πια σε πρόγραμμα της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τότε θα συμβούν δύο πράγματα:
Πρώτον, δεν θα πάρει τα 7,2 δισ. και δεν θα μπορεί να πληρώσει τα 4,5 δισ. στο τέλος Μαρτίου – άρα μάλλον οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών…
Δεύτερον, η ΕΚΤ θα κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Μόλις την περασμένη Τετάρτη το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα «θα συνεχίσει να στηρίζει τη ρευστότητα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα».
Πράγμα που σημαίνει ότι ο Φεβρουάριος θα είναι καθοριστικός για να αποδειχθεί αν τον Μάρτιο θα γίνει της Κολάσεως. Διότι τότε η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια διπλή κρίση: ρευστότητας στο εσωτερικό και χρεοκοπίας στο εξωτερικό.

Ολα τα παραπάνω τα λέει η ψυχρή γλώσσα των αριθμών και δεν νομίζω ότι επιδέχονται αμφισβήτηση. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, η χώρα βρίσκεται σήμερα στην κόψη του ξυραφιού.
Μπορεί τη συζήτηση να μονοπωλεί το ενδεχόμενο του Grexit, αλλά προς το παρόν η απειλή αυτής της διπλής κρίσης είναι πολύ πιο ορατή.
Και το Grexit τελικά μπορεί να προκύψει όχι ως επιλογή αλλά ως απάντηση σε αυτή τη διπλή κρίση.
Τότε λοιπόν θα ήθελα ειλικρινά να μου πει κάποιος πώς μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση που μέσα στον Φεβρουάριο δεν θα έχει συμφωνήσει σε όλα με τους δανειστές.
Ή, ακόμη χειρότερα, μια κυβέρνηση που θα νομίζει ότι μπορεί να κάνει τη ζόρικη και να διαπραγματευθεί από «μηδενική βάση».
Εντονη διαμαρτυρία
Παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι περίοδος μεταγραφών. Τώρα πλάκωσαν και οι εκλογές!
Στην κορυφή των περιφορών οι Ι. Μιχελογιαννάκης, Ο. Βουδούρης και Β. Οικονόμου με τρία κόμματα σε τρεις εκλογές σε πέντε χρόνια – πρέπει να αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ!..
Ακολουθούν πολλοί με δύο κόμματα. Στην κορυφή όμως του καταλόγου βρίσκονται αναμφισβήτητα τρεις κυρίες: η Αντζελα Γκερέκου (από το ΠαΣοΚ στη ΝΔ), η Θεοδώρα Τζάκρη (από το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ) και η Ραχήλ Μακρή (από τους ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ).
Κατόπιν αυτών δράττομαι της ευκαιρίας να διαμαρτυρηθώ έντονα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί, σύντροφοι, μόνο η Θεοδώρα και η Ραχήλ;
Και γιατί όχι η Χρυσούλα Γιαταγάνα; Που στο κάτω-κάτω ήταν κάποτε και ΚΚΕ!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk