Θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος μίλησε την Κυριακή σε πανελλαδική σύσκεψη της Κίνησης των Μεταρρυθμιστών, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη χώρα από τυχόν αδυναμία εκλογής Προέδρου.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της σύσκεψης, οι Μεταρρυθμιστές ζητούν: την εκλογή Προέδρου, τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, καθώς και το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και την έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σπ.Λυκούδης εξηγεί γιατί θα ψηφίσει «ναι», υπογραμμίζοντας:

«Πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος και για γενικότερους λόγους σεβασμού στην συνταγματική επιταγή που απαιτεί ευρείες συναινέσεις, αλλά και γιατί δεν πιστεύω ότι αποτελούν λύση για τη χώρα οι πρόωρες εκλογές. Άρα βαδίζω προς την κάλπη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απολύτως συνεπής σε κάτι που λέω εδώ και μήνες. Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν βρίσκω το λόγο γιατί να το κάνω στην τρίτη ψηφοφορία και να μην το κάνω στην πρώτη και στη δεύτερη».

Ο κ. Λυκούδης εκτιμά, ωστόσο, ότι σήμερα, δεν υπάρχει τέτοια πλειοψηφία 180 βουλευτών. »Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Ακούω π.χ. πολλούς συναδέλφους να μου λένε ότι ‘θα ψηφίσω οπωσδήποτε για Πρόεδρο στη γ’ ψηφοφορία των 180, που είναι και η κρίσιμη’. Σήμερα το κλίμα δεν ευνοεί τέτοια προσέγγιση, αλλά δεν ξέρω».

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα, ο Σπύρος Λυκούδης σημειώνει: «Είχα πει ότι θα προτιμούσα ένα πρόσωπο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Έλεγα επίσης ανέκαθεν ότι το πρόσωπο που θα προταθεί αρκεί να έχει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν μια σοβαρή υποψηφιότητα για τη σοβαρότητα του θεσμού. Η πρόταση για τον κ. Σταύρο Δήμα δεν αναιρεί όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είχα θέσει από την αρχή για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Λυκούδης υπογραμμίζει ότι ανήκει «σε αυτούς τους Έλληνες πολίτες που δεν πιστεύουν ότι σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές η εναλλακτική πολιτική κυβερνητική λύση και το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι πειστικό όταν έρχεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχω τη γνώμη ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες και διεξοδικότερες πολιτικές εξόδου από την κρίση. Η παρούσα κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, αλλά έχω και την εντύπωση ότι η διεκδίκηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι δηλώνει πως έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν είναι πειστική. Γι’ αυτό πιστεύω στην ανάγκη μιας ευρύτερης συναίνεσης και μιας εθνικής προσπάθειας συνολικής και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση» σημειώνει.

Τέλος, αναφορικά με τις συνεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο ανεξάρτητος βουλευτής τονίζει: «Εφόσον δεν μπορούν να ενωθούν αυτές οι δυνάμεις, πιστεύω ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια μεγάλη εκλογική ‘ομπρέλα’ που να καλύπτει όλα τα επιμέρους σχήματα».

Αναλυτικά το κείμενο της απόφασης των ΜΕΤΑρρυθμιστών

Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, οι χειρισμοί της κυβέρνησης και ο ανταγωνισμός της με τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν την κατάσταση και πάλι στο επικίνδυνο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε. Η αναξιοπιστία της χώρας έχει ενταθεί, ενώ τα χαρακτηριστικά της κρίσης αντί να πληγούν, έχουν μονιμοποιηθεί. Οι όποιες δυνατότητες ανάκαμψης ακυρώνονται από τους κύκλους της πολιτικής αστάθειας, που εναλλάσσονται σταθερά και στατικά γύρω από τα ίδια επίδικα. Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, εμφανέστερο από ποτέ, τροφοδοτεί το οικονομικό. Η οικονομική κατάρρευση είναι και πάλι προ των πυλών. Στις συνθήκες αυτές, το αίτημα της εθνικής συναίνεσης μετά από συνεννόηση, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και αναδεικνύει καθημερινά νέες πτυχές του. Η δραματική κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύει την ανεπάρκεια του πολιτικού λόγου, που αναπτύσσεται και διατυπώνεται ερήμην των αντικειμενικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, επείγουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες εκείνες, που θα θέσουν φραγμό στη σημερινή πορεία των πραγμάτων, αρχής γενομένης από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, με παράλληλη συμφωνία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, για διενέργεια εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Η συναίνεση που προτείνουμε ορίζεται και από τα εξής σημεία:

1. Δημιουργία εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας για το χρέος.

2. Τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με κατάργηση ή τουλάχιστον μείωση από τις επόμενες εκλογές του μπόνους των 50 εδρών και αναδιάταξη – κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.

3. Έναρξη διαδικασιών συνταγματικής αναθεώρησης.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές, εθνικά ασφαλείς, πολιτικά εξυγιαντικές και θεσμικά προωθητικές, μπορεί να οδηγηθεί η χώρα στην επόμενη μέρα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον πολιτικής λειτουργίας.