Αρχές Ιανουαρίου η τρόικα επιστρέφει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό, απάντησε ότι αυτό κλείνει.

Ο πρωθυπουργός έχει τη Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης εν όψει της απογευματινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία μετέχει και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος, εξετάστηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, ο οποίος στο 11μηνο καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς το Δημόσιο έχει μετά τις 19 Δεκεμβρίου να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εκκρεμή αξιολόγηση της τρόικας και την προετοιμασία της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Το δημοσιονομικό κενό του 2015, η ρύθμιση των 100 δόσεων, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το ασφαλιστικό παραμένουν για την τρόικα τα μεγάλα αγκάθια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Η τρόικα επιμένει ότι χρειάζονται μέτρα για να καλυφθεί το κενό του 2015 και ότι δεν επαρκεί ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%. Έτσι, ζητά άρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στις νησιωτικές περιοχές.

Μεταξύ 12 και 12.45 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της τρόικας, οι οποίες περιλαμβάνουν αφενός νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στα μισθολόγια του δημοσίου τομέα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και αφετέρου την ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών παροχών με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Βάρος δόθηκε στο νέο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών που θα ισχύσει από τα μέσα του επόμενου έτους και το οποίο θα προβλέπει την σταδιακή κατάργηση της αποκαλούμενης προσωπικής διαφοράς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση μισθωτών και συνταξιούχων και η δημοσιονομική τους επίπτωση.

Τέλος, εν συνεχεία ο κ. Σαμαράς προέδρευσε σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, αλλά και η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει νομοθεσία για την απάλειψη της έκδοσης άδειας για χαμηλού ρίσκου δραστηριότητες και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες στο σκέλος της εναρμόνισης με τον οδηγό αξιολόγησης των συνθηκών ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, στον τομέα της κατάργησης των τελών και φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και στην απελευθέρωση κάποιων «κλειστών» επαγγελμάτων.