Τα διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα και οι τακτικές που μελετά η Κουμουνδούρου

Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη κάνει ένα άλμα στον χρόνο. «Βρίσκονται» ήδη στην 29η Δεκεμβρίου 2014 και ετοιμάζονται για εθνικές εκλογές, τις οποίες τοποθετούν περίπου έναν μήνα αργότερα. Εχοντας λοιπόν προεξοφλήσει όλες τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντός του προσπαθούν ήδη να διευθετήσουν σημαντικές εκκρεμότητες εν όψει εκλογών.

Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη κάνει ένα άλμα στον χρόνο. «Βρίσκονται» ήδη στην 29η Δεκεμβρίου 2014 και ετοιμάζονται για εθνικές εκλογές, τις οποίες τοποθετούν περίπου έναν μήνα αργότερα. Εχοντας λοιπόν προεξοφλήσει όλες τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντός του προσπαθούν ήδη να διευθετήσουν σημαντικές εκκρεμότητες εν όψει εκλογών.

«Περίπατος» με την τρόικα
Το βασικό μέλημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «συνάντησή» του με την τρόικα την επομένη των εκλογών, τις οποίες θεωρεί ότι θα κερδίσει περίπου με περίπατο. Ολα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα και απλώς επισπεύδονται κάποιες διαδικασίες. Υπό την πίεση των εξελίξεων, έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Προγράμματος η υποβολή της τελικής μορφής των προγραμματικών διακηρύξεων του κόμματος το αργότερο ως τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται εν πολλοίς για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με κάποιες αναπροσαρμογές στις κοστολογήσεις των μέτρων, όπως η αποκατάσταση κάποιων συντάξεων και οι χορηγήσεις επιδομάτων σε ειδικές ομάδες.
Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται όμως και ο βασικός στόχος της συνολικής διαπραγμάτευσης, χωρίς πάντως να αναμένονται ρητές και αναλυτικές περιγραφές και εξειδικεύσεις.
Η σκέψη του ίδιου του Αλ. Τσίπρα κατά την τρέχουσα περίοδο περιστρέφεται γύρω από δύο βασικά ζητήματα: το περιβάλλον το οποίο θα διαμορφωθεί εν αναμονή των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έπειτα από αυτές και η τακτική την οποία θα ακολουθήσει έναντι της τρόικας.
Στο δεύτερο πεδίο παρουσιάζονται και οι σημαντικότερες περιπλοκές για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα δείγματα να προξενούν σύγχυση από τις αντιφατικές δηλώσεις, ήδη από τις πρώτες ημέρες της επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων.
«Δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια» έλεγε μόλις προ ολίγων ημερών ο Ν. Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα· «δεν θα τηρήσουμε τη δίμηνη παράταση, αφού δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία την ίδια» είπε την προηγούμενη Πέμπτη ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας.

«Είναι απαράδεκτη και αποκορύφωμα ενός μοντέλου υποτέλειας η θεωρία ότι μια χώρα δεν μπορεί να δρα μονομερώς»
είπε – εν είδει «χρυσής τομής» – ο Π. Λαφαζάνης.
Και με βάση αυτά, στέλεχος του χώρου που εκφράζει περισσότερο ή λιγότερο τον κόσμο που έχει προσέλθει στον ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από το ΠαΣοΚ σημειώνει: «Κινούμαστε μεταξύ ρεαλισμού και αριστερού υπερβατισμού, και εν όψει εκλογών αυτό το μείγμα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο…».
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Αλ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τις διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις των οικονομολόγων του κόμματός του. Προετοιμασία για «Σχέδιο Β» και ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή προτείνει ο Κ. Λαπαβίτσας, «να κλείσει ο Τσίπρας το τηλέφωνο στον Ντράγκι» αν επιχειρηθεί εκβιασμός διά της χορηγούμενης ρευστότητας εισηγείται δημοσίως ο Γ. Βαρουφάκης, σε μια ιδιότυπη εκδοχή της τακτικής της μπλόφας… Ολα τα παραπάνω συνοψίζουν το δίλημμα που κάποιοι στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που οι εξελίξεις προχωρήσουν όπως ο ίδιος εκτιμά: «Εμμεση αποδοχή του Μνημονίου (διά της αποδοχής της παρατάσεώς του μέχρι νεωτέρας) ή ρήξη και όπου βγει;». Απαντήσεις δεν δίνει κανένας αυτή τη στιγμή…

Δέκα ημέρες διορία
Οσοι προσπαθούν να είναι ψυχραιμότεροι, και κυρίως στελέχη που εκφράζουν το κλίμα το οποίο επικρατεί στο περιβάλλον εκείνων που έχουν εικόνα των διαθέσεων έναντι της Ελλάδος στο εξωτερικό, δεν κρύβουν την ανησυχία τους. «Οπως προδιαγράφονται οι εξελίξεις, θα έχουμε περίπου 10 ημέρες διορία για να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα: διαπραγμάτευση, συζήτηση για το χρέος, συμφωνία με τους δανειστές… Δεν μπορεί κάποιος να προσβλέπει σε ένα εύκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον» λένε.
Αυτό που αναγνωρίζουν δε είναι ότι τουλάχιστον οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ενωσης και πρωτίστως η Επιτροπή δεν πρόκειται να επιδείξουν καμία διάθεση υποχωρητικότητας έναντι της Ελλάδος.
Τι είναι αυτό πάνω στο οποίο ο κ. Τσίπρας «χτίζει» την τακτική του για την επόμενη ημέρα; Οπως αφήνουν με σαφήνεια να εννοηθεί κάποιοι συνομιλητές του, είναι μια σιωπηρή περαιτέρω παράταση, ενδεχομένως τρίμηνη, των όσων ισχύουν σήμερα, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε αυτό το διάστημα.
Οπως λένε κάποιοι: «Αν μπορέσουμε να καλύπτουμε μισθούς και συντάξεις για το διάστημα αυτό, μπορεί κάτι να καταφέρουμε», ενώ σε αυτό το πλαίσιο επιμένουν να υπενθυμίζουν ότι και το 2012 οι προγραμματισμένες δόσεις είχαν καθυστερήσει επί μήνες, χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα.
Η περιπλοκή με τη ΔΗΜΑΡ και η περίπτωση Δήμα

Με φόντο τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στο ευρωπαϊκό πεδίο, το ζήτημα που αναδύεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συμμαχίες εν όψει εκλογών και τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

Αντίθετα με την κυρίαρχη αίσθηση, το θέμα της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, ούτε δρομολογημένο είναι ούτε εύκολη υπόθεση αποδεικνύεται. Με δεδομένο ότι πρόθεση του Φ. Κουβέλη είναι να εξασφαλίσει μια πολιτική συμφωνία των δύο κομμάτων προκειμένου ο ίδιος και κάποια στελέχη του να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αυτή τη στιγμή αποδεκτό στην Κουμουνδούρου, μια περιπλοκή δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κουμουνδούρου θέτουν ήδη ένα ζήτημα: σε ποιον θα αναφέρονται τα όποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ ενδεχομένως εκλεγούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;
Μια σημαντικότερη όμως περιπλοκή εμφανίστηκε έπειτα από την πρόσφατη παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο μιας συμπαράταξης σε ένα ενδεχόμενο κεντροαριστερό σχήμα, με όρους πολιτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ, μπορεί και να εξεταστεί ως ελκυστικότερο και πάντως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να επιτεθεί κατά (και) του κ. Παπανδρέου.
Ενα από τα θέματα για τα οποία αρχίζουν να εξετάζουν σενάρια της «επόμενης ημέρας» στην Κουμουνδούρου είναι και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα κληθεί να εκλέξει η Βουλή εφόσον προκηρυχθούν εκλογές.
Σύμφωνα με υπόνοιες και υπαινιγμούς κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ο Στ. Δήμας είναι υποψήφιος και στην τρίτη ψηφοφορία και προκηρυχθούν εν τέλει εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να τον προτείνει προκειμένου να εκλεγεί από τη νέα Βουλή.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρούσε να υπερβεί τις κατηγορίες που ήδη εκτοξεύονται εναντίον του περί «θεσμικής ανευθυνότητας» και να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία στο πρόσωπο του Προέδρου, αφού θα τον ψήφιζαν ΝΔ και ΠαΣοΚ.

Τι είπαν:

«Δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια» δήλωσε προ ολίγων ημερών ο Ν. Παππάς

«Δεν θα τηρήσουμε τη δίμηνη παράταση, αφού δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία την ίδια» είπε την προηγούμενη Πέμπτη ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας

«Είναι απαράδεκτη και αποκορύφωμα ενός μοντέλου υποτέλειας η θεωρία ότι μια χώρα δεν μπορεί να δρα μονομερώς» ανέφερε ο κ. Π. Λαφαζάνης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk