Γιούνκερ: Προτιμώ οικεία πρόσωπα για την εξουσία στην Ελλάδα

Η πρώτη παρέμβαση από την Ευρώπη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έρχεται δια στόματος Γιούνκερ

Η πρώτη ευθεία παρέμβαση από την Ευρώπη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έρχεται δια στόματος Γιούνκερ.

Προτιμούμε τα «οικεία πρόσωπα στην εξουσία και όχι ακραίες δυνάμεις», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως «οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για την χώρα τους και την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα», όπως μεταδίδει ο Euobserver.

Ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ανέφερε πως δεν θα ήθελε να έρθουν στην εξουσία ακραίες δυνάμεις, ενώ ερωτηθείς αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα «ακραία δύναμη» απάντησε ότι θα ήθελε «η Ελλάδα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν στραμμένο το βλέμμα και την καρδιά τους σε πολλούς αδύναμους ανθρώπους στην Ελλάδα και που κατανοούν την αναγκαιότητα των Ευρωπαϊκών διαδικασιών».

«Κάθε κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές, πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα. Δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες του ενός και του άλλου κόμματος, αλλά θα προτιμούσα να εμφανιστούν οικεία πρόσωπα», είπε, με τον Euοbserver να αναφέρει πως πρόκειται για μια «προφανή αναφορά» στον Σταύρο Δήμα, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επίτροπος της ΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλοϋποστηρίζονται οι υποστηρικτές του μνημονίου

Την έντονη δυσφορία τού ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις οποίες, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφραζε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) σχολίαζαν ότι είναι «κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται».

Την ίδια στιγμή όμως, τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι που επικαλείται το ΑΠΕ, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων «στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη».

Κομισιόν: «Η δήλωση Γιούνκερ μπορεί να ερμηνευθεί πολλαπλώς»

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι θα προτιμούσε «γνώριμα πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα, είπε ότι «αυτό είναι κάτι που ερμηνεύεται πολλαπλώς», αλλά δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών- μελών, έπειτα από τη δήλωση του προέδρου της περί «γνώριμων προσώπων», ο Μαργ. Σχοινάς είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη δήλωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Inside Brussels», όπου πράγματι είπε ότι θα προτιμούσε γνώριμα πρόσωπα. «Γνώριμα πρόσωπα είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Παραίτηση Γιούνκερ ζητά μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητά ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, μια δήλωση που έρχεται στο πλαίσιο της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεθνοποιήσει την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πολιτικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος με ερώτησή του ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση.

Ειδικότερα, με δύο συνεχόμενες αναρτήσεις του στο Twitter ο Ανδρέας Καρίτζης αναφέρει:

«Ο Γιούνκερ επεμβαίνει στα της Ελλάδας. Ως εκ της θέσης του οφείλει ουδετερότητα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν η ΕΕ σέβεται τα μέλη της πρέπει να παραιτηθεί» και υπογραμμίζει επίσης: «Ο Γιούνκερ ελέγχεται για τα πεπραγμένα του στο Λουξεμβούργο. Τώρα κάνει τον έπαρχο Ελλάδας».

Νωρίτερα, το μεσημέρι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει την δυσφορία τους για τις δηλώσεις Γιούνκερ τονίζοντας την στήριξη που παρέχει στις μνημονιακές δυνάμεις της χώρας, σε αντίθεση μάλιστα με το κλίμα που διαμορφώνεται στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απηύθυνε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγκεκριμένη στάση του προέδρου της.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η στάση Γιούνκερ έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κατρούγκαλος ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τις δηλώσεις και επιθέσεις ξένων αξιωματούχων κατά του κόμματος.

Οι τοποθετήσεις του κ. Γιουνκέρ θεωρούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ιδιαίτερα προκλητικές γιατί δεν εκφράζουν απλά την προτίμησή του για τον κ. Σαμαρά, τον κ. Δήμα και το Μνημόνιο, αλλά είναι διχαστικές για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, όταν δηλώνει ότι δεν θα ήθελε να έλθουν ακραίες δυνάμεις στην εξουσία, διότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, η ορολογία του κ. Γιούνκερ αναμεταδιδόμενη από τα ελληνικά ΜΜΕ διαχέεται ως απειλή κατά της ελληνικής κοινωνίας και εκ των πραγμάτων επιχειρεί να διχάσει τον ελληνικό λαό. Υπό αυτό το πρίσμα , τονίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμη και η κυβέρνηση θα έπρεπε να τις καταδικάσει

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk