Εικοσι έλληνες διανοητές για την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Με αφορμή την πρωτοβουλία κορυφαίων γάλλων και γερμανών διανοητών για την πολιτική ένωση της ευρωζώνης, 20 έλληνες επιστήμονες, με σημαντική συμβολή ο καθένας στον τομέα του, συνεισφέρουν μια σειρά προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ άλλων στο κείμενο που συνυπογράφουν επισημαίνουν τα εξής:

Με αφορμή την πρωτοβουλία κορυφαίων γάλλων και γερμανών διανοητών για την πολιτική ένωση της ευρωζώνης, 20 έλληνες επιστήμονες, με σημαντική συμβολή ο καθένας στον τομέα του, συνεισφέρουν μια σειρά προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ άλλων στο κείμενο που συνυπογράφουν επισημαίνουν τα εξής:

Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει στηριχθεί από την ίδρυσή της στην ισορροπία ανάμεσα στη διακυβερνητική συνεργασία και στην υπερεθνικότητα. Η Συνθήκη της Λισαβόνας θέσπισε ένα νέο σχήμα με το τρίπτυχο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών – Υπατος Εκπρόσωπος (Εξωτερικών). Αυτό το σχήμα αποδείχθηκε φραγμός στην πορεία προς την υπερεθνικότητα. Η κρίση θα αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο αν η Ευρώπη ολοκληρώσει το ημιτελές οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και άρει τα δομικά του ελαττώματα. Η παράλληλη πορεία προς την πολιτική ένωση της ευρωζώνης θα βοηθήσει την Ευρώπη να υπερκεράσει όχι μόνο τους φραγμούς κατά της υπερεθνικότητας αλλά και την κρίση.

Για τη σύγκλιση των χωρών

Είναι προφανές ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης οδηγεί την οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών σε επικίνδυνη απόκλιση. Η αρχή της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών-μελών έχει παραμεριστεί, με αποτέλεσμα τη διευρυνόμενη απόκλιση, ιδίως μεταξύ Βορρά και Νότου. Η σύγκλιση προϋποθέτει μια πολιτική που θα ενισχύσει τις επενδύσεις στις αποκλίνουσες χώρες και θα επιταχύνει την απορρόφηση της ανεργίας. Επιπλέον η Ευρώπη πρέπει να θέσει έναν νέο στόχο: την καταπολέμηση της φτώχειας. Για αυτό δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν την ευελιξία στις προσλήψεις, στις απολύσεις και στο επίπεδο των μισθών.

Για τη δημοσιονομική πειθαρχία

Η πολιτική και οικονομική ενδυνάμωση της ευρωζώνης προϋποθέτει την ενίσχυση του Μηχανισμού Δημοσιονομικής Εποπτείας. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να είναι απότομη για δαπάνες που αφορούν Υγεία, κοινωνική προστασία και Παιδεία. Η κρίση ανέδειξε και το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Σ

Στηρίζουμε την άποψη των γάλλων συναδέλφων ότι η μόνη οριστική λύση του προβλήματος θα ήταν να μπουν σε κοινή δεξαμενή τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης. Ενα ευρωπαϊκό ταμείο απόσβεσης χρέους θα ήταν επίσης μια ρεαλιστική λύση.

Νομισματική πολιτική

Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής μιας νομισματικής πολιτικής η οποία θα υπηρετεί αποτελεσματικότερα:

– Τον περιορισμό της συναλλαγματικής αστάθειας και των υψηλών ανατιμήσεων του ευρώ.
– Τη διαχείριση των χρεογράφων των κρατών-μελών της ευρωζώνης ώστε να περιορίζονται οι υπερβολικές ή κερδοσκοπικές διακυμάνσεις στις τιμές και στις αποδόσεις τους.
– Τη συστηματικότερη παρακολούθηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
– Την ενίσχυση των μηχανισμών παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε οικονομίες που υφίστανται μεγάλη εκροή κεφαλαίων.
– Τη θέσπιση κοινών προτύπων ρύθμισης των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.

Για να συνδυαστεί με θεσμικό τρόπο και μακροχρονίως η καταπολέμηση της σημερινής κρίσης με ένα πρόγραμμα επενδύσεων προτείνουμε ένα Σύμφωνο για την Οικονομική Σύγκλιση των χωρών της ευρωζώνης με στόχο ένα πρόγραμμα διευρωπαϊκών επενδύσεων υποδομής.

Η πολιτική ένωση της ευρωζώνης φαίνεται η μόνη σωτήρια κίνηση για την ενωμένη Ευρώπη. Ωστόσο η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική – είναι και κοινωνική και βαθύτατα πολιτική. Η πολιτική ένωση προϋποθέτει την ενοποίηση των γενικών αρχών και των νομικών κανόνων που θα διέπουν τη δημόσια διοίκηση όλων των κρατών της ευρωζώνης και μελλοντικώς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον όμως προϋποθέτει μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση που θα προσδώσει κύρος και νομιμότητα στους κανόνες αυτούς.

Σπύρος Αμούργης, Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Μανώλης Βασιλάκης, Αγγελος Δεληβορριάς, Γιώργος Β. Δερτιλής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Σταύρος Θωμαδάκης, Ηλίας Κατσούλης, Π. Κ. Ιωακειμίδης, Γιάννης Μ. Ιωαννίδης, Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Θεόδωρος Κουλουμπής, Παναγιώτης Πικραμμένος, Βασίλης Θ. Ράπανος, Χρήστος Ροζάκης, Βασίλειος Σκουρής, Παύλος K. Σούρλας, Καλλιόπη Σπανού, Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ολόκληρο το κείμενο στο athensreviewofbooks.com

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk