Βενιζέλος: Οχι νέα μέτρα για τους πολίτες

Είναι πολύ σκληρή η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δύσκολη και μακρά, γιατί γίνεται σε δύο επίπεδα, οικονομικό και πολιτικό, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, κάνοντας ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις.

Είναι πολύ σκληρή η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δύσκολη και μακρά, γιατί γίνεται σε δύο επίπεδα, οικονομικό και πολιτικό, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευ. Βενιζέλος κατά τη οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Την εκτίμηση πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την ελληνική πλευρά ώς τις 15 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως αντιλαμβάνεται την αγωνία στην κοινωνία για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, ωστόσο διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και δεν θα θιγούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

Επίσης, είπε ότι πως δεν θα καταργηθούν τα ευνοϊκά μέτρα για τις 100 δόσεις, αν και είπε πως πρέπει να λειτουργήσει ένας μηχανισμός επαλήθευσης για όσους θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση με σειρά κινήτρων.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σημείωσε πως οι αλλαγές δεν μπορεί να προχωρήσουν τη στιγμή που υπάρχει ανεργία 27% και έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα των Ταμείων. Πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να θιγούν όσοι βρίσκονται μέσα στην παραγωγική διαδικασία, πως δεν θα θιγούν οι μεσήλικες.

Η αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση

Το μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι η πολιτική αβεβαιότητα, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, και εξήγησε ότι αυτή η αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, όταν η αντιπολίτευση αμφισβητεί επισήμως τη συνέχεια του κράτους, κάτι πρωτοφανές για την Ευρώπη.

Τόνισε, επίσης, ότι η αντιπολίτευση έχει μια πρωτοφανή αντίφαση, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Τη μια μας κατηγορούν ως ενδοτικούς και την άλλη ως ριψοκίνδυνους, ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση, που παρατάθηκε υπέρμετρα, και αυτή η παράταση αδικεί τη χώρα. Οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες είναι: ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη κυριαρχεί η στασιμότητα ή και η ύφεση, το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests.

Η διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο. Γίνεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, όπως είπε, που αφορά στο χρέος.

Στη σημείο αυτό τόνισε ότι είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Για την κόντρα ΕΕ – ΔΝΤ

Αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως άλλες χώρες, με υψηλό χρέος, το οποίο για δύο από αυτές (Γαλλία και Ιταλία) ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk