Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή

Επικριτικός τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Φίλιππος Σαχινίδης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015.

Ο κ. Σαχινίδης μίλησε για πολλά λάθη που έγιναν, τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα μνημόνια τα οποία, όπως είπε, «δεν διώχνονται με μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ αλλά μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από συνεννόηση».

«Ούτε τα προγράμματα θα τελειώσουν με λόγια ούτε θα βγούμε από την κρίση με διαγγέλματα και ατάκες. Χρειάζεται συνεννόηση. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα. Είμαστε πολλοί. Πρέπει να θυσιάσουμε το προσωπικό συμφέρον όχι γιατί το ζητά η τρόικα αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα.

Θα ψηφίσω τον νέο προϋπολογισμό για να δώσω τη δυνατότητα να εργαστούμε για αυτή τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε», κατέληξε ο κ. Σαχινίδης.

Μηταράκης: «Να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνά απ’ το χέρι μας»


«Τη μεγάλη εικόνα διεθνώς και στην Ευρώπη, προφανώς δεν είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε. Γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας»
ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό 2015, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 «χωρίς δανεικά», αναγνωρίζοντας την ανάγκη «να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες».

Η Ελλάδα μεταβαίνει ήδη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, «που προτάσσει την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, και δεν χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τα δανεικά», πρόσθεσε.

Και επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, εξήγησε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτό που περνά απ’ το χέρι μας και πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια: Τη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων (37,6 δισ. στη διετία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών (27,5 δισ. ευρώ), την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και τη διαμόρφωση ενός νέου φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

«Σε αυτά πρέπει να αναλωθούμε. Και όχι στους φθηνούς λαϊκισμούς και τους κομματικούς υπολογισμούς που ευτελίζουν τους θεσμούς και τον κοινοβουλευτισμό» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης διαπίστωσε πως «παραδέχεται έστω και αναγκαστικά -αφού δεν μπορεί να κάνει αλλιώς – ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό» επισήμανε ο κ. Μηταράκης. «Οι παραδοχές αυτές είναι πολύ πίσω απ’ τη σημερινή πραγματική συζήτηση. Η κυβέρνηση που κατάφερε να μην βρισκόμαστε στην ίδια θέση με το 2012, καταθέτει αυτόν τον προϋπολογισμό που απαντάει στο «πώς» θα κρατηθεί το τιμόνι σταθερά, ώστε παράλληλα να γίνουν τα βήματα και για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Περιμένουμε και από εσάς, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να απαντήσετε ευθέως τώρα, και όχι μετά από ένα χρόνο που θα είμαστε ακόμη καλύτερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης.

Λεονταρίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε φαντασιοκοπήματα»

Σε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια ανθρώπων που πιστεύουν σε φαντασιοκοπήματα».

Ο κ. Λεονταρίδης υποστήριξε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντα έβαζε το μικροκομματικό συμφέρον πάνω απ’ το συμφέρον της χώρας.

«Πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι πως οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν αποτέλεσμα, όταν με όλες της τις προσπάθειες η κυβέρνηση αγωνίζεται ακόμα σε δύσκολο περιβάλλον, και όταν οι εταίροι ακούν απίθανα πράγματα από την αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεονταρίδης και συνέχισε:

«Η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο, υπό τον εκβιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη διασάλευση της πολιτικής σταθερότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τορπιλίζει κάθε προσπάθεια, εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση, δίνει ανέφικτες υποσχέσεις που αύριο θα καταρρεύσουν.

»Επιδιώκει να εμφανιστεί με κάθε τρόπο ως σωτήρας του έθνους, ενώ όλοι ξέρουμε πως μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερείς κινήσεις». Υπάρχουν όμως, σημείωσε, πολλοί «κερδοσκόποι που καραδοκούν για ένα στραβοπάτημα της Ελλάδας».

Σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Λεονταρίδης παρατήρησε: «Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και γι’ αυτό δεν υφίσταται ζήτημα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων και περικοπών σε μισθούς συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» αλλά και στόχους. Έχουμε υλοποιήσει πολλά σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Είμαστε ακόμη στην ανηφόρα».

Σχετικά με τον τομέα ευθύνης του, ο κ. Λεονταρίδης αναφέρθηκε στη ρύθμιση των οφειλών των ΟΤΑ, των οφειλών των πολιτών προς τους δήμους και των οφειλών των Περιφερειών προς τη ΔΕΗ. «Υπό συγκρότηση βρίσκεται η στρατηγική διευθύνουσα ομάδα του υπουργείου, για την άρση των επικαλύψεων στις αρμοδιότητες μεταξύ των ΟΤΑ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, για τη σύνταξη του περιουσιολογίου, τα επιχειρησιακά προγράμματα, την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ. Παράλληλα καταρτίζουμε και νέο μοντέλο μεταφοράς μαθητών, και προχωράμε σε αξιολόγηση δομών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για να εντοπιστούν δυσλειτουργίες και ελλείψεις. Προϋπόθεση όμως, όλων αυτών, είναι η πολιτική σταθερότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk