Το σύντομο ραντεβού με τη Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

«Ψυχρολουσία», όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της ΝΔ, ήταν το ραντεβού, μόλις 15 λεπτών, στην Ουάσιγκτον, στις αρχές Οκτωβρίου

«Ψυχρολουσία», όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της ΝΔ, ήταν το ραντεβού, μόλις 15 λεπτών, στην Ουάσιγκτον, στις αρχές Οκτωβρίου, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και της Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στην ίδια γραμμή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τονίζει με έμφαση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα και λέει ότι θέλει μια γερή αξιολόγηση (strong rewiew). Τότε ετέθη για πρώτη φορά το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην προληπτική γραμμή στήριξης.
Από εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, όπως σημειώνουν με έμφαση οι ίδιοι «γαλάζιοι» παράγοντες, με την τρόικα που είναι πιο δύσπιστη από το παρελθόν. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους πιστωτές της χώρας, ενώ το κλίμα επηρεάστηκε πάρα πολύ και από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τρόικα άκουγε τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ρητώς ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές τούς τρομάζει.
Το κλίμα είχε επιβαρυνθεί αρκετά και, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και των τελεσιγράφων της, η κυβέρνηση έκανε στροφή. Και φθάσαμε στο σημείο την τελευταία εβδομάδα να ανακοινώσει δημόσια ο κ. Βενιζέλος ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί και άρα δεν θα φύγει το ΔΝΤ για «τεχνικούς λόγους» και ότι η Αθήνα συζητεί τη συμμετοχή του ταμείου στην προληπτική γραμμή στήριξης.
Αντί λοιπόν το ΔΝΤ να είναι στο… πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, όπως επεδίωκε και τόνισε δημόσια η κυβέρνηση, πλέον δέχθηκε να είναι στη θέση του συνοδηγού και παράλληλα για να αρθεί το αδιέξοδο, σάλπισε υποχώρηση, δεχόμενη τη λήψη μέτρων, όπως την αύξηση στον ΦΠΑ και παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, περαιτέρω συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk