Ο Σόιμπλε θέλει καθαρές λύσεις…

Η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Η κατάσταση μετά το πρόσφατο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την τρόικα είναι μεν κρίσιμη αλλά όχι απελπιστική.

Η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Η κατάσταση μετά το πρόσφατο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την τρόικα είναι μεν κρίσιμη αλλά όχι απελπιστική. Μια λύση θα βρεθεί, έστω και αν θα χρειαστούν γι’ αυτήν αρκετές ακόμη εβδομάδες. Και αυτή είναι ήδη προαποφασισμένη: η επιμήκυνση του προγράμματος με τη μορφή μιας ενισχυμένης Προληπτικής Γραμμής (ECCL), η οποία θα συνοδεύεται από 20-30 όρους – πολύ λιγότερους, δηλαδή, από τους εκατοντάδες των ως τώρα μνημονίων. Προέχει πάντα η σωτηρία του ευρώ. Αυτή δεν μπορεί όμως να διασφαλιστεί χωρίς την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Αυτά διαμηνύει προς την Αθήνα υψηλός γερμανός αξιωματούχος που θέλει να μείνει ανώνυμος.
Γιατί τότε η έξαψη και οι αμφιβολίες των τελευταίων ημερών; «Μην ξεχνάτε τι γινόταν στο αποκορύφωμα της κρίσης τα καλοκαίρια του 2011 και του 2012» λέει ο ίδιος. «Τότε οι εταίροι είχαν αφήσει την Ελλάδα επίσημα να στεγνώσει χρηματικά, στα κρυφά έστελναν όμως αεροπλάνα με σάκους γεμάτους με ευρώ στην Αθήνα για να αποτρέψουν την άμεση χρεοκοπία της».
Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει, η πολιτική δεν είναι μπλόφα. Το Βερολίνο θέλει τελικά καθαρές λύσεις. Και αυτό οδηγεί στην επιβολή τους με το «μαχαίρι»: από τη μια, βοηθώντας την Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές και, από την άλλη, εξαναγκάζοντάς την να εφαρμόσει πλήρως τους όρους του δεύτερου προγράμματος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2014 και να αποδεχθεί αγόγγυστα εκείνους του σχεδιαζόμενου τρίτου από το 2015.

«Η λύση θα είναι η συνθηκολόγηση της Αθήνας σε όλα τα επίμαχα θέματα, από το δημοσιονομικό έλλειμμα ως την αύξηση του ΦΠΑ»
λέει. «Συμβιβασμός με την έννοια του παζαριού στον οποίο οι συμβαλλόμενοι θα τα βρουν κάπου στη μέση δεν γίνεται».
Πιο διαφοροποιημένη αντίληψη για το θέμα έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Μίχαελ Στίμπγκεν. «Για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας δεν υπάρχει θέμα συμβιβασμού αλλά τήρησης των συμφωνιών. Γι’ αυτό λοιπόν ισχύει μόνο ό,τι πει η τρόικα» λέει. «Διαφορετικά είναι τα πράγματα με το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο οι δύο πλευρές κάνουν διαφορετικές προβλέψεις. Εδώ υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό, όχι όμως μεγάλα, επειδή, όπως δείχνουν παρόμοιες αντιπαραθέσεις στο παρελθόν, η τρόικα έπεφτε πάντα μέσα στους υπολογισμούς της».
Σε κάθε περίπτωση, για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η εφαρμογή των όρων αποτελεί θέμα αρχής. Και από αυτό δεν εξαιρεί τους μεγάλους «ασθενείς» της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Χαρακτηριστική γι’ αυτό είναι η απαρέσκεια που εξέφρασε την Παρασκευή για τη δήλωση του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν θα επιβάλει στις δύο χώρες πρόστιμο για το γεγονός ότι παραβίασαν το κριτήριο του Μάαστριχτ που επιβάλλει μικρότερο ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού από 3%. «Ο Σόιμπλε δεν κάνει εξαιρέσεις» λέει ο αξιωματούχος. «Ο,τι ισχύει για τη Γαλλία και την Ιταλία ισχύει και για την Ελλάδα – και αντιστρόφως. Η ιδέα της τιμωρίας, όπως τα πρόστιμα, αποτελεί συστατικό στοιχείο της προτεσταντικής νοοτροπίας του».
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι ευέλικτος. Η «τιμωρία» που επιφυλάσσει στη Γαλλία δεν θα ξεπεράσει, όπως όλα δείχνουν, μερικές «αυστηρές προειδοποιήσεις». Για την Αθήνα όμως δεν δείχνει έλεος. «Τις επόμενες εβδομάδες ο Σόιμπλε θα τα πάρει όλα» λέει ο αξιωματούχος. «Το τι θα απογίνουν τα κυβερνητικά κόμματα στην Ελλάδα δεν φαίνεται πλέον να τον ενδιαφέρει. Το μόνο που τον νοιάζει είναι τώρα η εκλογική του πελατεία και τα λεφτά του».

«Η σταθερότητα είναι θέμα επιβίωσης»
Παρόμοια είναι η διάθεση και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. «Δεν έχουμε συζητήσει ακόμη το θέμα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού» λέει ο κ. Στίμπγκεν. Από άτυπες διαβουλεύσεις όμως έχει διαπιστώσει, πρώτον, ότι υπάρχει ισχυρό ρεύμα υποστήριξης για την «προληπτική πιστωτική γραμμή», αλλά, δεύτερον, μόνο στον βαθμό που αυτό δεν εξεγείρει τους ψηφοφόρους τους, που γενικά είναι αρνητικά διακείμενοι έναντι περαιτέρω οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.
«Το κριτήριο της επιτυχίας για κάθε πρόγραμμα είναι η επίτευξη της σταθερότητας» λέει ο αξιωματούχος. «Μόνο αυτή διασφαλίζει την επάνοδο στις αγορές». Η πρόσφατη απότομη αύξηση των τόκων για τα ελληνικά ομόλογα δείχνει επομένως ότι η Ελλάδα δεν ήταν «ώριμη» για να βγει στις αγορές. Αυτό το υποπτεύονταν εξάλλου εξαρχής οι γερμανοί πολιτικοί. Γι’ αυτό και όταν μιλούσαν για το ενδεχόμενο τέτοιας εξόδου δεν έπαιρναν πάνω τους την ευθύνη αλλά την έριχναν στους Ελληνες χρησιμοποιώντας τη φράση: «Οπως μας βεβαιώνει η ελληνική πλευρά…».
Η σταθερότητα είναι θέμα επιβίωσης, εγκρίνει και επαυξάνει ο κ. Στίμπγκεν. «Χωρίς αυτήν, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κέρδιζε τίποτε, ακόμη και αν νικούσε στις επόμενες εκλογές. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα παραμόνευε συνεχώς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk