Βουλή: Την Τρίτη η συζήτηση περί του σχεδίου δωροδοκίας βουλευτών

Την προσεχή Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα συζητήσει το ζήτημα των καταγγελιών περί οργανωμένου σχεδίου δωροδοκίας βουλευτών.

Την προσεχή Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα συζητήσει το ζήτημα των καταγγελιών περί οργανωμένου σχεδίου δωροδοκίας βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τους βουλευτές επισημαίνει ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, για την προστασία και την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών. Αυτό τον χαρακτήρα θα έχει η συζήτηση που θα γίνει. Δηλαδή, εισάγονται οι πρόσφατες καταγγελίες ως μείζον θέμα που πλήττει τον κοινοβουλευτισμό και τους βουλευτές.


«Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών από κόμματα και βουλευτές για οργανωμένο σχέδιο δωροδοκίας βουλευτών, με στόχο τον επηρεασμό της ψήφου των κατά την προσεχή προεδρική εκλογή. Οι καταγγελίες αυτές έδωσαν λαβή για σχόλια και συζητήσεις, που βλάπτουν το κύρος του βουλευτή και του κοινοβουλευτισμού»
αναφέρει ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του βουλευτές.

«Η μέχρι τώρα έρευνα από τη Δικαιοσύνη, κατά πληροφορίες, ουδέν το ύποπτο κατέδειξε. Αυτό, όμως, ουδόλως μειώνει τις ζημιογόνες συνέπειες για τους παραπάνω θεσμούς, δεδομένου ότι άλλοι κακόβουλα μπορεί να αντιμετωπίσουν με δυσπιστία το αποτέλεσμα της έρευνας και να μιλούν για κουκούλωμα και άλλοι να πιστεύουν ότι πρόκειται περί μεθοδευμένου σχεδίου εκφοβισμού ή και εκβιασμού βουλευτών» τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης επικαλείται την πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία αρμοδιότητα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, είναι, μεταξύ των άλλων, εφόσον καλείται προς τούτο από τον πρόεδρο της Βουλής ή με την έγκρισή του, «να μελετά και να εισηγείται μέτρα και να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, δημόσια για την προστασία και ενίσχυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών».

Όπως τονίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης, επιβάλλεται να συζητηθούν τα παραπάνω «ως μείζον θέμα που πλήττει τον κοινοβουλευτικό θεσμό και τους βουλευτές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk