«Πάγο» στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Αλ. Τσίπρας

Με δραστικό τρόπο και με μία παρέμβαση που ήδη προξενεί έντονες εσωκομματικές αναταράξεις, ο Αλ. Τσίπρας θέλησε το Σαββατοκύριακο να καταδείξει ότι είναι αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα την τακτική της πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δραστικό τρόπο και με μία παρέμβαση που ήδη προξενεί έντονες εσωκομματικές αναταράξεις, ο Αλ. Τσίπρας θέλησε το Σαββατοκύριακο να καταδείξει ότι είναι αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα την τακτική της πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην συνεδρίαση των γραμματέων ων Νομαρχιακών Επιτροπών και του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ασυμβίβαστο μεταξύ των ιδιοτήτων του υποψήφιου βουλευτή και του (μεσαίου) κομματικού στελέχους, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς τους αντιδρώντες στην απόφαση του να συγκροτήσει ψηφοδέλτια που θα υπερβαίνουν τα κριτήρια της ιδεολογικής «καθαρότητας».

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία στις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος παρατηρούνται έντονα φαινόμενα σεχταρισμού, στα οποία μάλιστα αναφέρθηκε χωρίς περιστροφές.

«Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο σημαντική τη θέση του στελέχους που κρατάτε εσείς, του επικεφαλής δηλαδή, του γραμματέα μιας οργάνωσης από αυτή του βουλευτή. Δεν απαξιώνω το ρόλο του βουλευτή. Τη θέση σας όμως τη θεωρώ πιο σημαντική παρότι εμείς κάποιες στιγμές την έχουμε υποβαθμίσει και θεωρούμε στελέχη μας μόνο τους βουλευτές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα κομματικά στλέχη να επιλέξουν, λέγοντας: «Όσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον ή κάποια άλλον ή άλλη, που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο. Και ταυτόχρονα θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες».

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην συγκυρία, σχετικοποιώντας κατά πολύ τα «επίδικα» της περιόδου, σε σχέση τουλάχιστον με τα όσα έλεγε ο ίδιος και στελέχη του κόμματός του μέχρι πρότινος. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τον Φλεβάρη, που αποτελεί ένα ορόσημο λόγω της Προεδρικής εκλογής. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει», είπε, εγκαταλείποντας τις βεβαιότητες για την πτώση της κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούσαν το δόγμα με το οποίο πολιτευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το διάστημα που προηγήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, το μόνο που θέλησε να δηλώσει κατηγορηματικά ήταν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση». Εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός «θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή» και εκτίμησε ότι οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος «θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο».

Αναφερόμενος στο κόμμα του και προτάσσοντας την ανάγκη για διεύρυνση (έστω, με όρους και προϋποθέσεις), είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί κανείς να χάνει το ραντεβού με την Ιστορία και να λέει δεν πειράζει θα ξανάρθει κι άλλο. Εδώ έχουμε ένα κρίσιμο ραντεβού μπροστά μας και εναπόκειται και στη δική μας στάση να είμαστε παρόντες/ουσες σε αυτό το ραντεβού».

Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε ότι τα δύο όπλα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κινητοποίηση του κόσμου και η απόκτηση μιας αντίληψης και μια στρατηγικής έντιμων καθαρών συμμαχιών, «αλλά ανοιχτών συμμαχιών», όπως υπογράμμισε.

«Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου. Και εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα».
Προσέθεσε δε ότι «δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%», καθώς και ότι «από την άλλη, δεν θέλουμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας αυτούς τους οποίους αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας. Είτε επειδή συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, είτε επειδή είναι διακριτό στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να πάνε όπου φυσάει ο άνεμος».

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να μελετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους κώδικες δεοντολογίας για τους βουλευτές που συνέταξε το ισπανικό κόμμα Podemos και να τεθούν όροι και κανόνες για όσους και όσες θα θελήσουν να είναι είτε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια, είτε θα ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό, «αν πάρουμε την κυβέρνηση», όπως είπε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε και την αίσθηση ότι δεν είναι και το πιο σημαντικό στην οργανωμένη ζωή ενός αριστερού ανθρώπου το αν θα εκλεγεί ή όχι βουλευτής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk