Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την Τρίτη γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη εκεχειρία.

Περισσότεροι από δώδεκα όλμοι ακούστηκαν να εκρήγνυνται στο κέντρο της πόλης, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τους έριξε ή ποιος ήταν ο στόχος τους.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στην περιοχή.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμανε την Τρίτη ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

«Το επίπεδο της βίας στην ανατολική Ουκρανία καθώς και ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένουν υψηλά και εξακολουθούν να αυξάνονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού στη χώρα, Μάικλ Μποτσιούρκιβ, την ώρα που η Ρωσία κατηγορείται ότι έστειλε άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό στην περιοχή.

«Τα πυρά δεν έχουν σταματήσει, περισσότερους από δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ», της βάσης για την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Σεπτεμβρίου, όμως στην ουσία παραβιάζεται καθημερινά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το Κίεβο κατηγόρησε τους ξένους παρατηρητές ότι αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους αξιωματικούς.

«Η Ουκρανία ανησυχεί για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεμονωμένα μέλη της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ντονμπάς αποκάλυψαν πληροφορίες για τη θέση μονάδων του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Λισένκο σχολίαζε τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον παρατηρητών του ΟΑΣΕ ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, τις οποίες μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο σύμβουλος, ο Βασίλι Μπούντικ, δήλωσε τη Δευτέρα σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έδωσαν ευαίσθητες πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματικούς.

Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ο Μπούντικ αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΟΑΣΕ, στην οποία αναφέρεται ότι οι παρατηρητές ενημέρωσαν την Κυριακή μέλη μιας κοινής ρωσο-ουκρανικής επιτροπής για την ύπαρξη βαρέων όπλων και αρμάτων μάχης στην περιοχή Καρλίβκα, ένα χωριό το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού και είναι έξω από το Ντονέτσκ.

Και οι αυτονομιστές αντάρτες επέκριναν την αποστολή του Οργανισμού, αφού έδωσε στη δημοσιότητα εκθέσεις, στις οποίες αναφέρει ότι στρατιωτικές οχηματοπομπές κινούνται δυτικά προς τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Μέρκελ: Η ΕΕ δεν σχεδιάζει επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις», υπογράμμισε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί πραγματικά η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ενόψει του χειμώνα.

Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την πρόθεσή της να διευρυνθεί ο κατάλογος των φιλορώσων Ουκρανών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, και κυρίως απαγόρευση εισόδου στην Ένωση, ώστε να περιληφθούν σε αυτόν οι νέοι ηγέτες των αυτονομιστών.

«Πέραν τούτου, προς το παρόν δεν προβλέπονται άλλες οικονομικές κυρώσεις. Επικεντρωνόμαστε στον χειμώνα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί και το πώς θα πετύχουμε πραγματική εκεχειρία» πρόσθεσε.

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι «σημαντικές πλευρές» της συμφωνίας εκεχειρίας δεν έχουν εφαρμοστεί. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση της συμφωνίας του Μινσκ, διότι μεγάλα μέρη της δεν εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεσή της να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.