«Σαν να κλείνει την πόρτα πίσω της η Νόρα, από το «Κουκλόσπιτο» του Ιψεν και φεύγοντας να … μπαίνει στο έργο μου «Γυναίκα και Λύκος», λέει η συγγραφέας Ελενα Πέγκα για το θεατρικό της που φέρνει στη σκηνή μια διαφορετική γυναίκα και θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Αυτή η Γυναίκα, χωρίς όνομα, είναι εκείνη που αφήνει πίσω της σύζυγο, φίλους και καριέρα γιατί ένα απαγορευμένο πάθος την έχει εξαγριώσει, την έχει κάνει … λύκο. Πρόκειται για μια σύγχρονη αλληγορία για τον πολιτισμό και την αγριότητα. Ένα ρεαλιστικό παραμύθι με θέμα τη σύγκρουση ανάμεσα στα δύο φύλα, ανάμεσα στο εγώ και το είναι, ανάμεσα στην ανθρώπινη φύση και τα πρέπει της κοινωνίας.
«Ολο αυτό ξεκίνησε από μια ανάγκη τελείως προσωπική», λέει η Ελενα Πέγκα, που έχει μάθει να ξεχωρίζει τις «επιθυμίες» της όταν γράφει και να καταλαβαίνει ποιο θέμα έχει δράση και πλοκή.

«Η Γυναίκα αυτή είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου. Ενας έρωτας την κάνει να αγριέψει και να θέλει να εγκαταλείψει όλα όσα χαρακτήριζαν ως τότε τη ζωή της. Αφορμή ίσως να στάθηκε η δική μου απελπισία, η δική μου προσωπική αίσθηση ότι με την κρίση αγριέψαμε όλοι…. Κι έτσι αφήνουμε να διαφανεί το άλλο μας κομμάτι, το άγριο, με το οποίο θέλουμε κι εμείς οι ίδιοι να έρθουμε σε επαφή. Κι έτσι να αναθεωρήσουμε πως θέλουμε να ζούμε», λέει. Η ίδια άλλωστε πιστεύει ότι η Γυναίκα σήμερα ασφυκτιά, νοιώθει να πνίγεται και γι΄αυτό έχει ανάγκη μια επιστροφή στο σώμα και τη φύση, κυρίως μέσα από τον έρωτα. Το αντικείμενο του πόθου της, με τον οποίο συνομιλεί, δεν εμφανίζεται επί σκηνής. Δεν είναι όμως φαντασίωση, είναι πραγματικότητα.
«Τελικά, θα έλεγα ότιόλο και πιο πολύ κερδίζει ο λύκος, γιατί ξεκινάμε από τη στιγμή της κρίσης. Κι εκείνη κινείται ανάμεσα στο παραμύθι και τον κακό λύκο… Στο τέλος συμφιλιώνεται με την άγρια πλευρά της». Και καταλήγει: «Ενας άντρας που γίνεται λύκος είναι κάτι πιο αναμενόμενο, έτσι δεν είναι;».. Και μάλλον έχει δίκιο. Να που τώρα τα στερεότυπα αλλάζουν (;)…..
Η συγγραφέας
Η Ελενα Πέγκα έχει γράψει μεταξύ άλλων το «Βάλς Εξιτασιόν», «Η Καίτε Κόλλβιτς παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία της μοντέρνας τέχνης», «3-0-1 Μεταφορές», «Όταν Χορεύουν οι Go-Go Dancers», «Η Nelly’s βγάζει βόλτα τον σκύλο της», «Καινούργιοι φίλοι», «Τα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα», «Η γυναίκα του Γκόρκι», «Νάρκισσος». Κείμενά της, θεατρικά και πεζά, έχουν μεταφραστεί και έχουν παρουσιαστεί στο εκτός Ελλάδος.
Το έργο «Γυναίκα και Λύκος» παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του φεστιβάλ της γαλλικής πόλης Caen (Ecrire et mettre en scène aujourd’hui), σε μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη. Στο ίδιο φεστιβάλ ανέβηκαν επίσης έργα των Μανώλη Τσίπου και του πρωτοεμφανιζόμενου Κωνσταντίνου Τζίκα.

H TAYTOTHTA THΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Γυναίκα και Λύκος» της Ελενας Πέγκα
Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Σκηνογραφία: Valentino Marengo
Φωτισμοι: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος –Αλεξάνδρα Σιάφκου
Μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης
Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου – Λένα Δροσάκη – Νικόλας Χανάκουλας – Δημήτρης Αγαρτζίδης – Περικλής Γιώργος Φωκιανός – Αλέξανδρος Παπαιωάννου.

  • Παραγωγή: Βυρσοδεψείο/ΟΔC / Υπό την Αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (τηλ. 210 4143.300)
Παραστάσεις 21- 25/11/2014
Παρασκευή –Σάββατο –Δευτέρα –Τρίτη: 21.00 Κυριακή: 19.00
Διάρκεια 75΄
Εισιτήρια: 15 & 10 ευρώ