Το τριπλό στοίχημα του κ. Τσίπρα

Αντιμέτωπος με εσωτερικές εκκρεμότητες και προκλήσεις οι οποίες θα επιδράσουν καταλυτικά στη στρατηγική του εν όψει εκλογών βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιμέτωπος με εσωτερικές εκκρεμότητες και προκλήσεις οι οποίες θα επιδράσουν καταλυτικά στη στρατηγική του εν όψει εκλογών βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη σπουδή με την οποία κάποιοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να διεκδικούν την εξουσία, η ανησυχία για το κλίμα που θα διαμορφωθεί στο ευρωπαϊκό – οικονομικό πεδίο είναι έντονη. Στο πλαίσιο αυτό, τρία προβλήματα που απασχολούν τον Αλ. Τσίπρα επιζητούν άμεση επίλυση: η ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διακηρύξεών του (ή πάντως των στόχων του), η διαφύλαξη της εύθραυστης εσωκομματικής ομόνοιας και η εξεύρεση προσώπων για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, αν και εφόσον οι εκλογές αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο προβληματισμός για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις-«κλειδιά» είναι έντονος στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου. Παρά ταύτα η προετοιμασία δεν είναι επαρκής, όπως διαβεβαιώνουν κομματικά στελέχη, τα οποία αναγνωρίζουν το πρόβλημα και σημειώνουν ότι «δεν έχουμε κόσμο».
Το έργο της ανεύρεσης και επιλογής προσώπων έχουν αναλάβει συγκεκριμένα πρόσωπα, και ειδικότερα οι Ι. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Ν. Παππάς, αλλά και ένας ευρύτερος κύκλος στελεχών, προερχόμενος από τον χώρο του ΠαΣοΚ δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο.
Η ομάδα της Λούκας


Ρόλο στη διαδικασία αυτή διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λούκα Κατσέλη. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι θέμα ένταξης της πρώην υπουργού σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται, αλλά αντιθέτως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησής της είτε ως επικεφαλής κάποιας τράπεζας είτε ως μέλους της πιθανολογούμενης διαπραγματευτικής ομάδας που θα σχηματιστεί για τη συζήτηση με τους δανειστές. Υπό την έννοια αυτή, κυριαρχεί η αντίληψη ότι «η ομάδα της Λούκας» θα διεκδικήσει δυναμικά θέσεις σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα.
Στο πεδίο αυτό, άλλα στελέχη που κατά παρελθόν είχαν κομβικούς ρόλους στο ΠαΣοΚ φέρονται ως γερές υποψηφιότητες για αξιοποίηση. Μεταξύ αυτών ακούγονται ονόματα όπως του Θ. Πανταλάκη (πρώην διοικητή της Αγροτικής και πρώην στελέχους της Interamerican, της Τράπεζας Πειραιώς, της ΕΤΕΒΑ κ.ά.), αλλά και της Ντίνας Λάζαρη (πρώην υποδιοικητού της Αγροτικής Τράπεζας).
Παράλληλα έχουν υπάρξει επαφές με πρόσωπα όπως ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (και επιστημονικός συνεργάτης της κυβέρνησης Σάλμοντ, η οποία διεκδίκησε την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο πρόσφατο δημοψήφισμα), χωρίς όμως να έχουν καταλήξει κάπου.
Πέραν αυτών, σε εξέλιξη βρίσκεται μια διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας βιογραφικών χαμηλόβαθμων στελεχών από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, η οποία όμως γίνεται μέχρι στιγμής αποσπασματικά και χωρίς την αναμενόμενη οργάνωση.
Καθοριστικής σημασίας ζήτημα στη διαδικασία επιλογής προσώπων είναι πάντως και ο διαγκωνισμός διαφόρων «προθύμων» εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που συναντά τη σθεναρή αντίθεση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που μελετάται ήδη από μια μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των διακηρύξεων. Ενδεικτικά αναφέρονται (από μετριοπαθή κομματικά στελέχη) δύο κομβικής σημασίας ζητήματα: η κατάργηση του Μνημονίου και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται ήδη από κάποιους, «όσοι επιμένουν να λένε ότι το Μνημόνιο θα καταργηθεί σε μία νύχτα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν αντιλαμβάνονται τις νομικές ατέλειες της πολιτικής πράξης. Το Μνημόνιο αποτελείται από 400 νόμους και συνολικά 25.000 άρθρα. Η κατάργησή του είναι σύνθετη διαδικασία, καθώς πρόκειται για ένα διαμορφωμένο νομοθετικό δίκτυο, με αλληλουχία και αλληλεξαρτήσεις. Για να το καταργήσει μια κυβέρνηση, θα χρειαζόταν ένα διάστημα τριών ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία άλλη δραστηριότητα». Με βάση αυτά, γίνεται σαφές ότι ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τα πρώτα ίχνη προβληματισμού για την τροποποίηση της ρητορικής.
Ο κατώτατος μισθός


Τα 751 ευρώ – κεντρική εξαγγελία κατά την πρόσφατη ΔΕΘ – γεννούν επίσης ανησυχία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως επισημαίνεται και σε εσωτερικές συσκέψεις, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοδύναμος και με ισχυρή πλειοψηφία, η δέσμευση είναι εντελώς στον αέρα, καθώς όλοι οι δυνάμει συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα είναι αντίθετοι στην εφαρμογή της, όπως και ένα σημαντικό τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισηγούνται ήδη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση (και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία) για μια συζήτηση περί αποκατάστασης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που κρίνεται από πολλές απόψεις σημαντικότερο ζήτημα.

Αντιδράσεις
Τα ψηφοδέλτια και το «βέτο» Λαφαζάνη

Το τρίτο πεδίο προβληματισμού στην Κουμουνδούρου εκδηλώνεται με την εν εξελίξει υπόγεια διαμάχη για την κυριαρχία και τον έλεγχο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της επόμενης ημέρας. Στο σημείο αυτό συναντούν εμπόδια πολλές από τις επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη έχει ουσιαστικά θέσει βέτο στη διεύρυνση και κυρίως στην ένταξη προσώπων χωρίς επαρκή αριστερά πιστοποιητικά στα ψηφοδέλτια.
Λόγω της αντίδρασης αυτής έχει παγώσει και το θέμα ένταξης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ προσώπων όπως η Λούκα Κατσέλη, η Μαρία Ρεπούση, ο Ι. Πανούσης, ο Β. Οικονόμου, η Νίνα Κασιμάτη, ο Αντ. Κοτσακάς κ.ά. Παρά ταύτα, αποφασισμένες θεωρούνται ήδη οι υποψηφιότητες της Θεοδώρας Τζάκρη και των Μ. Μπόλαρη, Θ. Παραστατίδη και Π. Μουτσινά.
Ως σύμμαχοι του προέδρου του Αλ. Τσίπρα στο συγκεκριμένο θέμα εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Τάσης, με τον Αλ. Μητρόπουλο να διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία διεύρυνσης, με προσέλκυση στελεχών σε τοπικό επίπεδο και κοινωνικές συμμαχίες.
Το θέμα δεν περιορίζεται στο γόητρο της εσωκομματικής επικράτησης, αλλά σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να συνιστά και τη σημαντικότερη απειλή για τα σχέδια του κ. Τσίπρα για την επομένη των εκλογών.
Σύμφωνα με τις περιγραφές του ενδεχόμενου προβλήματος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος και η Αριστερή Πλατφόρμα ή οι ομάδες των «ατάκτων» διαθέτουν μια εκπροσώπηση της τάξεως, π.χ., των 30 εδρών, το έργο μιας αριστερής κυβέρνησης που θα θελήσει να κινηθεί με ρεαλισμό και να επιδιώξει τις συναινέσεις για τις οποίες μιλάνε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του φαντάζει αδύνατο.
Σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί εκ των συνθηκών να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, απειλείται με το ιδιότυπο πρόβλημα να συναντά εντονότερες και περισσότερες αντιδράσεις από τα αριστερά της κοινοβουλευτικής του ομάδας παρά από έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό εταίρο…


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk