Το «πυροτέχνημα» της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια

Σε «πυροτέχνημα» εξελίσσεται τελικά η «βάσιμη υπόθεση εργασίας», όπως χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης – και νυν Αμυνας – Νίκος Δένδιας τη μελετώμενη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Σε «πυροτέχνημα» εξελίσσεται τελικά η «βάσιμη υπόθεση εργασίας», όπως χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης – και νυν Αμυνας – Νίκος Δένδιας τη μελετώμενη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.
Την περασμένη Δευτέρα, λίγες μόνο ώρες πριν από την αντικατάστασή του από τον Κωνσταντίνο Σκρέκα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτήν, ένα υπερήμερο στεγαστικό δάνειο θα «σπάσει» στα δύο και το 70% αυτού θα ρυθμιστεί και θα αποπληρωθεί στο χρονικό διάστημα της σύμβασης, ενώ το 30% θα «παγώσει» για 10 ή 15 χρόνια και τότε είτε θα ρυθμιστεί και θα αρχίσει η αποπληρωμή του είτε θα πληρωθεί εφάπαξ, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα από τον δανειολήπτη, είτε θα διαγραφεί.
Υπόθεση εργασίας…
Και τούτο διότι υπολογίζεται ότι η εμπορική αξία των ακινήτων κατά μέσο όρο έχει μειωθεί κατά περίπου 30% και οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν μέρος του ρίσκου του δανείου και όχι μόνο ο δανειολήπτης. Ο απελθών υπουργός πρόσθεσε ότι πρόκειται για «βάσιμη υπόθεση εργασίας» την οποία συζήτησε ανεπισήμως με τους εκπροσώπους δύο συστημικών τραπεζών, εκ των οποίων οι επικεφαλής της μιας ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της. Την επόμενη ημέρα διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωπική θέση του και όχι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα», «δεν πρόκειται να νομοθετηθεί καμία ρύθμιση που αφορά τα στεγαστικά δάνεια, είτε είναι υπερήμερα είτε είναι ενήμερα». Οπως εξηγούσαν, από τις πρώτες ημέρες του 2015 τίθεται σε εφαρμογή ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που αφορά τη διαχείριση και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των ιδιωτών και όλα αυτά τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αυτού. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να τους επιβληθεί κούρεμα των στεγαστικών δανείων και αυτό που προτείνει ο κ. Δένδιας είναι επί της ουσίας κούρεμα».
Επίσης ανέφεραν ότι «μια αντίστοιχη με την προαναφερόμενη ρύθμιση εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκεί δεν υπάρχει νόμος Κατσέλη». Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ο ακόλουθος τύπος: Για έναν δανειολήπτη που οφείλει π.χ. 100.000 ευρώ, το δάνειό του διασπάται σε 70.000 και 30.000 ευρώ, εν συνεχεία τα 30.000 διαιρούνται διά του 2 – εφόσον η τράπεζα και ο δανειολήπτης αναλαμβάνουν από κοινού το ρίσκο του δανείου – και διαγράφονται τα 15.000 ευρώ. Ετσι ο δανειολήπτης πληρώνει τα 85.000 ευρώ και διαγράφονται τα 15.000 ευρώ που είναι και το ρίσκο της τράπεζας.
Εσωκομματικές σκοπιμότητες
Οι ίδιες πηγές, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του κ. Δένδια, έλεγαν πως η ανακίνηση και η ανακοίνωση του θέματος οφείλονται σε μικροπολιτική σκοπιμότητα που έχει σχέση με τον ενδοκομματικό ανταγωνισμό στη Β’ Αθηνών και παράλληλα σε μια μετωπική αντιπαράθεση με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο φυσικά και δεν θέλει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προκειμένου να «βγάλει τα σπασμένα» από τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» που δέχθηκε κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Αποσυμφόρηση
Αλλάζει ο νόμος Κατσέλη

Η μόνη παρέμβαση που πρόκειται να γίνει για τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων είναι η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη κυρίως στο σκέλος που αφορά την αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων και την «τυποποίηση» της διαδικασίας εκδίκασης των περιπτώσεων που προσφεύγουν σε αυτόν.
Υπολογίζεται ότι στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου έχουν προσφύγει περί τις 100.000 περιπτώσεις δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Πέραν τούτου ουδέν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk