Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ε.Ε. για τη φορολογία στο Λουξεμβούργο

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου που ευνοεί την φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών, κατέθεσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου που ευνοεί την φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών, κατέθεσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, σύμφωνα με την οποία περίπου 343 πολυεθνικές εταιρείες συστηματικά φοροδιέφευγαν, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου, μεταξύ των οποίων και «9 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως η EFG Group, που κατείχε την τράπεζα Eurobank, η Weather Investments, που κατείχε την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Wind, η Coca-Cola 3Ε κ.α..

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου αναφορικά με την φορολογική μεταχείριση της εταιρείας FIAT, καθώς επίσης, κατά πόσο θα ξεκινήσει νέες έρευνες για ενδεχόμενες παράνομες κρατικές ενισχύσεις μετά τις προαναφερθείσες αποκαλύψεις.

Ακόμη, ζητά να ξεκαθαρίσει εάν προκύπτουν θέματα ‘σύγκρουσης συμφερόντων’ για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, με δεδομένο ότι οι περισσότερες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ πολυεθνικών και Λουξεμβούργου υπογράφηκαν επί Πρωθυπουργίας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει το ύψος της φοροαποφυγής των ελληνικών εταιρειών που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο.

Πάντως, εκ παραδρομής η ερώτηση Παπαδημούλη αναφέρει πως η EFG Group, έχει ως θυγατρική τη συστημική τράπεζα Eurobank, η οποία έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια. Η Eurobank ανήκει κατά 35,4% στο ΤΧΣ και κατά 64,6% σε ξένους (κυρίως) και Έλληνες επενδυτές.

Απάντηση WIND

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έστειλε η Wind Ελλάς.

«Η WIND δεν έχει καμία σχέση με τη Weather Investments. Από το 2009, μέτοχοι της WIND είναι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και η μητρική της εταιρεία είναι η Largo Limited» σημειώνει η εταιρία.

«Η WIND Ελλάς ήταν και είναι ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε και διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα από το 1992, καταβάλλοντας τους φόρους που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία στη χώρα μας για το σύνολο των εσόδων της. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι από το 2009 η εταιρεία δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους της» καταλήγει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk