Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε απόρρητη επιστολή στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τον περασμένο μήνα, στην οποία επισήμαινε το κοινό συμφέρον των δύο χωρών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η επιστολή που στάλθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφερε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Η εφημερίδα επικαλείται πρόσωπα που είχαν ενημερωθεί για το γράμμα αυτό. Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Σημειώνεται όμως ότι «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη της επιστολής όταν ρωτήθηκαν από ξένους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν δεν έχει αλλάξει.

Απέφυγε όμως και αυτός να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την ιδιωτική αλληλογραφία του προέδρου Ομπάμα με ξένο ηγέτη.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν εμπιστεύεται» την ιρανική ηγεσία ούτε θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται να συνεργαστεί με τους ιρανούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν εμπιστεύομαι τους Ιρανούς. Δεν νομίζω ότι τους χρειαζόμαστε σε αυτό. Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις που είναι υπό εξέλιξη να είναι σοβαρές, όμως διατηρώ τις αμφιβολίες μου» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τον θρίαμβο των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν δεν συμμετέχει στον συνασπισμό υπό τον ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.

Πάντως, για το θέμα του Ιράν ρωτήθηκε και ο ίδιος ο Ομπάμα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες στο θέμα της επίτευξης συμφωνίας με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Έσπευσε όμως να τονίσει ότι πτυχή του ζητήματος και σημαντική πρόκληση για την επίτευξη συμφωνίας είναι η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών.